petterros Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Witam serdecznie wszystkich! Mam motocykl Yamaha DT 80 LC I (85 rok) i 2 pytania: Prostsze to regulator napięcia, w tym motorze jest 3 pinowy regulator, prawdopodobnie bierze uziemienie z ramy ale głowy nie dam.Muszę go wymienić ale dostępne są tylko 4 pinowe (powiedzmy od skutera). Pytanie jak to podłączyć?Tutaj schemat elektryczny:http://catshare.net/DDWXRGIedFdytBge/Instalacja_elektr_RD_80.docFabrycznie były to takie części:Regulator napięcia STANLEY, typ SU 232 YNapięcie regulatora 13-16 V 13-16 VRegulator ładowania STANLEY, typ SU 232 Y Druga sprawa jest gorsza, tzn. sprzęgło (które składałem sam) załącza się dopiero jak mam linke ustawioną na największy naciąg jaki się da i naduszę aż ręka boli.Czyli generalnie to ramię do którego jest zaczepiona linka załącza sprzęgło dopiero przy maksymalnym wychyleniu.Sam nie wiem co z tym zrobić ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMWolf Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) ...poszukaj na chomiku jest dostępny service manual do tego modelu po niemiecku ale jest ....wówczas złóż sprzęgło zgodnie z tą książką .... a resztę masz tutaj http://dt-80.prv.pl/ Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez BMWolf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Mam nadzieję, że przeczytałeś 290 stronicowy temat o DT zanim zadałeś pytanie.Zanim zaczniesz kombinować z reglem musisz ustalić jaki wstawisz, bo fakt 4 pinów jeszcze nie znaczy, że każdy jest taki sam. Rama powinna być masą.Sprzęgło prawdopodobnie ma wyciągniętą linkę albo zapomniałeś ustawić wstępny regulator na lince lub jeśli masz sprzęgło z RD to tam też jest wstępny regulator popychacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petterros Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Sprzęgło prawdopodobnie ma wyciągniętą linkę albo zapomniałeś ustawić wstępny regulator na lince lub jeśli masz sprzęgło z RD to tam też jest wstępny regulator popychacza. Prawdę mówiąc to niewiele mi to mówi, jakieś szczegóły? Gdzie to jest i jak powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Tak wygląda linka z regulacją http://geiwiz.nl/images/newimages_import/98768E0_00.jpg?w=1000&h=963 ale zdjęcia regulatora na sprzęgle nie mam. Wygląda jak normalny popychacz docisku ale z gwintem, nakrętką dystansową i kontrującą. Normalnie w DT tego nie ma ale niektórzy przekładają z RD80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petterros Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Jak wygląda linka to wiem :DWychodzi na to że muszę rozebrać to miejsce gdzie jest mocowanie linki do sprzęgła i zobaczyć o co tam chodzi ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubel1443 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 musiz sćiągnąć pokrywę i na docisku sprzęgła masz nakrętkę i w popychaczu nacięcie na śrubokręt. Najlepiej odkręć docisk. w imadło zapnij ten pręcik co z niego wystaje tą drugą stroną a tu gdzie masz nakrętkę popuść( jest to ciężko tak dokręcone, że ch*j). wtedy to nałóż i ustaw tym śrubokrętem tak aby dokładnie leżał na tarczach docisk. Najlepiej wkręć go mocniej i popuszczaj aż się docisk dotknie tarcz i tak lekko dokręć, następnie weź na imadło i dokręć tak żeby się nie odkręciło, bo jak dokręcisz trzymając samym śrubokrętem to stawiam, że się popuści ja już raz tak miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 W tym sprzęgle jeśli już jest takie rozwiązanie to trzeba to robić gdy już wszystko jest poskładane "na gotowo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubel1443 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Tak. Ale jak ma bardzo rozregulowane to takie wstępne wyregulowanie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Mi się rozchodzi o to, że konstrukcja nie pozwala na zrobienie tego inaczej niż wtedy gdy jest złożone, bo otwór w docisku jest za mały żeby zamontować skontrowany element. Na stole nic nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubel1443 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 To może Ty masz na myśli jakiś inny rodzaj. Ja u siebie w Dt tak robilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petterros Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Kurcze nie miałem kiedy tego zrobić, w poniedziałek się tym zajmę.Da rade to zrobić bez rozbierania tej części, w której jest olej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Nie, bo to jest właśnie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petterros Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Narazie okazło się żę mam luźną sprężynę na dźwigni przy lince, zrobiłem to, zamawiam jeszcze klamke i mocowanie bo miałem od mz.Sprawdze czy coś się zmieni a potem dam znać ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petterros Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Poradziłem sobie, sprzęgło chodzi elegancko.Problemem była niedociągnięta sprężyna przy ramieniu, o które jest zaczepiona linka, no i ja miałem pękniętą śrubę w jednym z gwintów trzymających pokrywę na tarczach. To teraz jeszcze tylko światła i ruszam w świat :DPanowie szukam zamiennika ale nie jestem zdecydowany, bo niektórzy piszą, że można od chińskich skuterów ale szybko się spali on i cała elektryka, która ma z nim kontakt.Poczytałem i znalazłem rzekomo pasujący Jezpol RNA-1 lub RNA-2 ale nie mam o nim zbytnio danych.Czy ktoś wie jaki najlepiej zamontować?Albo ktoś może dysponuje schematem elektrycznym do regulatora na potrzeby mojej yamahy, to mogę zmontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi