madgarage Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Witam wszystkich i serdecznie PRZEPRASZAM jeżeli to nie odpowiedni dział, jestem nowy na forum i zmęczony w dodatku muszę iść zebrać pranie z dworu, no nic! Przejdźmy do mojego tematu. Ostatnio wpadła mi do głowy szalona myśl żeby zeswapić silnik MZ TS 250/2 do ramy Jawy Cz 175."Ale dlaczego? Czemu chcesz zniszczyć motory? Ty nicponiu bez serca łaaaj? :("Mz mam po dziadku. Ś.P Dziadek BYŁ DUŻY i CIĘĘŻKI i po prostu ten 37 letni motorek się sypie. A dokładniej rama.Pęknięcia, krzywizny, luzy, padaka w dodatku po wypadku (wymiana była przodu kiedyś tam kiedyś).Silniczek jako tako daje rady. Pali śmiga jak na stary 250/2 kręci się ładnie. Mam też jawe cz 175. Stan jej ramy jest dobry, silnik nieco gorzej ale jakoś się "toczy". Dobra koniec już tej historyjki. I tu rodzi się moje pytanie. A raczej ich kilka. Czy ktoś próbował już taki swap? Wiele razy widziałem silnik MZ 250 w motorynce, etz 150, w komarze (pozdrawiam pana tadka), wsk (podobno bez przedłużania ramy wejdzie) i tego podobnych ale nie słyszałem o tym silniku w ramie cezety. Jak myślicie obeszło by się bez przedłużania ramy? I ogólnie co myślicie o takim projekcie? Przyjmę z chęcią każdą opinie na ten temat, wypowiadajcie się, czciciele zabytków nie zbluzgajcie mnie :( a jak chcecie tak bardzo ochronić tą mz albo jawe to zapraszam do kupna hehehe. Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomyk Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Nie rób im krzywdy . . . to lepiej już zrobić TS-ke Cytuj PONY 50 -> WSK 125 -> MZ ETZ 250 -> AWO Sport -> LS 650 ... cdn www.elektrotec.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żurek Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 No koleś raczej na tym forum odpowiedzi nie dostaniesz. Chyba że sam zaczniesz i będzie Ci wychodzić coś konkretnego co się trzyma kupy, i jest naprawdę porządnie zrobione. ( a nie elektroda i spawara w dłoń i pojechali) Ja tak się trochę dziwię ludziom, że wyskakują z takimi fantazjami. Zwykle jak u kogoś powstaje "fantazja" to przedstawia ją jako fakt dokonany.(zaczęta robota, okiełznany (z grubsza) temat, i chęć zrobienia kawałka dobrej roboty) Jeśli chcesz wiedzieć czy wejdzie to wszystko musisz sam mierzyć!Niema takiej łatwizny że zapytasz i usłyszysz "o spoko zrobiłem takich kilka i wszystko pasuje tylko.......".To nie jest taka prosta sprawa... Z dwojga złego łatwiej jest wyremontować tą MZ bądź CZ bo wszystko teoretycznie jest z jednego kawałka i najzwyczajniej pasuje bez większego kombinowania. To i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madgarage Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 No w ogóle dzięki że ktoś się udzielił w tym temacie :)@Żurek - Znaczy wiesz pomysł narodził się ni z tąd ni z owąd. Mz ma straszne luzy na ramie i pęknięcia.Jawą mi się pewniej jeździ dlatego wpadła mi myśl o swapie. No ale właściwie chyba sobie odpuszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomyk Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Bogu dzięki :) Komuś może się przydadzą jeszcze . . . Cytuj PONY 50 -> WSK 125 -> MZ ETZ 250 -> AWO Sport -> LS 650 ... cdn www.elektrotec.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IZO Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Bo ja wiem... pomierzyć czy wejdzie, dorobić profi łapy, wyosiować naped i latać :D w końcu to 2T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pt77 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 sprzedaj oba ludziom którzy przywróca im dawna swietnosc a za ta kase kup cos co nie bedziesz musiał profanowac byly czasy ze sie luxy przerabiało na ts-ki (jawy) a ts-ki na etki(mz) ale to jak tego byla masa a czlowieka nie bylo stac na lepszy. teraz te starsze zyskuja na cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi