Skocz do zawartości

Gniazdo USB. Ma ktoś?

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

Jeździmy motocyklami za nie małe pieniądze a drapiemy sie w dupe za 70 zł...

Kupiem podwójne USB we Wrocku za niecałe 80zł oba sprawne solidne i -póki co- szczelne.

Ulokowałem koło główki , było miejsce, i żadne kabelki nie wiszą do czasu aż podłączę.

Do kiery blisko navi czy telefon podpinam i wsio.

Jedni montują bezpośrednio-zaleta to używanie bez kluczyka np. na postoju, inni po kluczyku oczywiście z bezpiecznikiem.

Powodzenia.

Do Buber

Ja sie nie upieram czy to jest to samo czy nie, ale w tej ladowarce USB za 6 dolarow z groszami, powieksz zdjecie i zobacz na jakosc wykonania. Skoro ktos opublikowal takie badziewie na glownej stronie reklamujacej produkt to sorry, ale o czyms to swiadczy. Kraj pochodzenia - Singapur. Teraz trudno sie spierac czy ta ladowarka co dalem linka to orginal a ta za 6 dolcow to podrobka, czy odwrotnie. Nie wazne. Wazne natomiast jest to, zeby w jakims skrajnym przypadku nie spalic sobie motocykla wartego iles tam tysiecy przez to ze zalowalo sie iles drobnych na dobrej jakosci ladowarke. Nie wazne czy ta czy tamta, czy z zoltym swiatelkiem czy z niebieskim. Ale by byla dobra i miala mocny amperaz (najlepiej ponad 2 A). I naprawde radze zainwestowac troche kasy w bezpiecznik i dodatkowy wylacznik. Bo nawet po zalozeniu drogiej ladowarki moze sie okazac ona chinska podroba koreanskiej imitacji i narobic naprawde wiele zlego. A tak to spali bezpiecznik od ladowarki i motocykl moze jechac dalej. Dzisiaj trudno znalezc cos dobrej jakosci - no coz, takie niestety czasy.

Edytowane przez gduk13

Ja miałem podwójne gniazdo jakiś czas temu. Pomimo metki robione w Chinach, było bardzo solidne i dobrze zabezpieczone przed wilgocią. Śmigałem w konkretne ulewy i nigdy nie miałem z nim problemów. Niestety zakończyło ono swój żywot, kiedy w czasie gleby kabel wyrwał z niego flaki.

"Suzuki maj motór maj lajf"
En-125 2a '05 | GPZ500S '89 | Bandit 600N '97 | ZX-6R '96 | En-125 2a '05

Najbardziej pasowałyby mi dwa porty USB i już gotowe mocowanie na kierze. Cos w tym stylu: http://www.ebay.com/itm/Waterproof-Motorcycle-Mobile-Phone-GPS-Dual-Socket-Charger-Power-Supply-Port-USB-/111406520157?pt=Motorcycles_Parts_Accessories&hash=item19f058975d&vxp=mtr

Myślicie, że mozna brac? Czy szukac instalacji z bezpiecznikiem, itd (samemu nie chce mi sie tego robić).

W tym zestawie masz juz bezpiecznik wiec nic nie musisz samemu dorabiac. Podlaczasz do aku i ma byc. Ja, jesli bym zakladal takie cos, wpial bym jeszcze wylacznik w uklad. Ale to takie moje zboczenie :-). Mysle ze ewentualnie moglbys zaryzykowac z tym zestawem. Nie wyglada zle. Ale juz z ladowaniem czegos w czasie deszczu to lipa. Bo Ci sie woda do srodka wleje, do gniazka. Jak pisalem wczesniej ja mam to w kufrze zamocowane. I mi nie napada. Ale jak Ty nie masz kufrow a taka opcja mocowania na kierownicy odpowiada to bierz i kupuj. Zawsze w razie czego mozna bedzie przemocowac gdzie indziej jakby co, bo uchwyt jest.

• 4 tygodnie później...

Panowie, banalne pytanie ale jak to sensownie podłączyć? Minus, czyli czarny, nie ma problemu, po prostu pod minus w aku, natomiast plus jest niezarobiony i nie bardzo wiem, gdzie go podpiąć, wg. instrukcji do electrode wire od power switch. I jeszcze jedno, co z tym plastikiem zakładanym na przewód, trzeba to zapiąć?

post-74679-0-68424400-1420192952.jpg

Hm... ja pie**ole, ale wiocha...

Nie dopinałbym tego zatrzasku do przewodu, tylko podlutował do konektorka np. tylnego światła. Tam jest wtyczka niehermetyczna, robota bedzie szybka i prosta. Czarny oczywiscie tez podobnie. Potrzebujesz do tego zakosić swojej kobiecie igłę do szycia z serii tych wiekszych, do wyjecia odpowiednich konektorkow. :wink:

W tym Twoim USB jest pobór max. 1,2 ampera wiec wyda z palcem w nosie... ale jak Ci się te kable nie beda tam mieściły razem z tymi od lamp to podetnij im kilka zył. W USB nie potrzebujesz aż takiego dużego przekroju... nawet z połowa zył sobie poradzi..

Ten zatrzask czerwony co masz na fotce, nie dosc, ze Ci naruszy izolacje przewodu zasilajacego to jeszcze może uszkodzic lica przewodów, co z kolei może zmniejszyc jego przekrój.

Wilgoć zas wchodzaca pod izolację spowoduje utlenianie miedzi co z przyszłości bedzie skutkowac mniejszymi lub wiekszymi problemami z pradem... mocno utlenione kable moga się np. łamać, grzać itp.

Generalnie- w dupe se mozna wsadzić te amerykańsko- chińskie patenty z prądowymi akcesoriami które kusza do niszczenia sobie instalacji w motocyklu... :banghead:

Edytowane przez fisu

"Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia.''

Autoryzowany dealer S&S Cycle

site-logo-badge.png

https://harley-parts.pl/ 

Używaliśmy takich zatrzasków na przewodach w neonach i nie było reklamacji podobno :), ale ja też bym tego nie zakładał.

"Suzuki maj motór maj lajf"
En-125 2a '05 | GPZ500S '89 | Bandit 600N '97 | ZX-6R '96 | En-125 2a '05