Skocz do zawartości

Transport motocykla !!!! POMOCY !!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zrobilem tak, a kupowałem moto z Łodzi, mieszkając w Warszawie:

1.

Poprosiłem gościa o fotki i dokładny opis moto

Powiedziałem, że jak wszystko się zgadza i przyjedzie nim do Wawy to w ciemno bior

Z przyjazd i powrót dałem mu 50 zł górką

2.

A zrobiłem tak bo nie mam haka w samochodzie

Możesz wyporzyczyć na kilka godzin bądź dobę przyczepę na stacji benzynowej.

Mój znajomy wiózł tak CZ 350 z Sandomierza do Wawy

Sprobuj PKP

Nie wiem, czy gabarytowo wyrobisz, ale w kazdym skladzie jest wagon towarowy

jezeli ty wsadzasz tam sprzeta i ty go wyjmujesz transport wychodzi bardzo tanio.

Zorientuj sie na PKP i napisz, czy mozna to w ten sposob zalatwic.

Co do PKP to wygląda to tak :

Podaje jakie są możliwości ,lecz nie podaje cen, ponieważ koszt zależy od wagi przesyłki.

Przesyłki ekspresowe

Nadania i odbioru przesyłki ekspresowej dokonuje się w kasach bagażowo - ekspresowych, które znajdują się na wyznaczonych stacjach.

Przesyłka ekspresowa powinna spełniać następujące warunki:

- rzeczy powinny znajdować się w trwałym opakowaniu,

- masa ogólna przesyłki do 500 kg, ale nie więcej niż 40 kg w jednej sztuce.

Aby nadać przesyłkę ekspresową nadawca powinien:

- złożyć w kasie ekspresowej wypełniony przez siebie list przewozowy ekspresowy (druki w kasie) i dostarczyć przesyłkę do magazynu bagażowo-ekspresowego,

- oznaczyć przesyłkę imieniem i nazwiskiem lub nazwą nadawcy i odbiorcy (adres i telefon), nazwą stacji nadania i przeznaczenia.

Nadawca może zadeklarować wartość przesyłki.

Przesyłki ekspresowe przewożone są pociągami pasażerskimi wyznaczonymi do przewozu tych przesyłek. Termin przewozu wynosi 24 godziny na każde rozpoczęte 300 km odległości taryfowej i liczony jest od chwili odjazdu pociągu wskazanego w dokumencie przewozowym. Kolej zawiadamia odbiorcę o przybyciu przesyłki, którą należy odebrać w ciągu 24 godzin od powiadomienia.

Za przechowanie przesyłki po upływie terminu odbioru, kolej pobiera opłatę przewidzianą w taryfie

Rozdział 2. Przewóz przesyłek bagażowych

§ 66. Postanowienia ogólne

1. Do przewozu przesyłek bagażowych stosuje się opłaty wskazane w Tabelach opłat i stawek za przewóz przesyłek bagażowych, zawartych w Załączniku, niezależnie od tego kto wykonuje czynności ładunkowe – przewoźnik czy podróżny. Tabelę tę stosuje się również przy odprawie przesyłek przez konduktora w pociągu.

2. Przy obliczaniu opłaty za przewóz przesyłki bagażowej masę przesyłki zaokrągla się do 10 kg wzwyż.

3. Przy obliczaniu opłaty za przewóz przesyłek bagażowych mają zastosowanie zasady podane w § 5.

4. Podróżny może deklarować wartość całej przesyłki bagażowej lub każdej sztuki oddzielnie, zgodnie z postanowieniami art. 27 ustawy Prawo przewozowe i postanowieniami Regulaminu.

5. Opłata za deklarację wartości przesyłki bagażowej, opłata skarbowa oraz inne opłaty dodatkowe, jakie mogą powstać w związku z przewozem przesyłek bagażowych, wskazane są w Załączniku.

6. Masa całej przesyłki bagażowej nie może przekraczać 200 kg.

Masa poszczególnych sztuk przesyłki nie może przekraczać 30 kg – ograniczenie to nie dotyczy przesyłki, którą podróżny sam ładuje i wyładowuje.

A jak w żeczywistości to zobaczymy!!! Jak coś więcej się dowiem to dam znać