mech Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 (edytowane) Pomożecie początkującemu, bo im więcej czytam na temat odliczeń tym głupszy jestem :( Mam motocykl wykorzystywany w DG i chcę odliczyć VAT od paliwa. Co to jest ten "swistek uprawniajacy do odliczenia podatku" i czy wydają go motocyklom w skp?Znalazłem w sieci kilka artykułów mówiących, że VAT od paliwa do moto można odliczyć, ale to są artykuły z 2010. Księgowa natomiast dała mi interpretacje jakiegos dyrektora izby skarbowej z Poznania (tu mam działalność) w której jest stwierdzone, że przepisy obowiązujące w roku 2011 i 2012 nie pozwalają na odliczenie vat od paliwa do moto (http://blog.ifirma.p...upie-motocykla/).A Wy odliczacie ten VAT? I macie to zaświadczenie z SKP? Edytowane 14 Maja 2012 przez mech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 od ostatniej zmiany przepisów odliczenia dla motocykli nie ma, bo nie są wymienione w wykazie. w ten sposób poprzez zmianę przepisów ministerstwo ominęło niekorzystne dla siebie wyroki NSA, które do tej pory pozwalały vat odliczaćjsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mech Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 dzięki za odpowiedź. częściowo pocieszające jest, że podobno 2011 i 2012 to okres przejściowy dany przez UE, później będzie można odliczać VAT od paliwa i w samochodach i w motocyklach. Chyba, że znowu coś wymyślą :blink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komandosek Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 dzięki za odpowiedź. częściowo pocieszające jest, że podobno 2011 i 2012 to okres przejściowy dany przez UE, później będzie można odliczać VAT od paliwa i w samochodach i w motocyklach. Chyba, że znowu coś wymyślą :blink:niestety, w DGP ostatnio był o tym artykuł; jakis unijny komitet ds. VAT zgodził się na przedłużenie zakazu odliczania vat od paliwa dla samochodów osobowych do końca 2013. Nadal nie wiadomo, jak będzie wyglądać kwestia odliczania VAT od umowy kupna-sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 zgoda do końca 13 była z góry, tylko nasz rząd ograniczył limit o rok. teraz się z tego wyraźnie wycofujez tym, że to nic AFAIR nie zmieni, bo to nie kwestia limitu - tylko zmiany przepisów. ergo wracamy do sądów i trybunału europejskiego, z powołaniem na klauzulę stałości, bodajże... do tej pory zamierzam zmienić kraj na bardziej przyjaznyjsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi