zalmen3 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Posiadam wraz z moją Panią małą nieruchomość garażową, którą chcemy wynająć. Najemca zgodził się na następujące opłaty:czynsz + opłata eksploatacyjna naliczona przez spółdzielnię + prąd z podlicznika.Dochód z tytułu najmu chcemy opodatkować w formie ryczłatu, w której to (jak wyczytałem) nie można odliczać kosztów uzyskania, więc czy ta opłata eksploatacyjna i za prąd to są koszty uzyskania dla mnie i mam je również wliczyć do dochodu i "opodatkować", czy przyjąć należy, że nie jest to dla mnie żaden dochód i odprowadzać podatek dochodowy wyłącznie od pierwszego składnika, który nazwałem "czynszem"? Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. Cytuj Internetowy sklep komputerowy http://mirwit.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) Na ryczałcie to sie chyba tylko przychód bierze pod uwagę za to procent mniejszy. http://muratordom.pl/prawo/podatki-i-ubezpieczenia/Jak-placic-podatek-od-wynajmu-mieszkania-ryczalt-czy-zasady-ogolne,134_4828.html 8,5% no i jak nie zgłosisz do skarbówki ryczałtu odrazu to pozostanie ci skala 18/32% na koniec roku (za to z odliczeniami - wciąz jesteś właścicielem lokalu a rachunki są niezbędne do jego utrzymania więc raczej pójdą w koszty tylko całośc jako netto bo bez firmy vat-u nie odliczysz). 2000zł z wynajmu daje 170 ryczałtu i spokój, żadnych papierów nie musisz trzymać poza wpłatami(wyciąg z banku) czy tam pokwitowaniami wpłat .2000zł z wynajmu pomniejszone o 600zł (rachunki , czynsz) daje 1400 do opodakowania co daje 252zł(18%) - 46zł(18% z kwoty wolnej) = 216zł ale też możliwość kombinacji a to z żoną , a to z ulgami budowlanymi , a to coś na dzieciaki itp. zalezy co ci sie tam bardziej opłaci ale cała sterta kwitów 5 latek musi zawsze leżeć. Edytowane 27 Maja 2015 przez janosikkk Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 A daj ty spokój z podatkami :D Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalmen3 Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Jestem "patriotem" więc płacę podatki Klod :wink: Na ryczałcie to sie chyba tylko przychód bierze pod uwagę za to procent mniejszy. Przychód znaczy wszystkie 3 składowe tak? To co zostaje po opłaceniu eksploatacji i prądu to dochód? Cytuj Internetowy sklep komputerowy http://mirwit.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Twoim przychodem będzie tylko czynsz jaki narzucisz wynajmującemu , tak przynajmniej wynika z komentarzy pod wklejonym art. Zresztą w umowie masz np. 2 klocki czynszu z którego się rozliczasz a reszta to zobowiązanie do płacenia rachunków i dbania o nieruchomość a nie zobowiazanie finansowe z którego trzeba się rozliczyć . Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalmen3 Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 No to gitara, dzieki wielkie janosikkk! :flesje: Cytuj Internetowy sklep komputerowy http://mirwit.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Sprawdź w skarbówie bo "co kraj to obyczaj" . Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intruz Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Pownienes zawrzec w umowie ze wynajmujacy oprocz kwoty wynajmu, zobowiazuje sie za Twoim posrednictwem do uiszczania dodatkowych zobowiazan wobec spoldzielni, elektrowni itp. (jak poszukasz to znajdziesz w necie odpowieni wzroz umowy) Dodatkowo najlepiej jakby wynajmujacy (w przypadku oplat przelewem) robil dwa odzielne przelewy z adekwatnymi tytuami wplat czyli, wynajem i odzielnie oplaty, po to aby to bylo bardziej czytelne w przypaku kontroli skarbowki. Wowczas opodatkowujesz tylko przychod czyli kwote samego wynajmu. Tak jak powyzej interpretacje urzedu moga byc rozne, dlatego lepiej sie zabezpieczyc dodatkowo w ten sposob, poniewaz prawo to dosc niejasno precyzuje i bywaja watpliwosci. Bylo juz sporo weryfikacji i interpretacji urzedow odwolawczych zwiazanych wlasnie ze sprzeczna decyzja urzedow skarbowych dotyczacych opodatkowania z wynajmu. Cytuj http://forum.motocyklistow.pl/index.php/topic/173186-softail-deluxe/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Pownienes zawrzec w umowie ze wynajmujacy oprocz kwoty wynajmu, zobowiazuje sie za Twoim posrednictwem do uiszczania dodatkowych zobowiazan wobec spoldzielni, elektrowni itp. (jak poszukasz to znajdziesz w necie odpowieni wzroz umowy) Dodatkowo najlepiej jakby wynajmujacy (w przypadku oplat przelewem) robil dwa odzielne przelewy z adekwatnymi tytuami wplat czyli, wynajem i odzielnie oplaty, po to aby to bylo bardziej czytelne w przypaku kontroli skarbowki. Wowczas opodatkowujesz tylko przychod czyli kwote samego wynajmu. Tak jak powyzej interpretacje urzedu moga byc rozne, dlatego lepiej sie zabezpieczyc dodatkowo w ten sposob, poniewaz prawo to dosc niejasno precyzuje i bywaja watpliwosci. Bylo juz sporo weryfikacji i interpretacji urzedow odwolawczych zwiazanych wlasnie ze sprzeczna decyzja urzedow skarbowych dotyczacych opodatkowania z wynajmu. Nie no to prościej jak już odrazu zapłaci na konto którego tyczy się rachunek , W tytule "Wpłata w imieniu x numer faktury y " Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intruz Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Nie no to prościej jak już odrazu zapłaci na konto którego tyczy się rachunek , W tytule "Wpłata w imieniu x numer faktury y " Oczywiscie to kwestia preferencji najemcy w jaki sposob chce regulowac oplaty do spoldzielni itp. Jednak aby miec wiekszka kontrole i pewnosc ze oplaty sa uiszczane na biezaco i terminowo niektorzy wola to robic samemu, wowczas mozesz szybciej interweniowac jak cos idzie nie tak, czyli gdy wynajmujacy ociaga sie z oplatami. Zalmen3, choc to pozornie nic wielkiego, w takich sprawach oprocz poszukiwan informacji w necie, skonsultowalbym to z jakims lokalnym doradca podatkowym, ktory powinien zanc biezace przepisy i porade w tej kwestii powinien Ci dac na pismie, na ktore z kolei mozesz sie powolac w razie jakis watpliwosci ze strony US, choc to Cie nie zwalnia z obowiazku znania prawa podatkowego, to zawsze lepiej niz tlumaczenie "bo ja przeczytalem w internecie ze nie musze placic podatku..." :) Cytuj http://forum.motocyklistow.pl/index.php/topic/173186-softail-deluxe/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalmen3 Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Tak też planuję odnowić kontakt ze "starą znajomą", która teraz pracuje w US.W umowie zawarłem zapis, że najemca zobowiązuje się pokrywać w/w koszty za moim pośrednictwem - jak napisał daniel-intruz wolę mieć kontrolę bo długi w spółdzielni mi nie na rękę.Dzięki za rzeczowe porady. Cytuj Internetowy sklep komputerowy http://mirwit.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi