Wazzabii Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Mam pytanie do kogoś kto ogarnia temat zapłonu w EXC mianowicie chodzi o rozwiązanie zastosowane w KTM EXC 525 do i po roku 2005 (wtedy chyba był lift?) czy jest to układ zapłonowy z mapą zapłonu tj. kąt wyprzedzenia zapłonu dobierany do aktualnych obrotów w dość małych przedziałach obrotów czy są to na sztywno przyjęte 2 wartości jak w LC4 (rozwiązanie z przyspieszaczem zapłonu, pewna wartość do około 3tys. i inna ponad te obroty) pytam bo piszę pracę magisterską o układzie zapłonowym i mam okazję stworzyć własny mikroprocesorowy układ zapłonowy z mapą zapłonu, która będzie lepiej wykorzystywała potencjał silnika a że planuje zmienić moto to nie wiem na co się zdecydować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 CDI ma mape która jest zalezna od obrotów i od czujnika położenia przepustnicy. Wejdź na forum które mam w podpisie tam znajdziesz przykładowe schematy cdi jak również mapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wazzabii Opublikowano 15 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 CDI mówi mi tyle że jest to Capacitor Discharge Ignition czyli zapłon oparty na rozładowaniu kondensatora zwany czasem zapłonem tyrystorowym, który wcale nie musi mieć czegoś wspólnego z czujnikiem położenia przepustnicy. Pytanie zasadnicze czy zapłon w EXC jest oparty na mikrokontrolerze (sterowanie cyfrowe) czy układzie analogowym wyzwalanym poprzez odpowiedni dobór wartości elementów go tworzących, sterowany kilkoma sygnałami o położeniu wału z czujników indukcyjnych (sygnały "pickup") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bully Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Według mnie wszystkie ECU które maja TPS są cyfrowe. Czyli EXC powinny takie miec ale głowy tez za to nie daje, LC4 lata 90te, tak jak piszesz - czysty analog na paru elementach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi