gozdek Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Witam, Do tej pory jezdzilem tylko motorami w silnikiem 4T.Tydzien temu nabylem Kawasaki KDX 125 - Jest to motocykl enduro z silnikiek 2T. Dowiedzialem sie, ze w 2T nie mozna hamowac silnikiem - grozi to zatarciem, podobnie jak jazda na niskich obrotach, np z gorki na sprzegle.Trzeba robic przegazowki co pare sekund aby zapewnic smarowanie Kilka kwestii pozostaje dla mnie tajemnica: 1) Jak wyglada kwestia rozgrzania silnika przed jazda? W 4T odpalalem silnik, szedlem sie ubrac, mijalo powiedzmy 5-10 minut i silnik byl gotowy do jazdy. 2) Jak to wyglada w przypadku 2T? Odpalic i zostawic go na pare minut? No wlasnie, odpalony i pozostawiony sam sobie bedzie pracowal na niskich obrotach co rowna sie slabemu smarowaniu i zatarciem... 3) Motor bede uzytkowal w terenie i na ulicy. Powiedzmy, ze mam do przejechania 50 czy 100km po asfalcie. Gdzies wyczytalem, ze 2T nie mozna jechac dlugo na tym samym biegu - to chyba jakas glupota??? Jesli obroty beda odpowienio wysokie to chyba moge jechac i 1000km na np. 3 biegu... Rozumiem, ze stojac na swiatlach na sprzegle albo na luzie mam co jakis czas robic przegazowki? 4) kwestia docierania. Obecnie silnik mam rozkrecony do remontu i jutro beda mi go skladac. Koles ktory mi to robi jezdzi w motocrossie - tak bardziej na powaznie. Powiedzial mi, zebym po zlozeniu silnika odpalil motor, 3-4 razy machnal manetka gazu i dotarte. On tak robi w swoim wyczynowym KX250. Twierdzi ze skoro co 30motogodzin robi rewmont to bez sensu jest docieranie przez zalecane ~10motogodzin. Mam pewne obiekcje co do jego teorii gdyz KDX to enduro a nie hardcoreowy cross i przebieg wyraza sie w tysiacach km. Jak wyslicie? Jesli cos mi jeszcze przyjdzie do glowy to dopisze... pozdr,gozdek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jjank Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 1. Mozesz wsiadac i jechac, oczywiscie spokojnie, zresztą zimny silink i tak sie nie wkręca.2. Mozesz tez rozgrzewac na wolnych obrotach, smarowanie będzie, chyba ze nie wlejesz oleju do paliwa/dozownika.3. Znam goscia co na dt 125 pojechał do Chorwacji i wrócil, nie powinno sie trzymac długo na wysokich obrotach, ale na wolnych moze pyrkac i godzinę.4. Nieźle. Twoj klega zapomniał tylko, ze w kx ma nicasil, którego sie nie dociera, a te 30mth to moze byc czas remontu ale kx'a jedzonego sportowo. Normalnie taki kx pojedzie bez problemu i 50-60mth, a kdx ponad 100mth. Wypalic zbiornik na bogatszej mieszance w olej i paliwo (iglica do góry) a potem mozna dopiero pałowac. Zresztą tu masz wszystko co powinienes wiedziec http://motor-tech.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gozdek Opublikowano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Dzieki za odpowiedz. No kolega jezdzi KX wyczynowo na zawodach MX, wiec czasem nawet 30mth nie dojezdzi... Wracajac do wolnych obrotow w 2T... ludzie pisza, ze nie mozna np podczas zjazdu ze stromej gorki wcisnac sprzegla i tak jechac bo podawane jest malo mieszanki. Trzeba czasem dodac gazu aby sie nasmarowal. To jak oto w koncu jest?mozna go zostawiac na jakis czas na wolnych obrotach czy nie? Link zaraz poczytam, moze tam znajde jednoznacza odpowiedz - dzieki! -- gozdek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Lichota Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 to chyba normalka że 2t ciśniesz na sprzęgle i dopiero np hamulec bo silnikiem jak w 4t nei zachamujesz? jak jeździłem 2t to żadnych zamiarowych przygazówek nie robiłem i żadnych problemów nie miałem ; o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk_mx Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Możesz śmiało zjeżdżać na sprzęgle, nawet gazu nie musisz dodawać. Silniki 2t nie lubą trzymania przez długi czas na bardzo wysokich obrotach, a na wolnych to możesz pyrkać i pyrkać do woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 A propos docierania to trzymaj to: Owner's manual dla KDX250 http://www.kawasaki-techinfo.net/showOM.php?view_lang=EN&spec=US&book_no=99920-1679&lang_code=EN Są też przebiegi między wymianami i przeglądami liczone między 500 a 1000km więc to co opowiedział Ci kolega na temat docierania możesz śmiało zapomnieć. W tym manualu trochę na wyrost opisują dotarcie ale tak to mniej więcej wygląda i raczej dotyczy sztuki z salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gozdek Opublikowano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 dzieki wszystkim za pomoc! zastosuje sie w wskazowek z manuala, no moze poza wyjmowaniem tloka po drugiej jezdzie i wymianie oleju w skrzyni... wyhcodzi na to ze 2T mozna uzytkowac poraktycznie jak 4T... pozdr,gozdek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi