Skocz do zawartości

opel insignia czy ford mondeo

grzela3396
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnie Superba. Jest krótszy od Insigni - sprawdźcie sobie. Mimo tego ma dużo więcej przestrzeni wewnątrz. Oczywiście jest to plus, jednak może warto się zastanowić na co opel zmarnował tę przestrzeń? A co jeśli zmarnował ją na strefy kontrolowanego zgniotu? Od razu podpowiem, że 5 gwiazdek w testach Euroncap to już praktycznie standard. Poza tym fotele w suberbie są fatalne i świszczą relingi. Insignia jest ciasna, ma głośny silnik i nawdagę (też może się brać z w/w stref zgniotu) - to jej główne wady. Mondeo jeździłem tylko raz krótko jakąś biedną wersją i srebrny wielki kokpit wyglądał jarmarcznie. Zakładam jednak, że są inne opcje wnętrza. Nie zmienia to faktu, że mondeo w obecnej wersji jest już baaaardzo długo na rynku. Wspomniany accord jak na kombi ma mikro bagażnik.

Pozdr.

F.

W dniu 12.10.2014 o 05:16, komandosek napisał:

No az nie chce mi sie wierzycz ze superb w kombi jest krótszy niz insignia.

Komandosek to sprawdź :)

Dodam, że insignia kombi jest dłuższa o 1mm od bmw serii 5 kombi (f10). Niestety w parze z długością nie idzie rozstaw osi.

Pozdr.

F.

Co do mikro bagaznika w Accord czy innym aucie, JAk sie jedzie na wypady czy chce zabierac duzo bagazu to dachbox rozwiazuje sprawe,

:crossy:

Edytowane przez ks-rider

Ok sprawdziłem. Superb w jedynej słusznej wersji czyli kombi jest dłuższy o... 0,8mm od Insignii. Myślę, ze Insignia w kombi była by jednak dłuższa.

http://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/opel/insignia/hatchback/

http://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/skoda/superb/ii/kombi/

W dniu 12.10.2014 o 16:42, komandosek napisał:

Ok sprawdziłem. Superb w jedynej słusznej wersji czyli kombi jest dłuższy o... 0,8mm od Insignii. Myślę, ze Insignia w kombi była by jednak dłuższa.

http://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/opel/insignia/hatchback/

http://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/skoda/superb/ii/kombi/

No a insignia kombi ma 4908mm, czyli jest o 7cm dłuższa od Superba kombi.

Pozdr.

F.

W dniu 12.10.2014 o 08:19, ks-rider napisał:

Co do mikro bagaznika w Accord czy innym aucie, JAk sie jedzie na wypady czy chce zabierac duzo bagazu to dachbox rozwiazuje sprawe,

KS - to proponuję Ci przejedź się z boxem 180 km/h po autostradzie. Potem o ile box jeszcze zostanie na dachu, sprawdź spalanie :)

Sorry, ale klasa auta trochę zobowiązuje a w accordzie kombi bagażnik ma wielkość taką jak hatchback w klasie kompakt.

Pozdr.

F.

Tak z ciekawosci zapytam kto jezdzi z dachboxem 180 km/h ? Osobiscie zadko przekraczam 130 km/h weic nie widze z tym problemu.

Myslisz, ze w innych Kombi bedzie az tak duzo wiecej ?

Więc jeśli istotną kwestią dla założyciela tematu jest wielkość bagażnika, to proponuję przejść się do najbliższego salonu Skody i otworzyć bagażnik.

Następnie umieścić całą rodzinę w środku (włącznie z psem), a dylemat sam się rozwiąże...

W dniu 12.10.2014 o 19:21, ks-rider napisał:

Tak z ciekawosci zapytam kto jezdzi z dachboxem 180 km/h ? Osobiscie zadko przekraczam 130 km/h weic nie widze z tym problemu.

Myslisz, ze w innych Kombi bedzie az tak duzo wiecej ?

KS - właśnie o to mi chodzi. Mając box na dachu trzeba jechać wolniej. Jeśli mam do przejechania całą Niemcownię a w sumie 1500km na raz (bo jadę np. do Włoch), to robi mi różnicę czy mogę jechać 130 km/h czy 180 km/h. Czyli mały bagażnik Accorda powoduje że muszę zakładać box, czyli muszę jechać wolniej. Do tego samochód z boxem pali jak smok.

Pozdr.

F.

W dniu 13.10.2014 o 04:16, tadeo napisał:

Więc jeśli istotną kwestią dla założyciela tematu jest wielkość bagażnika, to proponuję przejść się do najbliższego salonu Skody i otworzyć bagażnik.

Następnie umieścić całą rodzinę w środku (włącznie z psem), a dylemat sam się rozwiąże...

Jeśli podstawowym kryterium jest wielkość bagażnika to fakt, że w klasie średniej Superb nie ma sobie równych, chociaż Passat niewiele odbiega. Chodziło mi jednak raczej o to, że w Accordzie kombi bagażnik jest wyjątkowo mały (chyba nieco ponad 400L)

Pozdr.

F.

W dniu 13.10.2014 o 07:00, YUBY napisał:

180 km/h, mój wytrzymuje spokojnie ponad 200 i nic się nie dzieje. :) Ale spalanie w ch....

Ja mam bardzo stary box na badziewnym mocowaniu i brakuje mi odwagi żeby przekraczać 150 km/h :)

Pozdr.

F.

W sedan'ie jest 426 lwydaje mi sie, ze w Kombi bedzie wiecej ale o ile tego nie wiem, Spalanie to z regoly % wieksze wiec tez nie tak straszni, tyle, ze przy km/h moze byc i wiecej.

Jak sprawdzisz pojemnosc innych bagazniow to sam stwierdzisz o ile inne beda wieksze. Zakup to jedynie kompromis do tegfo czego oczekujasz. Ty masz inne kryteria i ja mam inne. Sam conajmniej x w roku smigam na poludnie przez Cale Niemcy i nigdy nie mialem z tym problemu, no ale cor, kazdy patrzy na to inacej.

Zawesze mozesz zmienic box na nowy, na stary tez kupiec sie znajdzie.

Edytowane przez ks-rider