Skocz do zawartości

Jakie cisnienie w gumach?

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

chcialem zapytać jakie mam cisienie stosowac w moich kostkach do lasu/ew jeszcze zeby na asfalcie szlo jeździc w derbiku ktory wazy kolo 90 kg?

to jest moj pierwszy moto i do tej pory stosowalem cisnienie opisane w manualu ( przod 1.00 Kg/cm2 ,tyl 1.20 Kg/cm2) ,ale po tym jak niedawno przednia stara (dzis wymienailem na mitasa c11) guma wbila mi sie w felge zainteresowalem sie cisnieniem i stwierdzilem ,ze oni sobie chyba do cholery w tym manualu jaja robia?!?

wszysyc wiecej pompuja...

czekam na wasze odpowiedzi.

• Administrator

Ja zawszę jeżdżę w obu kołach 1.0, max 1.1 atm

Mouss trzyma 0,9 atm non stop.

Nie wiem na jakich oponach jeździcie, ale jeżeli na typowych enduro i cross kostakach to maksymalne ciśnienie wynosi 1.0 atm.

pzdr

• Administrator
1 atm? przecież opona z takim ciśnieniem ugina sie pod naciskiem samego motoru. nie uszkodzi sie obręcz gdy wyląduje na kamieniu przy takim niskim ciśnieniu?

?

Jak to się ugina? Nic się nie ugina. Jak ktoś chce mieć zerową kontrolę nad motocyklem to ładuje w teren ciśnienie jak na szosie. A jak kostka ma wybierać odpowiednio grunt, to ciśnienie na suchym max 1,1 atm, a jak jest mokro, ew. trasa biegnie głównie po kamieniach, to ciśnienie od 0,8 do 0,9 atm. Powtarzam - mouss trzyma ciśnienie 0,9 atm, a na takich mousach jeździ praktycznie każdy zawodnik enduro. Włącznie z tym, że ponad 160-kilogramowe LC4 kolegów z Orlen Team oraz innych zawodników ścigających się na ciężkich sprzętach w rajdach długodystansowych mają po oponami moussy. I nic na nich się nie ugina :buttrock:

Oczywiście, że możliwość uszkodzenia felgi przy ciśnieniu w oponie na pozimie 1 atm jest większa niż np 2 atm, ale ja się jeszcze nie spotkałem, aby ktoś w hard enduro na takim ciśnieniu jeździł. Jeździ się na 1 atm bo to pozwala na prawidłową kontrolę motocykla w terenie.

pzdr