luk87 Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Witam :icon_biggrin: mam problem z układem chłodzenia w kawasaki zx9r 1995r. Po przejechaniu się i zagrzaniu motocykla, zaczyna wyrzucać płyn chłodzący ze zbiorniczka wyrównującego. Jeżeli odpalę motocykl na postoju i pozwolę mu się zagrzać do momentu załączenia wentylatora to wszystko jest ok tzn. wentylator się załącza, schładza płyn i nic się nie wylewa. Natomiast po zrobieniu kilku kilometrów, wyrzuca płyn ze zbiorniczka wyrównawczego (zanim załączy się wentylator)... nawet po wyłączeniu silnika..Dodam tylko że wymieniłem już czujnik od wentylatora, a nawet wyciągnąłem termostat(tak aby chodził bez przerwy na pełnym obiegu) i sytuacja się powtarza... Proszę doradźcie coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 (edytowane) A kiedy to się zaczęło.? Nie masz za dużo płynu w zbiorniczku? Sprawdź pompę wody to na początek, bo jak nie mieli płynem to może to tak wyglądać.Jeśli pompa OK to zalatuje to uszczelką pod głowicą jak wyjąłeś termostat i wiesz, ze wentylator działa.Złap za gumową rurę od chłodnicy i dodaj gazu, jak poczujesz, ze wąż mocno pęcznieje to uszczelka. Aby być pewnym zajedź do warsztatu, gdzie maja urządzenie do wykrywania dwutlenku węgla w układzie chłodzenia i będziesz pewien.Jeszcze jedna metoda to odkreć korek wlewu w chłodnicy, nalej wody do pełna, odpal i patrz czy bąbelki się wydostają.Możesz równiez zajrzeć na bagnet oleju czy nie dostał się płyn do oleju i zobaczyć czy tłusto nie jest w płynie, jednak przyrząd prawdę Ci powie. Edytowane 1 Lipca 2011 przez _Monter_ Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk87 Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Spróbuję z pompą... nie wydaje mi się żeby węże puchły, ale sprawdzę jeszcze raz. Problemy zaczęły się po wymianie płynu chłodniczego... płyn i olej też wydają się być czyste.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toowdie Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 robiłem ostatnio taką kawę i też problemy zaczęły się po zmianie płynu chłodniczego - poszła uszczelka niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk87 Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Po odkręceniu korka zauważyłem bąbelki powietrza, więc będzie to chyba ta uszczelka...:/Pompa jest OK Dziękuje za pomoc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi