kakusi1809 Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Witam mam mały problem, gdyż niedawno kupiłem silnik od kawasaki ar 80 i włożyłem do ramy Rometa charta. Dodam, że z silnika przez podróż w paczce wylał się olej przez nakretke wlewu. I zalał zapłon w silniku. Wiec gdy już silnik był na miejscu podpiąlłem cewke w/n pod 2 masy bo są 2 belce i 1 kablem od wtyczki w kablach od zapłonu silnika i wtyczka do modułu lecz gdyby kręce magnetem (wiertarka) to nie ma iskry. (świeca leży na żeberkach głowicy) myślę że moduł i cewka jest z Hondy bo widziałem takie same w mtx 80. Proszę o pomoc i dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hipolfs Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Najpierw weź miernik do ręki i sprawdź czy z cewek wychodzi prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakusi1809 Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Dziś dostane nowy zapłon od gościa sprawdzę go i powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakusi1809 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Witam po dostaniu nowego zapłonu wyszło na to, że też brak iskry. Zakupiłem nowy moduł podłączyłem według schematu i lipa, brak iskry. jak myślicie? Impulsator? myślę zrobić zewnetrzny bo ciężko dostać oryginalny do Kawasaki AR 80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Problem w tym, że ty bladego pojęcia nie masz co robisz i tylko szmal w błoto wyrzucasz.Wyczyść porządnie to magneto i stojan do sucha zmywaczem do hamulców i łańcuchów, złap się za miernik elektryczny i zobacz czy w ogóle to produkuje jakiś prąd. Jeśli nie to zmierz ohmomierzem czy jest przejście na cewkach i przewodach.A jak w ogóle nie znasz się na elektryce to pogadaj z kimś kto ma jakieś podstawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakusi1809 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Cewki sprawdzałem i dają prąd ale impulsator daje nie taki prąd jaki piszą jaki powinien być w zapłonie CDI, ale wyczyszczę i spróbuje. Mogę wyczyścić spirytusem? Bo nie mam zmywacza albo WD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Idź na stacje benzynową tam są takie rzeczy za 20zł może 25. WD nie możesz, bo jak tylko zmyjesz olej to zostanie nafta do doczyszczenia. Chyba, że wstępnie umyjesz a potem dokończysz zmywaczem to wtedy w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakusi1809 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Mam umyte już, ale z tego co wyczytałem to podłączenia modułu mogę mieć źle. Bo na schemacie modułu napisane jest spoczynek czyli to chyba do stacyjki a ja nie mam tam podpięte nic... Oto schemat i ten środkowy samotny pin to to http://www.google.com/search?tbm=isch&q=honda+mtx+modul#i=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Dobra teraz druga sprawa, co do czego chcesz podłączyć ? wg którego schematu działasz ?Jeśli masz silnik od AR80 to taki moduł zapłonowy i schemat elektryczny powinieneś mieć. Ustal rocznik i typ, bo jak znam życie to były pewnie dwa różne silniki i zmieniały się z latami produkcji.Jak już ustalisz co masz i jakiego modułu wymaga to wtedy możesz kombinować dalej. Ewentualnie podpytaj na forum motocdi.com bo oni czasami na pierwszy rzut oka potrafią stwierdzić czy moduł da się podrobić czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakusi1809 Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Witam mam sprawny zapłon cewka zasilająca daje +/- 40v impulsator daje impuls i mam nowy moduł chińskiego pochodzenia od hondy dio bo z tego co wyczytałem wtyczka pasuje itp. Zastosowałem cewkę w/n z rometa charta 6v, która po podłączeniu do masy i przeciągnieciu po + daje iskrę. Lecz gdy podpinam cały zapłon to nie działa. Dodam, że nie mam podpiętej stacyjki pod pin w module i jest on wolny. I tu moje pytanie czy może tak być? I nie mam podpiętej elektryki tylko sam zapłon bez,świateł, ładowania ito. Proszę o pomoc i dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faaz Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Nie wiem co do czego masz tam podłączone bo nie ogarniam już nic co piszesz, ale do MTX musi być moduł z mtx/mt/mb/mbx/nsr.Z niczym innym to działać nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakusi1809 Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Jesteś pewny? Bo piszą,że zapłon cdi chodzi na każdym module Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goofer Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Mtx chodzi na chinskim module z taka sama wtyczka,kiedys zamienialem moduly ze skutera bo myslalem ze mtx jest zablokowany,ale nie bylo rużnicy.Pin od stacyjki nie musi byc podlaczony,Cos musisz zle podlaczac,jakąs mase albo cos bo z tego co piszesz to wychodzi ze powinno dzialac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hipolfs Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Musi być minimum 65vol napięcia które idze na iskrę po za tym nie możesz dać cewki 6v do instalacji 12v i nie prawdą jest że zapłon cdi bedzie chodzić na każdym module :) bo równie dobrze mógł byś wstawić moduł od chińskiego skuterka 4t :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakusi1809 Opublikowano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Mam instalacje 6v A czy wiesz ile powinno iść na moduł? mam 4 moduły z 2t 1 z MTX 1 z Dio 1 z Speedfightera i z 4 suwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi