rado77 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Witam .proszę o pomoc ,chodzi mi o strzelający wydech w gs ,dzieje się to podczas jazdy kiedy zmieniam biegi lub kiedy jade na biegu bez gazu i dodam go ponownie wtedy to się dzieje. Motocykl ma 23500km przebiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Nieszczelny wydech, przerobki w ukladzie wydechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rado77 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Gdzie mogę sprawdzić nieszczelność tłumika w laczeniach z cylindrem czy dalej? Myslalem ze może należy zrobić regulacje zaworow po takim przebiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał ponikowski Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 To nie jest nieszczelny wydech , to tak jak by stwierdzić że motocykl nie jedzie bo nie ma powietrza w kołach . Gs-y mogą strzelać w wydech i nie jest to wada jeżeli strzelanie jest zbyt głośne lub zdarza się zbyt często wtedy można zastanawiać się nad przyczyną. Strzelanie to skutek dopalania resztek paliwa w układzie wydechowym , przyczyn może być wiele , kiepskie świece , zła regulacja , niesprawna sonda lambda lub katalizator czy odpięta wtyczka w czujniku w puszce filtra powietrza , częsty zabieg mający na celu podniesienie mocy GS-a kosztem spalania. Jeżeli jest to GS z zaworem przepustowym na wydechu to również jego zła praca może powodować strzelanie w tłumik. Sama nieszczelność połączeń tłumika czy uszkodzenie tłumika będzie dawała co najwyżej większy hałas . Regulacja zaworów zdaje się przy 40 tyś wcześniej można co najwyżej sprawdzić luz na zaworach ale najprawdopodobniej będzie w granicach normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzisiek19 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Według mnie to bez przyczyny może sobie strzelać w przypadku gdy obroty schodzą np. podczas przygazówek, gdy jedziemy i wciśniemy sprzęgło itp.Wydaje mi się że to nie jest normalne jak Ci strzela podczas dodawania gazu. Ale jest to moja opinia nie potwierdzona doświadczeniem bo nie miałem styczności z GS-em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Rafał nie wykluczał bym na twoim miejscu customowego wydechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rado77 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Spalanie jest zadawalające przy 120km/h spala na komputerze 5,3 l/100km. Podczas dodawania gazu nie strzela dopieto jak odpuszczę gaz po mocniejszej przegazowie zwlaszcza Edytowane 22 Czerwca 2014 przez rado77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzisiek19 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 To nie masz się czym przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rado77 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Rafał ,co byś mi polecil do wykonania z tym zagadnieniem abym był spokojny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Czy masz oryginalne wydechy od tego zacząć trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Abstrachujac od wszelkich mozliwosci wymienionych przez Rafala zacznij od sprawdzenia szczelnosci rur w glowicach - stosowane tam uszczelki nie sa wieczne i ulegaja zgnieceniu / wypaleniu.Jezeli ktos chociaz raz zdjal wydech i zalozyl z powrotem nie wymieniajac uszczelek to moze to byc powod strzelania.Drugie miejsce to laczenie rur z tlumikami gdzie tez moze byc luzno.Potem jesli tam jest dobrze mozesz sprawdzac reszte mozliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Adamie według mnie problem leży w nieszczelnym wydechu i absolutnie nie przekonuje mnie wersja ze ten model tak ma. Jednak nie znajac wszystkiego rafał również ma racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rado77 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Wydech jest fabryczny , wcześniej delikatnie sobie "pryknął" a teraz troszkę glosniej strzela. Dlaczego jakies luzy w laczeniach tłumika mogą cos takiego powodować? Edytowane 22 Czerwca 2014 przez rado77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzisiek19 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Oczywiście z biegiem czasu i przelatanych kilometrów mogą się tworzyć jakieś nieszczelności, których nie usłyszysz podczas normalnej pracy silnika, a podczas wystrzału robi się większe ciśnienie i te gazy muszą gdzieś uciec i między innymi mogą uciekać tymi nieszczelnościami. Jeżeli miałeś od początku wystrzały i częstotliwość ich nie wzrosła diametralnie tylko jest głośnie, to ja już Tobie pisałem, że nie masz się czym martwić. Latałem samolotem na silniku BMW boxera i tam też występowały strzały w wydech. Edytowane 22 Czerwca 2014 przez zdzisiek19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rado77 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Patrzyłem dziś na te laczenia ale jako amator nic tam nie znalazłem, w wydechu w GS-ie wydech laczy się chyba tylko z cylindrami procz dwóch bodajże obejm mocujących tłumik ;C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi