Torturro Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 WitamProsze o informacje kogos kto uzywal Motul Gearbox 80W9 przekładniowy.Jest to olej z dodatkiem disiarczku molibdenu.Zalaczam zdjecie - jak dla mnie podejzane:A.olej o ktory pytam - czy tak powinien wygladac?B.Spaw na butelce Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Sugerujesz że to jakiś trefny, albo nawet przepracowany olej? Na foto ciężko ocenić, ale i tak nie wygląda zbyt dobrze. Kapnij tego oleju na chusteczkę higieniczną lub ręcznik papierowy, ewentualnie srajtaśmę toaletową i zobacz co się z nim dzieje. Świeży olej skupia się w jednym oczku przeważnie, dopuszczalne małe zatłuszczenia wokoło w miarę jak olej jest absorbowany i jeziorko się zmniejsza to zostaje tłusty ślad. Częściowo przepracowany olej szybko się przesączy i będą 2 wyraźne odcienie, ciemny w oczku i jasny dookoła, dość szeroki. Bardzo zmęczony olej będzie miał 2 "pierścienie" wokół oczka, każdy z nich jaśniejszy od poprzedniego. Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torturro Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 tak wlasnie sugeruje, dlatego chcialem odpowiedz uzyskac kogos kto zna ten olej. Sprawdze wg Twoich wskazan - ale to przeciez nie przesadza. sprzedawca mnie wysmial - ale kwitu z zakupu calej partii oleju powiedzial ze nie pokaze. Specyfikacja techniczna - wskazuje jednak na prawidlowy kolor = bursztynowy. Czekam nadal na odpowiedz jednoznaczna - w tym rowniez od kogos kto tego uzywal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylo Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 tak wlasnie sugeruje, dlatego chcialem odpowiedz uzyskac kogos kto zna ten olej. Sprawdze wg Twoich wskazan - ale to przeciez nie przesadza. sprzedawca mnie wysmial - ale kwitu z zakupu calej partii oleju powiedzial ze nie pokaze. Specyfikacja techniczna - wskazuje jednak na prawidlowy kolor = bursztynowy. Czekam nadal na odpowiedz jednoznaczna - w tym rowniez od kogos kto tego uzywal. Taki olej stosuje się w skrzyniach biegów BMW lub inne oleje o tych parametrach i dolewa dodatek dwusiarczek molibdenu. Po dolaniu dodatku(dwusiarczku molibdenu), wygląd kazdego, pięknego, klarownego oleju zmienia się na pierwszy rzut oka w przepracowany syf. W mojej okolicy znajduje się serwis motocyklowy specjalizujący się w BMW i swego czasu chciałem u nich kupić taki olej do swojego moto, i właściciel powiedział mi ,że nie sprowadza już tego oleju ponieważ spora część klijętów posądzała go o to ,że nie wymienił im oleju a tylko skasował kasę!TEN OLEJ TAK WYGLĄDA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torturro Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 dzieki za odpowiedz. Pytanie szczegolowe - 'ten olej tak wyglada' tzn widziales ten konkretny olej - czy widziales olej do ktorego dodano dwusiarczek molibdenu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bloodhound Opublikowano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Dodatek MoS2 powoduje, że olej jest praktycznie czarny i taki ma być. Sam go stosuję w przekładni wału w swoim moto. Edytowane 22 Grudnia 2011 przez Bloodhound Cytuj Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć ci "spier...aj", w taki sposób, że czujesz narastające podniecenie przed zbliżającą się podróżą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksylo Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 (edytowane) smar molibdenowy tez jest czarny, normalne....chociaz smar grafitowy jeszcze czarniejszy :icon_razz: Edytowane 23 Grudnia 2011 przez Ksylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herdi Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 MoS2 to technologia sprzed 40 lat - nie możecie zacząć stosować czegoś nowego ? Cytuj -------------------Pozdro HerdiŚrubkomistrz w serwisie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksylo Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 ...myslisz o grafenie? :icon_biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylo Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 dzieki za odpowiedz. Pytanie szczegolowe - 'ten olej tak wyglada' tzn widziales ten konkretny olej - czy widziales olej do ktorego dodano dwusiarczek molibdenu? widziałem obie wersje :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 MoS2 to technologia sprzed 40 lat - nie możecie zacząć stosować czegoś nowego ? 40 lat temu, a nawet trochę "bliżej" Naszej epoki, sypało się trociny do skrzyni biegów Fiata 126p żeby ją wyciszyć przed sprzedażą. :icon_mrgreen: Serio. Dodatek MoS2 powoduje, że olej jest praktycznie czarny i taki ma być. Dobrze wiedzieć. Mam ze 20 litrów starego oleju, teraz mogę go sprzedać na Allegro jako nowy olej z dodatkiem dwu-coś-tam czegoś. :icon_mrgreen: Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi