kajtek77 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 WitamTo mój pierwszy post, przy okazji chciałem się przywitać, a więc witam wszystkich.Do rzeczy. W ręce rodziny wpadła skrzynia biegów wraz z silnikiem jakieś 40-50 lat temu przy zakupie domu. Silnik gdzieś się zapodział, być może trafił na złom, nikt tego nie wie (dom później był wynajmowany i trafili się dziwni lokatorzy którzy wszystko co się dało na złom sprzedawali). Skrzynia ocalała bo była zabrana do warsztatu 20 lat temu z myślą o przerabianiu do czegoś tam, ale dzięki niebiosom plan legł w gruzach i skrzynia jest terazz w moich rękach. Nie mam pojęcia od czego jest, prawdopodobnie od tego silnika, silnik to jednocylindrowy pojemności około 500-600 - tyle wiem z opowieści, bo nigdy na oczy go nie widziałem. Skrzynia trzy biegowa. przy okazji proszę o wycenę bo "nielegalne"(żona nic o nich nie wie, ot takie lewe oszczędności) fundusze do renowacji Pannoni mi się kończą a nie chcę zaczepiać budżetu domowego. Wszystko się kręci, raczej nic nie jest zapieczone. Skrzynia ponad 40 lat temu była rozbierana, widać to po nieorginalnej uszczelce czy jakimś uszczelniaczu, oraz śladzie przecinaka na jednej ze śrub, Skrzynia wydaje się sprawna. Wszystkie dzwignie działają. były przyrdzewiałe ale WD pukanie drewienkiem od czasu do czasu pomogło i po kilku h puściło co trzymało. Szukając od czego może być ta skrzynia natknąłem się na to zdjęcie, skrzynia od Sarolea, trop wydaje się jednak chybiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Stosowana w Belgijskim motocyklu Sarolea z 1929 roku o pojemności 250cc a także w innych motocyklach z tamtego okresu. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość josha Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Piotr ma rację. Ja jeszcze zastanawiałem się nad BSA, ale ona chyba nie miała kopki. Pewnie przyjdzie Adam i to potwierdzi lub też nie. W sarolea, podobna skrzynia lub wręcz taka sama, była stosowana w kilku wersjach pojemnościowych. Bodajże, aż do harleyowskich, czy angielskich bsach silnikach, montowanych w/w motocyklu.Jeżeli chodzi o wartość, to jak każda staroć jakąś tam przedstawia. Skoro jednak były masowo stosowane i produkowane, to zapewne niewielka w porównaniu do np. Indiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek77 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Dzieki za wszelką pomoc. Czyli pojemnośc 500 to bujda. Jednak trop w kierunku belgijskiego Sarolea trafiony. W czymś wiecej była stosowana niż wspomniana z 29 roku przez Pana Piotra? Co do wartości to w jakiej cenie można dać ogloszenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość josha Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Dzieki za wszelką pomoc. Czyli pojemnośc 500 to bujda. Jednak trop w kierunku belgijskiego Sarolea trafiony. W czymś wiecej była stosowana niż wspomniana z 29 roku przez Pana Piotra? Co do wartości to w jakiej cenie można dać ogloszenie? Harleyowskie silniki miały powyżej 700cm3. Jednak jednocylindrowe Sarolea, miały ok. 500cm3. Więc z tą pojemnością, to nie do końca bujda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HD1940 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Dzieki za wszelką pomoc. Czyli pojemnośc 500 to bujda. Jednak trop w kierunku belgijskiego Sarolea trafiony. W czymś wiecej była stosowana niż wspomniana z 29 roku przez Pana Piotra? Co do wartości to w jakiej cenie można dać ogloszenie?Ponieważ kiedyś miałem motocykl Sarolea 24T 500SV z 1930 r, niejako przy okazji trochę zgłębiłem temat. Ta skrzynia pochodzi od modelu 23 M lub N 350 ccm lub T 500 ccm. Wszystkie modele to lata 1928-29. W okresie kiedy firma Sarolea stosowała te skrzynie biegów nie produkowano motocykli o pojemności mniejszej niż 350 ccm. Tu link do katalogu jednego z wspomnianych modeli http://users.skynet.be/ittrois/23m2.htm . Skrzynia ta nie mogła być stosowana w innym motocyklu niż rodzima marka. Po prostu belgowie robili tylko dla siebie. Skrzynia jest "bliźniacza" z wyrobami firmy Sturm Archer, które stosowano w bardzo licznej rodzinie jednośladów. Co do wartości to nie spodziewał bym się kokosów. Marka Sarolea jest bardzo rzadko spotykana w Polsce, a co za tym idzie nie ma popytu na części do tych motocykli, ale zawsze może zdarzyć się jakiś pasjonat szukający akurat tej części. Tu trochę wiadomości o marce: http://membres.multimania.fr/sarolea/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Ponieważ kiedyś miałem motocykl Sarolea 24T 500SV z 1930 r, niejako przy okazji trochę zgłębiłem temat. Ta skrzynia pochodzi od modelu 23 M lub N 350 ccm lub T 500 ccm. Wszystkie modele to lata 1928-29. W okresie kiedy firma Sarolea stosowała te skrzynie biegów nie produkowano motocykli o pojemności mniejszej niż 350 ccm. Tu link do katalogu jednego z wspomnianych modeli http://users.skynet....ttrois/23m2.htm . Skrzynia ta nie mogła być stosowana w innym motocyklu niż rodzima marka. Po prostu belgowie robili tylko dla siebie. Skrzynia jest "bliźniacza" z wyrobami firmy Sturm Archer, które stosowano w bardzo licznej rodzinie jednośladów. Co do wartości to nie spodziewał bym się kokosów. Marka Sarolea jest bardzo rzadko spotykana w Polsce, a co za tym idzie nie ma popytu na części do tych motocykli, ale zawsze może zdarzyć się jakiś pasjonat szukający akurat tej części. Tu trochę wiadomości o marce: http://membres.multimania.fr/sarolea/ sprawdź proszę tutaj:http://www.lightspeedteam.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=27:sarolea-25-o-1929&catid=14:nasze-prace&Itemid=27 Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz9139 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 sprawdź proszę tutaj:http://www.lightspee...prace&Itemid=27 Czyli, ze 350cm? Bo pod kazdym zdjéciem jest podpisane Sarolea350. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Czyli, ze 350cm? Bo pod kazdym zdjéciem jest podpisane Sarolea350. Sorry zagalopowałem się - to jest model "250" o poj 350cc Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HD1940 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Sorry zagalopowałem się - to jest model "250" o poj 350ccTak to model 25 O (nie 250) i jak już zauważyłeś, ma pojemność 350 ccm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek77 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 ok dzieki, już wiem przynajmniej od czego jest ta skrzynia. To ze motocykl malo popularny w Polsce to niestety szkoda. Mi szkoda bo popyt mały. Może mi ktoś poda jakis zagraniczne strony gdzie warto się ogłosić ze skrzynią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Niczyporowicz Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 witaj. trafiłem przypadkiem na Twój post. Mam taką skrzynię w sarolei t-6 600cc 1938-39 wersja wojskowa. przynajmniej tak wygląda. Jeśli aktualne to byłbym zainteresowany, prośba o kontakt - tel. 602 106 721 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi