semen68 Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Witam wszystkich proszę o poradę w Czerwcu wybieram się motorkiem do Sztokholmu proszę o jakieś wskazówki to jest ;jak tam czy można odkręcić manetkę ,może ktoś poleci jakąś nie drogą kwaterę,pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daras699 Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Motocyklem nie byłem,samochodem tak.Jak odkręcisz manetkę wrócisz w samych skarpetach.Nasze mandaty to jak napiwek dla kelnera w porównaniu ze Szwedzkimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maestro Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Przekroczenie o do 30, bardzo drogi mandat, 30-50 zabranie prawka, pow. 50 sąd i areszt.. Do Sztokholmu jest za duża ilość miejscowości, stąd duże prawdopodobieństwo spotkania policji..Jednego roku byłem z grupą, jechalem jako przedostatni i dosyć często było przekraczanie o30 40 km/h... Wielkie mieliśmy szczęście ze nas nie przyłapali.. Stres był momentami, bo czasem nas co niektóry doganial.Byłem bliżej granicy norweskiej i właściwie poza terenem zabudowanym Szwedzi pozwalali sobie przekraczać nie więcej niż 15-20km/h. W miastach nie przekraczają o 5.. Przy szkołach wogole.Noclegi są bardzo drogie, lecz możesz stawiać namiot gdzie chcesz w jakiejś tam odległości od zabudowań. Jedzenie strasznie drogie, paliwo zaś- przy jeździe turystycznej da się żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
batko lenin Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 taa... limit 30, 40, 50,60 jest tam święty i zero tolerancji. Polecam motorway E4, przeważnie 110, miejscami 120, jak przeholujesz parę kilometrów, nikt ci jaj nie urwie :wink: Tanie zarcie(jak na tamtejsze standardy) w Lidlu. Dużo campingów po drodze, przważnie dobrze oznakowane. Jak chcesz wrzucić na ruszt coś na ciepło, to nawet w najmniejszej pipidówie szukaj pizzerii.Pycha. Szerokości :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek 63 Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Noclegi są bardzo drogie, lecz możesz stawiać namiot gdzie chcesz w jakiejś tam odległości od zabudowań. Jedzenie strasznie drogie, paliwo zaś- przy jeździe turystycznej da się żyć. Dziś oglądając Makłowicza gotującego właśnie w Szwecji wspominałem pyszne i tanie żarcie - np.w Lund chińska knajpa - tzw."bufet" czyli żarcie do oporu + napoje (kawa,herbata) - 65 koron (w 2013r. było to niecałe 33 zł); restauracja na E6 przy granicy z Norwegią - bufet 99 koron (ok.50 zł) - również żarcie do oporu - kilka rodzajów zup, od groma potraw mięsnych, mnóstwo rożnych warzyw + owoce i oczywiście kawa i herbata w tym. Drogo? Raczej nie.Jeśli chodzi o noclegi - np.na campingu - namiot+motocykl+człowiek ok.100 koron (dużo taniej niż w Norwegii), za pensjonat ze śniadaniem (dostęp do kuchni i pełnej jedzenia lodówki był całą dobę) - ok.500 koron (przy 2-3 osobach dużo taniej). Cytuj https://motomisiek.rajce.idnes.cz/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semen68 Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Dzięki za rady chcę jechać drogą "E22" na Norrkoping i dopiero wjade na E4 i do Sztokholmu ponieważ płyne promem do Karlskrony mam ograniczony czas 4 dni wolnego mojm celem jest zwiedzanie muzeum Vaza.Patrzyłem też na kwatery prywatne to niektórzy odstępują pokoje za noc a nie za osobę wiadomo wam coś na ten temat? nie wykluczone że skorzystam z kempingu . Odnośnie przepisów drogowych to się tego spodziewałem żę się nie przyciśnie .Czy dużo brać gotówki na tak krótki czas ,czy w wiekszości miejsc można płacić kartą .czekam na odpowiedz pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
batko lenin Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Kartą praktycznie zapłacisz WSZĘDZIE :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek 63 Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Kartą praktycznie zapłacisz WSZĘDZIE :) Dokładnie tak, w całej Skandynawii nie ma problemu z płatnością karta płatniczą. Pierwsza moja płatność na stacji w Norwegii, stacja nieczynna już, tankowanie z automatu, włożyliśmy z kumplem karty do czytników, patrzymy po jakiemu wyskoczą napisy i ... zdziwienie - rozpoznało, że karty są z Polski i było po naszemu. Cytuj https://motomisiek.rajce.idnes.cz/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semen68 Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Czyli kasy za dużo nie ma co brać ,trochę słabo u mnie z angielskim po ichniemu to się nie dogadam no ale jakoś to będzie . Na kempingach też można płacic kartą :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
batko lenin Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 spoko, wystarczy znajomość angielskiego typu kali jeść, kali pić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maartin Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Pamiętaj też o tym, że jeśli wieczorkiem na campingu chciałbyś napić się naparsteczek czegoś mocniejszego lub zapalić tytoniowego dymka to raczej celuj w zaopatrzenie w Polsce bądź na promie. Na miejscu ceny jednego i drugiego są spooooro wyższe (z naciskiem na "coś mocniejszego"). Cytuj --- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MastarofDisasta Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 W samym Sztokholmie pewnie taniej kwatery nie znajdziesz, taniej powinno byc poza centrum (i przedmiesciami). Kiedys rezerwowalismy ze znajomymi domki z novasolpl. Dobra opcja jest taka ze przy rezerwacji mozesz dostac 30 % znizki na prom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semen68 Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Jakieś namiary na te domki ? , Wiem że podobno napitki tam są drogie , ale spoko jestem smakoszem własnych produktów :tongue: coś tam wezmę,ale dzięki za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semen68 Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Dzięki wszystki za wsparcie i rady jak wróce to coś napisze jak by co to temat jest otwarty pozdrawiam wszystki pozytywnie zakręconych na dwóch kołach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MastarofDisasta Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 http://www.novasol.pl/Dokladnie. Masz wtedy znizke na promy Unity Line - nie wiem, czy maja jakies umowy z innymi operatorami. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi