Skocz do zawartości

Regulator napiecia Avo Simson

simson250
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

nie jestem tego pewien ale mi prądnica od Mz nie działała na regulatorze od awo więc w drugą stronę też różnie może być chociaż teoretycznie powinno dać rady ... na takim od CZ nie działały prądy od mz

PONY 50 -> WSK 125 -> MZ ETZ 250 -> AWO Sport -> LS 650 ... cdn

www.elektrotec.cba.pl

Mam pytanie w sprawie regulatora napiecia w Avo.

Jakie maja byc przerwy na stykach regulatora??

Czy pradnica wystartuje na elektronicznym regulatorze napiecia od MZ??

Prosze o pomoc

1) odległości na kotwicach można ustawić wg danych z iża, dostępne w każdej literaturze z lat 50-70

2) regulator od Mz jest przeznaczony do prądnicy o innych podłączeniach wzbudzenia niż oryginalna Awo.

prądnica Awoka powinna działać z regulatorem elektronicznym Jawy (Polskim lub czeskim) albo z Cyklo.

dla dociekliwych tu jest troche prostej teorii:

http://www.nsu.riders.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=77%3Aprdnice-i-regulatory-troch-teorii&catid=41%3Ainstalacje-elektryczne-motocykli-nsu&Itemid=76&lang=pl

3) warto na początek sprawdzić samą prądnicę, czy się wzbudza i daje napięcie.

w tym celu z odłączonym regulatorem i aku, spinasz wzbudzenie regulowane na masę, podłączasz miernik lub żarówkę (12V)

i na pracującym silniku, bez obciążenia prądnica powinna wykręcać 10-12V. Jeśli nie - szukać w prądnicy,

jeśli tak wpiąć regulator i cieszyć się 'światłością' :)

pozdrawiam

no i kolega wyjaśnił problem :notworthy:

tak też myślałem ze od cz bedzie bo jak kupilem awo to taki byl założony

tylko , że prądnice mialem upieczoną i nie miałem już jak sprawdzić go :banghead: :banghead:

PONY 50 -> WSK 125 -> MZ ETZ 250 -> AWO Sport -> LS 650 ... cdn

www.elektrotec.cba.pl