Grzester Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Witam, pod koniec zeszłego roku kupiłem dziewczynie motocykl - Suzuki Bandit 400, żeby bezpieczniej jej się jeździło to zadbałem o konieczne wymiany a także wizualnie doprowadziłem go do stanu używalności. Ze względów estetycznych postanowiłem pozamieniać żarówki kontrolne kierunkowskazów, biegu jałowego, temperatury cieczy, oraz ciśnienia oleju na LED. Owe led'y które kupiłem trzeba było założyć + do + i - do -, we wszystkich przypadkach mi się to udało nie licząc żarówki od ciśnienia oleju, otóż nie mogę sprawdzić czy jest ona poprawnie założona i że będzie w razie potrzeby świecić. Kłopot polega na tym, że od początku jak motocykl zakupiłem, to po włączeniu stacyjki na tablicy kontrolek świeci tylko żarówka od biegu jałowego, a zdaje się powinna świecić także czerwona kontrolka od ciśnienia oleju (bynajmniej tak miałem w wszystkich poprzednich motocyklach) która nie świeci po zmianie na LED i która wcześniej przed zamianą także się nie świeciła. Pytanie brzmi czy ta kontrolka powinna świecić przy włączonej stacyjce czy zapala się tylko w przypadku nagłego spadku ciśnienia, lub braku oleju w silniku? Do czujnika ciśnienia (jest wkręcony do obudowy filtra oleju) jest przykręcony tylko jeden przewód, elektryk mówił, że jeżeli przyłożę go do masy to powinna zaświecić kontrolka. Czy jeżeli to zrobię i kontrolka zapali się to znaczy że do wymiany jest czujnik ciśnienia? Foto: http://bikepics.com/members/grzester/92bandit400/default.asp?i=2649924&s=0 - znalazłem filmik, na którym świeci kontrolka po przekręceniu stacyjki. Przyczyna więc tkwi w wadliwym czujniku? Cytuj -Skolioza Team- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Nie wiem jak w olejakach Suzuki ale w Yamahach kontrolka nie zapala się po przekręceniu kluczyka. Ale z drugiej strony jest to tylko kontrolka poziomu oleju a nie ciśnienia. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzester Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Ale ten bandit nie jest chłodzony olejem, tylko płynem chłodzącym :) Cytuj -Skolioza Team- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 A, to sorki, bandity zawsze mi się kojarzyły z olejakami. W takim razie kontrolka powinna się zapalać. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzester Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Mnie także, dopóki nie rozebrałem tego :)) Lece do garażu sprawdzić czy jak dam do masy kabel to zaświeci :) Cytuj -Skolioza Team- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 jeśli to faktycznie kontrolka ciśnienia to będzie świecić wtedy gdy ciśnienie oleju jest zbyt niskie lub go brak, czyli po włączeniu zapłonu ma świecić a gasnąć nie dłużej niż sekunde po odpaleniu gdy pompa zacznie pracować Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Czyli jeśli zarówka nie swieciła po właczeniu zapłonu a i led po wymianie to pozostaje problem z przewodami łączącymi się z czujnikiem luz zapewne sam czujnik klęczy. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzester Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 sprawdziłem dokładnie wszystko jeszcze raz, jak dotykam do masy kabel od czujnika oleju to świecą 2 kontrolki olej oraz tempertura i już zwątpiłem Cytuj -Skolioza Team- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi