Skocz do zawartości

Yamaha wr 426 - automatyczne roaprężania (modernizacja wałka)

Rekomendowane odpowiedzi

Robię go dla siebie i tak jak wcześniej wspominałem traktuje to hobbistycznie. Jeżeli chodzi o amory to zawaliłem bo nie zmierzyłem sprężyn, ale jak wylałem stary olej to go za wiele nie było. Muszę się temu przyjrzeć. Dzięki za podpowiedz.

Pierwsza fota z montażu:post-50954-0-60907800-1352916756_thumb.jpg

Tak jak wspominałem rama po piaskowaniu pomalowana podkładem i farbą proszkową (RAL 5002).

Jak by ktoś kiedyś piaskował ramę z WR to trzeba zabezpieczyć numery ramy jakąś blaszką bo są płytkie i po przejechaniu kilka razy lancą zdecydowanie można je zetrzeć.

Jestem ciekaw jaki będzie efekt mocowy bo przestawiłem wałek jak w yzf (odstęp między cechami 12 oczek) bez zmiany iglicy i dyszy, no ale na to muszę jeszcze trochę poczekać.

Narazie tyle.

Możecie wskazać nr dyszy, którą trzeba wymienić ?

post-50954-0-69815100-1352972371_thumb.jpg

Może dziś uda mi się wrzucić jakieś nowe foty i jakiś opis. Jeśli chodzi o plasty troszkę podregenerowałem, a mianowicie wyszlifowane drobniutkim papierem na mokro, a następnie podgrzałem opalarką. Nowe po tym zabiegu to one nie są, ale zdecydowanie leprze. Doszłem do wniosku, że nowych nie ma sensu dawać bo po sezonie i tak będą sfatygowane.

Mała fotka z postępów:

Fura prawie już poskładana, po modyfikacjach z wałkiem i szarym kablem chodzi jak złoto, niestety nadal mam problem z gaźnikiem, ale to już inny mój post.

Co do remonty to z grubsza na tyle, została mi jeszcze okleina (mam już grafikę i będę robił we własnym zakresie)mini migacze żeby mi dowodu nie zebrali, no i koła supoermoto ale to już też inny mój post. :)

Przerobiłem też fabryczny ślimak linkowy pod licznik elektroniczny – jak by kto był zainteresowany to służę radą.

Na razie tyle.

post-50954-0-28820500-1353604420_thumb.jpg

Edytowane przez bnuc

• 2 tygodnie później...

Kolego a można wiedzieć jakie były koszty tej całej operacji? Byłby to dobry temat dla potomnych i fajne by było jak by ktoś go podwiesił w dziale cross enduro i nazwał "Drugie życie motocykla crossowego- co, jak i za ile?" Myślę że wiele osób mogło by zobaczyć jak prawidłowo ma wyglądać renowacja takiego moto, i ile to kosztuje. Dla niektórych była by to przestroga, dla innych wskazówka jaką drogą iść.

PS: i jak byś tak koszta wymienił po kolei to było by już słitaśnie naprawde :biggrin:

Edytowane przez rafael

Maszynka teraz wygląda pięknie :)

Osłonę pod silnik kupiłeś czy była?

Osłona pod silnik już była, wytrawiłem ją tylko i wygląda jak nowa

Kolego a można wiedzieć jakie były koszty tej całej operacji? Byłby to dobry temat dla potomnych i fajne by było jak by ktoś go podwiesił w dziale cross enduro i nazwał "Drugie życie motocykla crossowego- co, jak i za ile?" Myślę że wiele osób mogło by zobaczyć jak prawidłowo ma wyglądać renowacja takiego moto, i ile to kosztuje. Dla niektórych była by to przestroga, dla innych wskazówka jaką drogą iść.

PS: i jak byś tak koszta wymienił po kolei to było by już słitaśnie naprawde :biggrin:

Wbrew temu co by się wydawało to z mojej strony koszty wcale nie były wysokie :). Jest kilka czynników, które się do tego przyczyniły- między innymi to, że jestem "umoczony" w lakiernię proszkową i galwanizernię, ale skalkuluję koszt tych usług wraz z pozostałymi i postaram się zrobić jakieś zestawienie.

Trzeba zaznaczyć to co wspominałem na początku postu, że motocykl pozornie był mocno zdezolowany. Gość od, którego go kupiłem totalnie nie wiedział jak serwisować i eksploatować motocykl, nawet nie wymieniał oleju i filtra - motocyklowy rzeźnik . Zapewniał mnie natomiast, że motocykl przeszedł kapitalny remont przeprowadzony przez poprzedniego właściciela, który przywiózł go z UK. Silnik pracował ładnie, nie licząc braku wolnych obrotówwięc postanowiłem zaryzykować i go łyknąć. Na szczęście Informacja o remoncie okazała się prawdziwa -wymienił korbę, łańcuszek, cylinder z tłokiem nominalnym(co widać na foto i po przeprowadzonych pomiarach - luz na tłoku 0,07-świadczy, że moto kupę nie latało). Koleś wysypał V i jak się zaczął orjętować ile będzie musiał zapłacić za naprawę to spasował i ożenił mi furę.

Po rozebraniu jedyna niespodzianka jaka mnie spotkała to lekko przytarty wałek ssący - co by można tłumaczyć brakiem wymiany oleju - olej był jak smoła, oraz dwa łożyska i kilka uszczelniaczy (wymienione bardziej profilaktycznie) no i dwie zębatki

Podsumowując wyszedłem na tym całkiem nie źle, ale szczegóły postaram się opisać jak będę miał chwile.

Osłona pod silnik już była, wytrawiłem ją tylko i wygląda jak nowa

Wbrew temu co by się wydawało to z mojej strony koszty wcale nie były wysokie :). Jest kilka czynników, które się do tego przyczyniły- między innymi to, że jestem "umoczony" w lakiernię proszkową i galwanizernię, ale skalkuluję koszt tych usług wraz z pozostałymi i postaram się zrobić jakieś zestawienie.

Trzeba zaznaczyć to co wspominałem na początku postu, że motocykl pozornie był mocno zdezolowany. Gość od, którego go kupiłem totalnie nie wiedział jak serwisować i eksploatować motocykl, nawet nie wymieniał oleju i filtra - motocyklowy rzeźnik . Zapewniał mnie natomiast, że motocykl przeszedł kapitalny remont przeprowadzony przez poprzedniego właściciela, który przywiózł go z UK. Silnik pracował ładnie, nie licząc braku wolnych obrotówwięc postanowiłem zaryzykować i go łyknąć. Na szczęście Informacja o remoncie okazała się prawdziwa -wymienił korbę, łańcuszek, cylinder z tłokiem nominalnym(co widać na foto i po przeprowadzonych pomiarach - luz na tłoku 0,07-świadczy, że moto kupę nie latało). Koleś wysypał V i jak się zaczął orjętować ile będzie musiał zapłacić za naprawę to spasował i ożenił mi furę.

Po rozebraniu jedyna niespodzianka jaka mnie spotkała to lekko przytarty wałek ssący - co by można tłumaczyć brakiem wymiany oleju - olej był jak smoła, oraz dwa łożyska i kilka uszczelniaczy (wymienione bardziej profilaktycznie) no i dwie zębatki

Podsumowując wyszedłem na tym całkiem nie źle, ale szczegóły postaram się opisać jak będę miał chwile.

Jeśli będziesz podawał ceny, to uwzględnij że pewne usługi miałeś taniej, i w miare możliwości podaj cenę dla zwykłego szarego klienta. Fajnie jak byś to zrobił w punktach, a my później jeszcze spróbujemy skalkulować ile wziąłby mechanik za poszczególne rzeczy. Wyjdzie z tego fajny temat.

dokładnie, ja chyba też profilaktycznie po sylwestrze rozbiorę silnik i sobię przygotuje na nowy sezon, choć wiem że było wymieniane to po przejechaniu paru setek km ciągle za mną chodzi ta myśl, żeby rozebrać... ;p

Ps orientujecie się w sprawie rabatów na larssonie ? póki co jak się zaloguję mam tylko na świece i uszczelniacze zaworów ;/

Warsztat motocyklowy na warmii i mazurach zapraszamy http://www.facebook.com/fast2fix