Skocz do zawartości

"szum" w silniku(?)

Emdżej
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio zauważyłem, a raczej usłyszałem pewną rzecz. Przy skręcaniu, a więc pochylaniu, moto w lewo daje się usłyszeć coś jakby szum z silnika (tego nie jestem pewien czy to z silnika, czy z innego miejsca - ciężko to zlokalizować podczas jazdy). Przy skręcaniu w prawo nic takie nie ma miejsca.

Zawory były regulowane ok 2tys km temu;

Olej zmieniany jakieś 2.5-3 km tys temu

Silnik pracuje bardzo ładnie, bez niepokojących dźwięków (prócz ww sytuacji);

Moc jest, kręci się bez problemu, tak samo schodzi z obrotów;

Odpala od dotknięcia.

Czy w ogóle cokolwiek w silniku może powodować taki szum? Nie są to stuki, cykanie, grzechotanie itp. Czy jest możliwe, żeby przy skręcaniu szum był spowodowany np. ocierającymi się klockami o tarcze, albo łańcuchem który gdzieś przy pochyleniu zaczyna ocierać?

Pacjent:

Suzuki GSX 750 (olejak więc, lekka sieka musi być:) )

99 rok

przebieg prawie 80 tys. km

A zrób prosty test - odpal moto i pochyl. Jak "szumi" - to silnik, jak nie szumi to napęd/koła.

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

Jestem swiezakiem i ostatnio tez mnie przerazil szum podczas skrecania w lewa strone podczas szkolenia na torze kartingowym.

Powod byl trywialny: zeby sprawdzic jak to jest zaczalem jechac "na kolano". Odslaniasz silnik - slychac lancuch.

Podczas jazdy z kolanami przysunietymi "szum zniknal" :)

leszcz wczesniej znany jako "lgawron"