Skocz do zawartości

Kupno motocykla od sprowadzającego

Luxer83
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jako świeżak :)

Mam takie pytanko. Gościu sprowadził Hondę CBF500 z Włoch, ale podobno z przyczyn ważniejszych chce zamiany na samochód i teraz zaczynają się schody... Mieszka 400km ode mnie i chciałbym wrócić nim na kołach a minął już ponad miesiąc od sprowadzenia a on go nie opłacił ani nie zrobił przeglądu i chyba nie zrobi (kasa??). Zastanawiam się...

1. Jak wygląda odkupienie motocykla od sprowadzającego - czy wystarczy umowa pomiędzy mną a nim?

2. Jeśli tak, to jak z pierwszym zarejestrowaniem w kraju, czy będę mógł załatwić wszystkie rzeczy do których potrzebna jest umowa Włoch-Polak (umowa jest na niego)?

3. Na dzień dzisiejszy jakie minimum muszę zrobić by nim wrócić na kołach 400km do domu? (przypominam, że minął ponad miesiąc)

z góry dzięki za odp

Bandit 600N '98 --> V-Strom DL-1000 '03

banner_fora1.jpg

• 4 tygodnie później...

Obowiązkiem sprowadzającego motocykl do kraju jest załałatwienie sprawy Urzędem Skarbowym. Chodzi o deklarację VAT-25. Resztę (tłumaczenia, przegląd) możesz zrobić Ty. Kiedyś chciałem kupić taki motocykl, dzwoniłem do wydziału komunikacji i Urzędu Skarbowego właśnie w tej sprawie i okazało się, że sprawa zapłaty VAT lub uzyskania zaświadczenia o niepodleganiu jest po stronie sprowadzającego.