JanuszK30 Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 przy tych całych manewrach na pewno kupiłbym nawet te serwisówke jeśli nie możesz jej znaleźć w necie... Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriss20 Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Odświeżam bo już prawie poskładane, ale jedna rzecz mnie zastanawia. Czy to jest normalny objaw, że gdy tłok idzie w cyklu wybuchu do góry to zawór wdechowy jest jeszcze na chwilkę otwarty a po wybuchu gdy tłok idzie na dół to tuż przed dołem zawór wydechowy jest już otwarty ?Chodzi o to, że w kanale wydechowym buduje się na chwilkę podciśnienie natomiast w kanale wdechowym ciśnienie. Jest to spowodowane tym, że w cyklu wybuchu gdy tłok idzie na dół to zawór wydechowy zaczyna się otwierać jak tłok ma jeszcze kilka mm, może cm do końca obrotu wałem, no i odwrotnie, kanał wdechowy buduje ciśnienie gdy w cyklu sprężania zawór wdechowy kończy się zamykać już w cyklu wybuchu. W praktyce wygląda to tak, że jak zatkam kanał wydechowy to tuż przed wyrzuceniem spalin czuć że kanał zasysa powietrze natomiast kanał wdechowy najpierw ładnie zasysa a potem na koniec robi ciśnienie. Tutaj wrzucam dwa filmiki, na pierwszym widać że jest tak jak u mnie czyli zawory zamykają się gdy tłok idzie już do góry w cyklu wybuchu.Na drugim filmiku widać natomiast, że zawory szybciej się zamykają.Jak to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 za dużo opowiadania i tłumaczenia , tak ma być, im większa pojemność bardziej przelotowy wydech tym większy efekt zjawiska falowego Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriss20 Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 I tylko tyle chciałem wiedzieć bo zastanawiałem się czy nie jest to objaw złej synchronizacjidzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi