Skocz do zawartości

Jak się spakować na dłuższy wyjazd?

Rocco
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko co zabieracie ze sobą na dłuższy wyjazd na wakacje,chodzi o bagaż wkładany w kufry w naszym przypadku do FJR-y,dwie osoby,bez namiotu śpiworów itp.akcesoriów.Jakoś nie można się pomieścić.Dzięki za odpowiedź bardziej doświadczonych globtroterów.

To ja Ci powiem co biorę.

Mam do dyspozycji 1 kufer centralny i torba na bak.

Biorę ze sobą:

(Na wyjazd 2 tygodniowy, latem)

- Dziewczynę ;)

- 3 koszulki

- 4 pary majtek i skarpetek

- krótkie spodenki

- sandałki lub klapki

- coś z długim rękawem

- kubek, sztućce, kilka zupek, trochę herbaty+cukier

- kilka plastrów, apap, aspiryna

- kosmetyczka (...no wiadomo co w niej jest: szampon itd...)

- średni ręcznik

- chusteczki nawilżane, odświeżające - rewelacja po 400 km. jazdy

- jakiś klucz uniwersalny i kilka zapasowych śrubek itd...(...jakiś kawałek drucika, spinacz, obejma - to się może przydać i mi się przydało nie raz)

- spray do łańcucha i butelka oleju do silnika (jeśli jedziesz daleko, daleko)

- aparat, telefon

- KASA

- MAPA

- zapasowy kluczyk do motoru.

Chyba tyle.

Reszta, plus jakieś 10 kilo zabiera ze sobą moja Dziewczyna.

(choć jak na babę to wcale nie tak bardzo dużo ;) )

To chyba tyle.

Za 2 dni jedziemy na Krym i to właśnie biorę.

Gość Anonymous

kiedyś jak jeżdziliśmy we 2 osoby na ER5 to na dłuższy wypad pakowaliśmy do dwóch miękkich bocznych sakw i torby na zbiornik ekwipunek bardzo zbliżony do opisanego powyżej ( oczywiście bez tej dziewczyny na samej górze listy :) ), jeszcze dodatkowo mieliśmy małe zestawik do gotowania - butla +palnik i takie malutkie garnuszki campingowe :D

natomiast na tył wrzucaliśmy jeszcze namiot + 2 alumaty i 2śpiwory.

potem na gsx-r mieliśmy wielkiego top-case"a i tam ładowaliśmy dużo rzeczy, poza tym braliśmy też torbę na zbiornik i na większy wypad nawet te 2 miękkie sakwy boczne. (bo zawsze tak było że im więcej robiło się miejsca na moto tym jakoś dziwnie więcej rzeczy trzeba było wziąć :lol: )

a teraz mamy 2 motocykle i jesteśmy strasznie obładowani :buttrock: ......co potwierdza powyższą teorię... :buttrock: ale tak na poważnie to mamy w sumie 3 kufry i czasem coś na kanapę wrzucimy jeszcze....i 1 torba na zbiornik też zawsze jest..

pozdr

i życzę miłego pakowania.. :lol:

Jeżdżę raczej solo, więc mam więcej miejsca dla siebie :buttrock: , ale zestaw bardzo podobny do Seby (chusteczki rzeczywiście rewelka!). Do tego jednak jeszcze jedną parę długich spodni, a z innych rzeczy, to koniecznie latarkę, najlepiej od razu z zapasowymi bateriami.

Każdy motocykl ma jakieś tam pięty achillesowe, więc oprócz standardowych "śrubek" itp., jak pisał SebJaw, sam musisz zdecydować, co jeszcze. Tylko bez przesady, wszystkiego i tak nie przewidzisz :mrgreen:

No i... szerokiej drogi!!

Mało rzeczy tak rajcuje, jak daleka podróż..