Skocz do zawartości

Obroty na silniku EVO 1990

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie nieskomplikowane i w celu porownawczym do ilu krecicie Wasze EVO na trasie dla poszczegolnych predkosci:

i tak dla:

30mil/hour...........................................................

50mil/hour...........................................................

75mil/hour...........................................................

85mil/hour...........................................................

jakie najbardziej sprzyjajace obroty silnika do dlugiej jazdy???

Dziekuje za wszelkie informacje!

szerokosci! :sad:

To pytanie jest..... hm...

Obroty na poszczególnych predkosciach róznia się od rocznika EVO(np. 1988 i 1998- róznica w przełozeniu pierwotnym i wtórnym), rodziny EVO (ELA, Soft, Dyna róznica w przełozeniu wtórnym) i wersji: (Domestic i International- przełozenia skrzyni biegów (dotyczy predkosci na biegach innych niz piąty))- rocznik EVO 1999 to tez ewenement bo ma już skrzynie "5" z TC... która jest mniej ergonomiczna niż EVOkowska, podobnie jak skrzynka "SE six speed"- która ma podobnie kijowe rozwiazanie wybieraka biegów...

Poszukaj sobie w necie przeliczników przełorzeń do HD, znajdz sobie swoją wersję motorka, wbij to do tegoż przelicznika i Ci wszystko pieknie wyskoczy...

Bo tu na forum to kazdy bedzie smarował i od czasu do czasu sie bedzie zgadzało... bo nawet cisnienie w oponie wpływa na odczyt w EVO z linka... ;)

P.S.

Sprzyjające predkości dla EVO pokazuje wskazówka predkosciomierza- czyli gdy pokazuje kierunek jazdy, 60 MPH lub inaczej ~96km/h teoretycznie.... :biggrin: :biggrin: :biggrin: rzecz ujmujac... :cool:

Edytowane przez fisu

"Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia.''

Autoryzowany dealer S&S Cycle

site-logo-badge.png

https://harley-parts.pl/ 

Ja tam się nie znam, wiem tylko że moje EVO lubi zakres 1000-6000RPM. :buttrock: Od 3 lat mam tylko obrotomierz. Ale na oko 3k na V to jakieś 100-110kmh. Chyba.

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Heh. Każdy EVO ma taki zakres, ale nie każdy używa go w pełni.

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

A ja np. na oficjalnej stronie HD znalazłem info że electra i dyna mają takie same przełożenia, a Soft ma krósze (?)

A oto ten link :

http://www.harley-davidson.com/wcm/Content/Pages/Engines/EngineSpec_Evo1340CC.jsp?locale=en_US

W skrócie : duże uproszczenie to co tam napisane ?