mrowa242 Posted July 21, 2013 Share Posted July 21, 2013 WItam, mam problem otóż w przednich hamulcach mocno ocierają mi klocki ( podczas jazdy a nie hamowania ) słychać nawet piszczenie które nasila się wraz ze wzrostem prędkości. Co to może być i jak to naprawić ? Czy w razie czego gdyby to była wina krzywej tarczy moge z tym jezdzic? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shinigami Posted July 22, 2013 Share Posted July 22, 2013 Jeśli piszczenie jest stałe/równomierne to masz zaciski do dokładnego oczyszczenia. Tłoczki nie wracają i jeśli zaciski są pływające to pewnie już nie mogą tego zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrowa242 Posted July 22, 2013 Author Share Posted July 22, 2013 częstotliwość piszczenia wzrasta wraz z prędkością z tąd podejrzewan że to krzywa tarcza ale klamka nie pulsuje podczas hamowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shinigami Posted July 22, 2013 Share Posted July 22, 2013 Pytałem tylko czy jest stałe czy przerywane. Siłą rzeczy częstotliwość będzie rosnąć z prędkością więc to niewiele wnosi.W każdym razie masz zacisk do czyszczenia, sprawdzenie grubości klocków i jeśli zrobisz te dwie rzeczy i klocki okażą się zdatne do dalszej jazdy to musisz posmarować blaszaną płytkę smarem do klocków.Przy hamowaniu albo w ogóle w kontakcie z tarczą zdarza się, że klocek wpada w wibracje i piszczy na tłoczku a nie na tarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrowa242 Posted July 22, 2013 Author Share Posted July 22, 2013 piszczenie jest przerywane a klocki są nowe mają jakieś 500 km. Ale mimo to wielkie dzięki :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Dudek Posted July 22, 2013 Share Posted July 22, 2013 piszczenie jest przerywane a klocki są nowe mają jakieś 500 km. Ale mimo to wielkie dzięki :) Najpierw wyczyść dokładnie zaciski a dopiero potem będziemy się martwić piszczeniem klocków Quote Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts