Skocz do zawartości

VZ 800 DYMI NA BIAŁO - POMOCY

duke39
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

To było tak, dzisiaj postanowiłem się przejechać pierwszy raz po zimie, oczywiście wymieniłem olej nalałem świeżego paliwa i pojechałem, wszystko było ok. choć motocykl był trochę słabawy, przejechałem około 20 km po czym wróciłem pod garaż zgasiłem

Maszynę i dolałem trochę oleju bo po drodze zauważyłem że jest go trochę za mało.

Po ponownym odpaleniu (nie chciał zapalić) zaczął strasznie dymić na biało, poradźcie mi co się mogło stać, mam nadzieje że nic poważnego.

Pozdrawiam

Sprawdź poziom płynu chłodzącego.Biały dym oznaczać może uszkodzoną uszczelkę pod głowicą.

Warto jeszcze raz się przejechać może się to nie powtórzy .

2008Chorwacja 4530km 2009Chorwacja Czarnogóra 4480km 2010Czarnogóra Chorwacja 4550km 2010Czarnogóra Grecja 5100km

2012Macedonia Albania 4600km 2013Włochy Sycylia 6000km 2014Czarnogóra Albania 4490km 2015 Rumunia Bułgaria.4750km 2016Serbia Czarnogóra 4550km2017 Dagestan 8500km2018 Toskania 4500

po drodze zauwazyłeś, że jest za mało oleju? Przecież to oczywiste. Jest to efektem tego, że olej potrzebuje trochę czasu aby spłynąć do miski zaraz po zgaszeniu silnika. Gościu na forum kawasaki wlewał do swojej en kilka setek oleju na każdej z mijanych stacji benzynowych bo myślał, że mu gdzieś ten olej ucieka. Przedobrzył.

Co do białego dymu, to może po prostu para wodna. Jak porządnie rozgrzałeś silnik to dalej mocno kopcił?

2818.jpg

po drodze zauwazyłeś, że jest za mało oleju? Przecież to oczywiste. Jest to efektem tego, że olej potrzebuje trochę czasu aby spłynąć do miski zaraz po zgaszeniu silnika. Gościu na forum kawasaki wlewał do swojej en kilka setek oleju na każdej z mijanych stacji benzynowych bo myślał, że mu gdzieś ten olej ucieka. Przedobrzył.

Co do białego dymu, to może po prostu para wodna. Jak porządnie rozgrzałeś silnik to dalej mocno kopcił?

Właśnie zaczął kopcić jak był nagrzany i o czym nie wspomniałem wcześniej zyskał przyrost mocy, wcześniej wydawało mi się że jest jakiś słabawy.

weź chłopie bo nie słuchasz co się do Ciebie mówi...

Pierwsze "dymienie" na biało to para wodną naturalny produkt spalania całkowitego która była skroplona w kolektorze wydechowym.

"dymienie" ustaje po rozgrzaniu całego wydechu...

Gdyby dymił Ci po przejechaniu 10km w normalny dzień to byłby problem.

Zrób ok 10km ostrożnie sprawdź tłumik czy jest ciepły i czy dalej "dymi" intensywnie, jeśli tak to problem jeśli nie to śpij spokojnie

Edytowane przez stoodent1

Dokładnie, pewnie woda Ci się zebrała w wydechu i się powoli wypala. Pojeździj trochę z dobrze rozgrzanym silnikiem, a wszystko będzie okej.

icon5.png

KUPIE MOTOCYKL BEZ PRAWA DO REJESTRACJI ROCZNIK 2006< , KONTAKT PW!