samonek4 Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Mam małe pytanko na temat ilości oleju w czterosówie. Chiałbym zapytać czym groźi zbyt duża ilośc oleju - taka ponad miarę. Jakie mogą być konsekwencję. Mam motor o poj 150cm - czterosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ventura Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 A jest kilka możliwości, albo będzie kopcił bo coś z tym olejem musi zrobić, może powywalać go w różnych możliwych miejscach z silnika jak simeringi czy przez pokrywe zaworów do filtra powietrza a może i nic się nie dziać.Tak więc zamiast czekać na efekty lepiej chwyć za strzykawke z wężykiem i odciągnij nadmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek128 Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 (edytowane) Teoretycznie może stać się jak ventura napisał a w praktyce nie stanie się najprawdopodobniej nic jeśli nie jest to wielka ilość, w stuncie lata się z litrem ponad stan, ja kiedyś wlałem do samochodu przypadkowo 2 litry za dużo i też nic wielkiego się nie stało. Jeśli wlałeś 10-15% więcej oleju niż powinno być to bym się nie przejmował. Ale jeśli ci to leży na sercu to odessij strzykawką i po problemie. Edytowane 31 Marca 2012 przez heniek128 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wróbel Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Sprawdź w książce serwisowej ile oleju się wlewa do silnika, porównaj z tym co Ty wlałeś, i tak jak tu heniek128 mówi - jak jest te 10 czy 15% więcej to nie masz powodów do obaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi