Skocz do zawartości

Wymiana oleju - opis dla początkujących

samson
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzeglo mam nowe

Czyli pierwsza mozliwośc o której napisałem - olej. Ostatnio spotkałem się z tym w XJ600 -tarcze i sprężyny nowiusieńkie a jest taki sam objaw na zimno - gęsty olej mineralny powoduje sklejanie tarcz. Po rozgrzaniu chodzi pierwsza klasa. Tak samo jest w samochodach w zimę, jak sktzynia biegów "cięgnie" nawet na luzie, mimo wlania markowego oleju o właściwej lepkości.

Pozdro

• Administrator
Było kilka samochodów w których się zalewało filtr. Obeceni nie spotykam takich rozwiązań

KTM to niby high end w rozwiązaniach technologicznych i wtrzymałościowych, jednak zalecane jest zalewanie filtrów olejem.

Odbywa się to w ten oto sposób, że kładzie się motocykl na boku, wlewa w otwory filtrowe (są 2) olej do połowy i wówczas dopiero wkłada filtry. Potem zakręca się dekielki i wlewa ojel do końca.

No KTM to lekkie enduro niepodatne na uszukodzenia więc nie dziwne, że w innych motocyklach podobne sytuacje się nie zdarzają.

Dla ciekawostki - w KTMa wchodzi zaledwie litr oleju, z małym okładem. Stąd wymiany co 1000 km max.

pzdr

• 2 miesiące temu...

Podany opis mowi o odkrecaniu filtra za pomoca klucza do filtrow. Jesli nie mam takiego klucza czy jest jakas szansa na samodzielna wymiane, czy pozostaje tylko serwis?

Podany opis mowi o odkrecaniu filtra za pomoca klucza do filtrow. Jesli nie mam takiego klucza czy jest jakas szansa na samodzielna wymiane, czy pozostaje tylko serwis?

Taki klucz kosztuje 8-12 pln w każdym supermarkecie bądź stacji benzynowej.

W awaryjnej sytuacji zamiast niego w stary filtr można wbić śrubokręt i go odkręcić.