Skocz do zawartości

Kask Shoei czy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zdecydowałem, że jednak jeszcze kilka dziesiątek do kasku dołożę

Z używanych:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2644209056&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62

Nowy:

http://allegro.pl/shoei-xr-1000-l-342-61-wyprzedaz-i2612786693.html

Tutaj AGV

http://allegro.pl/kask-integralny-k-3-agv-solid-czarny-polysk-l-i2667074168.html

Aczkolwiek ten już by mnie mocno zabolał finansowo :-)

Jaki model z HJC polecacie do 700zł ?

Szukałem, czytałem, moja wypowiedź kilka tematów niżej do dzisiaj jest ostatnia.

Co do kasków np. z HJC, te same modele są tańsze o 300zł, np FG-15, ktoś wie dlaczego tak rzeczywiście jest?

Dziękuje

Dzięki

Nie porównuj AGV K-3 do XR-1000, to zupełnie nie ta klasa. Poczytaj o materiale skorupy i odrzuć wszystko, gdzie jest choćby wzmianka o termoutwardzalnych plastikach, jakkolwiek by tego nie nazywali. AGV o zbliżonym poziomie jakości skorupy to dopiero GP-Tech, choć karbon też bym raczej odrzucił (za twardy).

Weź pod uwagę, że żywotność kasku to około 5 lat. Wynika to z utraty właściwości EPSu (potocznie styropianu), który znajduje się pomiędzy wyściółką kasku, a skorupą zewnętrzną. Dlatego kupowanie używanego kasku nie jest do końca dobrym pomysłem.

Polecałbym Ci z HJC właśnie model FG-15. Jest on nieznacznie droższy niż budżet, który założyłeś, ale skorupa zrobiona jest już z włókna szklanego, które jest lepszym tworzywem niż pseudo plastik wykorzystywany przy produkcji tańszych kasków.

www.motoholicy.pl

Motorismo Warszawa

ul. Modlińska 154

Warszawa

W dniu 27.09.2012 o 15:40, Limo napisał:

Bierz XR1000. Co z tego że stary.

wydawanie 7 stów na używany kask, który ktoś już wysiedział pod swoją głowe to kpina.

To jakby kupić używane buty do biegania.

Ludzie maja choroby dermatologiczne, pasożyty, łój, łupież i ch*j wie co jeszcze.

Wyściółka kasku się odkształca i traci swoje właściwości, co z tego że kupi się markowy kask jak nie będzie spełniał swojej funkcji - będzie lans szoejem przed kumplami ?

Pomijając używki, za jakieś 1000 zł można wyrwać powystawówkę z XR-1000 (choć będą to pewnie najbrzydsze malowania). Idzie martwy sezon, więc nie jest problemem odłożyć jeszcze ze 300 zł (odpuścić ze dwie imprezy :D). Z HJC jest ta sama sytuacja i to stąd różnice w cenach - "niesprzedawalne" malowania są wyprzedawane taniej, zresztą dotyczy to wielu marek. Mimo wszystko, warto poszukać świeższego modelu. Jak chcesz coś lepszego niż średnia półka od HJC, a nie dołożysz do nowego Shoeia to pomyśl o Scorpionie, od biedy też o Nolanie.

Mam xr 1000 i nie jest zły. Całkiem niezłe wygluszenie, wygodny -ale to już kwestia kształtu bańki, niezłe materiały, dość niska waga. Wady: według mnie słaba wentylacja, szybka czasami paruje -nigdy w czasie jazdy zdarza sie na postoju przed swiatlami, brak możliwości wyjecia wysciolki kasku. W skali od 1 do 10 daje ocenę 6.