Skocz do zawartości

Wycieczka 300 km Skuterem!!!!!!!

kris2507
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki kolego..

Ale jak to wygląda w kwestii prawnej?

Wyobraźcie sobie sytację:

Oddalam się od domu na 500km, policja zatrzymuje mnie do kontroli i co wtedy, gdy zwyczajnie powiem że jadę do babci/cioci/wujka/dziadka/psa?

Muszę mieć zgodę rodziców czy co?

Plusiki czekają..

Sytuacja prawna jest taka, że policjant legitymując obywatela stwierdza jego dane na podstawie dowodu osobistego.

Więc tak:

1. Powinieneś wyrobić dowód osobisty

http://gmina.wieszja...ymczasowy-.html

2. Mieć upoważnienie właściciela moto, że jest on do twojej dyspozycji. Poświadczenie zgodności podpisu można uzyskać w Urzędzie Gminy/Miasta.

3. Dowód rej. z OC

Wtedy policjantowi możesz odpowiedzieć, że jedziesz przed siebie aż Ci się nie znudzi.

Edytowane przez formoto

Sytuacja prawna jest taka, że policjant legitymując obywatela stwierdza jego dane na podstawie dowodu osobistego.

Więc tak:

1. Powinieneś wyrobić dowód osobisty

http://gmina.wieszja...ymczasowy-.html

2. Mieć upoważnienie właściciela moto, że jest on do twojej dyspozycji. Poświadczenie zgodności podpisu można uzyskać w Urzędzie Gminy/Miasta.

3. Dowód rej. z OC

Wtedy policjantowi możesz odpowiedzieć, że jedziesz przed siebie aż Ci się nie znudzi.

Nie zgodzę się z tobą. W Polsce nie ma obowiązku noszenia dowodu osobistego jadąc autem też nie trzeba go mieć. Podczas kontroli wymagane jest uprawnienie do kierowania pojazdem w tym przypadku karta motorowerowa bo kierowcą będzie osoba poniżej 18 lat dowód rejestracyjny OC i ewentualnie upoważnienie, gdy kierujący nie jest właścicielem. Ja będąc nastolatkiem jeździłem komarkiem zarejestrowanym na ojca i podczas kontroli wystarczyła karta motorowerowa dowód rejestracyjny i OC, ale to było przed 2000 r. więc może coś się zmieniło.

Spokojnie dasz radę dojechać tym skuterkiem. Jakość chińskich 50ccm sprzedawanych obecnie nie jest gorsza, a zaryzykowałbym, że jest lepsza od tych 50ccm bździdeł na których większość z nas co w dacie urodzenia ma mniej niż 1980 zaczynała przygodę z jednośladami - te wszystkie Jawki 50ccm, Komary, Ogary, Kadety, Pony... Więcej dłubania niż jazdy. Nie pamiętam, żeby mi się udało zrobić 300 km ciągiem na Ogarze, ale kilka tras po 150-200 km na dzień udało się wtedy wystrugać, z tym, że usterki po drodze były obowiązkowe...

Jak skuter masz nowy to weź komplet kluczy i podokręcaj sam wszystkie śruby, często luźne wychodzą z fabryki. Poza tym zabierz jakiegoś multitoola, taśmę tytanową i trytytki ze sobą coby w drodze coś pokleić jakby co...

Powodzenia, satysfakcja z wyjazdu jak się uda - BEZCENNA!

Spokojnie dasz radę,cały czas będziesz przecież w kraju,więc w razie awarii wykonujesz telefon do przyjaciela,podjedzie,pomoże zabrać sprzęt do domu i po sprawie.

Wyjazd jak najwcześniej to będziesz miał dłużej jasno,trasę zaplanowałbym tylko bocznymi drogami,spokojniejszy ruch,bezpieczniej,mniejsze odległości między miejscowościami,w razie awarii łatwiej o pomoc,a dzięki temu że nie będziesz poganiał zobaczysz więcej,tylko zabierz aparat i kilka kart żeby było na czym zapisać kolejną przygodę.

Pozdrawiam i życzę powodzenia. :)

Ps

Spalanie to chyba koło trzech litrów,jak ja bym tak chciał :rolleyes:

Edytowane przez lombardo

Wybierz mniej ruchliwe drogi i będzie ok.

No i napisz później jak się wyjazd udał.

Życzę powodzenia. :crossy:

"Ja tylko nie wierzę w jednego więcej boga niż ty. Gdy zrozumiesz, dlaczego nie wierzysz we wszystkich pozostałych, zrozumiesz, dlaczego ja nie wierzę w twojego." Stephen Roberts

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Cześć!, wiem że powinno być już po wyprawie, ale napisze to dla innych osób które sie wahają. Ludzie, nie bierzcie tego wszystkiego tak na serio ;) idźcie na spontan, nie bójcie się robić rzeczy o których inni nie pomyślą, róbcie to na co macie ochote, realizujcie swoje marzenia. Moim zdaniem jeśli to twój pierwszy motocykl to powinieneś się w niego wjeździć, poznać jego wady i wtedy wyruszyć na taki wyjazd. :) Mam małe doświadczenie w podróżowaniu na motorowerach i może nie jest to chinol ale wyprawa opiera się na podobnych zasadach. Polecam blog www.oldtajmer.blogspot.com