Skocz do zawartości

luz montazowy


YAGO
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

hej! zasypuje was ostatnio gradem pytan ale lepiej sie zapytac niz spier...

a wiec: kupilem tlok i ma on 70,48mm, zgodnie z zaleceniami producenta luz pomiedzy tlokiem a cylindrem powinien wynosic 0,05mm a wiec srednica cylindra w moim przypadku powinna miec 70,53mm ale poniewasz silnik bedzie przerobiony i bedzie sie bardziej gzal pomyslalem o wiekrzym luzie a mianowice 0,052-0,055mm, jak myslicie? Luk?

Usługi IT - www.tricori.com

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze jedno. Wlasnie doczytalem w artykule Tomasza Sałka (Swiat Motocykli 11 '98 ):

 

"Silniki bardziej obciazone cieplnie maja nieco wieksze luzy tloka w stosunku do cylindra i mozna pozwolic sobie na tolerancje 0,06 do 0,1 mm. Tloki tak pasowane maja mniejsze opory tarcia, pracuja prawidlowo, tylko nieco glosniej. Silnik jest jednak mniej tolerancyjny na zuzycie cylindra, szczegolnie w czesci okien przelotowych i wydechowego. Jezeli zuzycie gladzi przekroczy 0,15 mm, mozemy odczuc zmniejszenie sprawnosci cylindra."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i jeszcze przed szifowaniem cylindra

wsadz tloka na 0,5 h do goracego piekarnika nastawionego na max

300 C

albo wygrzej w oleju w temp pow 300 C

 

po wystygnieciu zmierz srednice i wtedy szlifuj

 

obecnie robione tloki nie sa sezonowane

i lubia puchnac

 

ja jak wygrzewalem tloki to potrafily zmienic srednice

o 0,02- 0,03 mm czasem i wiecej np. tloki do ruska

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i jeszcze przed szifowaniem cylindra  

wsadz tloka na 0,5 h do goracego piekarnika nastawionego na max  

300 C  

albo wygrzej w oleju w temp pow 300 C  

 

po wystygnieciu zmierz srednice i wtedy szlifuj  

 

obecnie robione tloki nie sa sezonowane  

i lubia puchnac  

 

ja jak wygrzewalem tloki to potrafily zmienic srednice  

o 0,02- 0,03 mm czasem i wiecej np. tloki do ruska

sezonowane? co to oznacza? jesli chodzi o obrupke cieplna to widac ze byl obrabiany, mialem juz raz tlok tej firmy wytrzymal jakies 4 lata

Usługi IT - www.tricori.com

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sezonowane to znaczy obrobione cieplnie czyli wygrzane

i wystudzone na swobodnym powietrzu

wlasnie po to aby nie puchly

 

jak nie wiesz czy tloki sa dobre to radze wygrzac w piekarniku

na pewno nie zaszkodzi a moze uchronic przed

ponownym szybkim remontem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...