GUCIO-59 Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Witam, chcę zrobić PJ kategorii "A", czy muszę robić cały kurs? Czy wystarczy zdać egzamin? Z tego co się od Was na forum już dowiedziałem to dobrze jest jednak zrobić kurs, bo tak jak piszecie sprawdzając swoją wiedzę teoretyczną /testy w internecie/ to na dzień dzisiejszy należy zapomnieć o zdaniu egzaminu /posiadam kategorię "B" od 35 lat/. Dlaczego pytam, mieszkam w Bawarii i robienie kursu w Polsce było by dość uciążliwe, wiąże się to z przebywaniem przez okres kursu w PL. Kurs jednak byłby przydatny, ale może dało by się jakoś go zrobić w internecie /teoria/ tego się można wyuczyć. Jeśli się mylę to proszę o pomoc. A, od ponad 3 lat jeżdżę jednośladem Aprilia SR50 R Factory na ten pojazd w Niemczech nie jest wymagane PJ jeśli posiadam "B" wydane przed 01.04.1980 rokiem, ale już na motory o wyższej pojemności wymagana jest kategoria "A". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaki Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Musisz odbyć kurs. Cytuj Volksdeutsche – określenie stosowane w pierwszej połowie XX wieku wobec osób pochodzenia niemieckiego, niezamieszkujących Niemiec, którzy nie posiadali niemieckiego ani austriackiego obywatelstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GUCIO-59 Opublikowano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Musisz odbyć kurs.Dzięki, tego się obawiałem, a ile trwa taki kurs? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ks-rider Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 (edytowane) ...w Niemczech nie jest wymagane PJ jeśli posiadam "B" wydane przed 01.04.1980 rokiem, ale już na motory o wyższej pojemności wymagana jest kategoria "A". Nie tak do konca 1. PJ niemieckie wydane przed 01.04.80 2. kat. A1 3. Gdzie chcesz robic ten kurs ? 4. Przelicz sobie dojazd do PL na Egzamin teoretyczy, drugi dojazd na egzamin praktyczny, przekalkuluj strate zarobku, zuzycie pojazdu, paliwo . nie kalkuluje sie, zwlaszcza, ze n akursie nie dowiesz sie wlasciwie nic ( mowa o wiekszoisci OSK ). :crossy: Edytowane 18 Września 2011 przez ks-rider Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rexar Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 (edytowane) Aby zapisać się na egzamin państwowy należy posiadać: 1. zaświadczenie o ukończeniu kursu 2. badania lekarskie 3. dokument tożsamości (dowód osobisty lub paszport) 4. kolorowe zdjęcie (z widocznym lewym uchem - takie jak do dowodu osobistego) 5. pieniądze na egzamin (cennik opłat w WORD zajdziecie Państwo na tej stronie ) 6. wniosek o wydanie prawa jazdy 7. pełnomocnictwo - jeżeli to nasz ośrodek ma zapisać Państwa na egzamin 8. wolne terminy egzaminów w warszawskich WORD znajdziesz tutaj Kurs trwa najczęściej od 2 do 3 miesięcy. Teoria trwa od 1 do 1,5 miesiąca zależnie od ustalonych terminów. Jak szybko godzinki wyjeździsz to po 2 miesiącach możesz podchodzić do egzaminu państwowego. Edytowane 18 Września 2011 przez rexar Cytuj 'na zegarze trzysta nie znaczy o męstwie...' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GUCIO-59 Opublikowano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 (edytowane) Kurs trwa najczęściej od 2 do 3 miesięcy. Teoria trwa od 1 do 1,5 miesiąca zależnie od ustalonych terminów. Jak szybko godzinki wyjeździsz to po 2 miesiącach możesz podchodzić do egzaminu państwowego.Dzięki za szybką odpowiedź. Matko a co tak długo ja liczyłem, że jakieś 2 tygodnie, na kategorię "B" robi się w niecały miesiąc. Jestem w szoku.Kurs chcę robić w PL. Edytowane 18 Września 2011 przez GUCIO-59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żunio Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 (edytowane) A nie lepiej robić w Bawarii skoro tam żyjesz? Polacy potrafią robić prawko nawet na Ukrainie nie znając języka aby tylko było prościej a zdawalność u nas jest niewielka po jednym egzaminie, są przypadki że ludzie podchodzą po 5-7 razy i nie są to jednostki odosobnione Edytowane 18 Września 2011 przez żunio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GUCIO-59 Opublikowano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 A nie lepiej robić w Niemczech skoro tam żyjesz? Polacy potrafią robić prawko nawet na Ukrainie nie znając języka aby tylko było prościej.Może i prościej, muszę to przekalkulować, myślałem że będąc na urlopie w Polsce /Przemyśl/załatwię to w 2 tygodnie. A tu widzę, że nie bardzo może koledzy pomogą? Tu jest spory koszt bo sam kurs 1200,-€ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki69 Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 To zależy od OSK. Kurs to 30 godzin teorii i 20 godzin praktyki, więc tak na dobrą sprawę to da się go skończyć w niewiele ponad tydzień. Gorzej z egzaminem bo możesz na niego czekać nawet 2-3 tygodnie (zależy od WORDu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ks-rider Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Tu jest spory koszt bo sam kurs 1200,-€ Coznaczy sam kurs ? Nie wiem jakie ceny sa w München, koszty oplat w urzedzie, druk PJ. Koszt egzaminow + jazdy ktore stanowia lwia cztesc. W 1200,- mozesz sie nie wyrobic - sprawa dosc indywidualna. Przemysl / zastanow sie nad tym, ze po skonczeniu teori w Niemczech masz baze wiedzy jak ten motocykl sie prowadzi, po kursie w PL do wszystkiego dochodzisz sam. Znajac zycie, robisz kurs podczas urlopu, pojedziesz na egzamin, obleja raz, obleja drugi, obleja..... wyjdzie drozej niz u siebie pod nosem. :crossy: Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GUCIO-59 Opublikowano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 W egzaminem nie będzie problemu kiedyś pracowałem w WORD-e.Co do kosztów w Niemczech to 1120,-€ bez egzaminu.Najdroższa jazda 12 x 56,-€!!! i to jest obowiązkowe!!!+ materiały do nauki 63,00,-€+ egzamin 69,00,-€ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Horb Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 (edytowane) Tu jest spory koszt bo sam kurs 1200,-€Ale za to pewnie uczą :icon_biggrin: Edytowane 18 Września 2011 przez Horb Cytuj "Ja tylko nie wierzę w jednego więcej boga niż ty. Gdy zrozumiesz, dlaczego nie wierzysz we wszystkich pozostałych, zrozumiesz, dlaczego ja nie wierzę w twojego." Stephen Roberts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GUCIO-59 Opublikowano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 (edytowane) Ale za to pewnie uczą :icon_biggrin:Pewnie masz sporo racji, ale ja coś już umiem i to nawet sporo, kurs to tylko formalność... Nie tak do konca 1. PJ niemieckie wydane przed 01.04.80 Tak jest pytałem w tutejszym Urzędzie wydziale komunikacji i znalazłem potwierdzenie w internecie...Mogę jeździć skuterem do 50ccm na "B" Edytowane 18 Września 2011 przez GUCIO-59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murgal Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Przyśpieszony kurs A kolega robił w 4tyg. Cytuj KUPIE MOTOCYKL BEZ PRAWA DO REJESTRACJI ROCZNIK 2006< , KONTAKT PW! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rexar Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Przyśpieszony kurs A kolega robił w 4tyg. Najlepiej jak podejdziesz do paru szkół i przedstawisz im swoją sytuację. Na pewno z kimś się dogadasz. Co do oczekiwania na egzamin to niestety prawda. W mojej szkole było tak, że na egzamin zostałem od razu zapisany (okres 20 dni czekania, n/c) i do tego czasu wyjeździłem godzinki i z dnia na dzień poszedłem na egzamin (jeszcze 2h jeździłem po Zielonej Górze przed egzaminem; egzamin był na 13:00) Podsumowując co szkoła to inne zasady i taktyki ;) Cytuj 'na zegarze trzysta nie znaczy o męstwie...' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi