Luxer83 Opublikowano 1 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 Witam wszystkich jako świeżak :) Mam takie pytanko. Gościu sprowadził Hondę CBF500 z Włoch, ale podobno z przyczyn ważniejszych chce zamiany na samochód i teraz zaczynają się schody... Mieszka 400km ode mnie i chciałbym wrócić nim na kołach a minął już ponad miesiąc od sprowadzenia a on go nie opłacił ani nie zrobił przeglądu i chyba nie zrobi (kasa??). Zastanawiam się...1. Jak wygląda odkupienie motocykla od sprowadzającego - czy wystarczy umowa pomiędzy mną a nim?2. Jeśli tak, to jak z pierwszym zarejestrowaniem w kraju, czy będę mógł załatwić wszystkie rzeczy do których potrzebna jest umowa Włoch-Polak (umowa jest na niego)?3. Na dzień dzisiejszy jakie minimum muszę zrobić by nim wrócić na kołach 400km do domu? (przypominam, że minął ponad miesiąc) z góry dzięki za odp Cytuj Bandit 600N '98 --> V-Strom DL-1000 '03 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 1 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 1. nie, odsyłam to tematów o sprowadzaniu2. nie, jw3. zarejestrować, reszta jwjsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luxer83 Opublikowano 1 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 ok. dzięki :) Cytuj Bandit 600N '98 --> V-Strom DL-1000 '03 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PCe Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Obowiązkiem sprowadzającego motocykl do kraju jest załałatwienie sprawy Urzędem Skarbowym. Chodzi o deklarację VAT-25. Resztę (tłumaczenia, przegląd) możesz zrobić Ty. Kiedyś chciałem kupić taki motocykl, dzwoniłem do wydziału komunikacji i Urzędu Skarbowego właśnie w tej sprawie i okazało się, że sprawa zapłaty VAT lub uzyskania zaświadczenia o niepodleganiu jest po stronie sprowadzającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek128 Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Tylko nie daj się zrobić na umowę pomiędzy tobą a obcokrajowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi