Skocz do zawartości

Auto do miasta po raz drugi . Powtórka z rozrywki

HARPAGAN
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś nie mogę się przełamać do Kii.

Ja rowniez, szczegolnie po tym jak obejrzalem material na temat gwarancji obslugiwanej przez Kia, nowe samochody a lekier luszczyl sie jak na chorej skorze przy czym firma na wszystkich uzytkownikow wypiela sie.

Ja rowniez, szczegolnie po tym jak obejrzalem material na temat gwarancji obslugiwanej przez Kia, nowe samochody a lekier luszczyl sie jak na chorej skorze przy czym firma na wszystkich uzytkownikow wypiela sie.

Kijanki w firmie mamy 5 rok (już drugie pokolenie) i jakoś nie miałem z nimi takich problemów (fakt, same ceed'y). A próbka była i jest 60 szt, więc prawdopodobieństwo wskazuje, że wszelkie złe rzeczy powinny się pokazać :icon_razz:

Mózg elektroniczny będzie za nas tak myślał, jak krzesło elektryczne za nas umiera... (S.J. Lec)

Z tego co się zorientowałem chyba znów zakupię mazdę 2.

Znalazłem 3 ciekawe egzemplarze, każdy inny i nie mogę się zdecydować...

1. http://www.bilzonen.dk/brugt-bil/1046336/mazda-2-1,3-86-90th-anniversary

2. http://www.bilzonen.dk/brugt-bil/1012746/mazda-2-1,3-84-premium

3. http://www.bilzonen.dk/brugt-bil/1021487/mazda-2-1,5-sport-special

Nr 1. to mazda2 przed liftem w specjalnej wersji anniversary rocznik 2010

Nr 2. to mazda2 po lifcie z rocznika 2011

Nr 3. to mazda w specjalnej wersji z przebiegiem 8 km.

Pierwsza kusi ceną, druga tym że jest po lifcie a trzecia tym ze to najlepsza wersja mazdy2 z silnikiem 1.5.

Bogaci są fajni i w miarę uczciwi.

Dzisiaj jeździłem po salonach i trochę mi się wszystko wyklarowało. Jeśli chodzi o Mazdę 2 to wygląda to tak. Mazda 1.5 sport 102KM Pb jest tańsza od Mazdy 1.6d 95KM sport o ok 20 tys zł(ceny na rynku duńskim). Po przejechaniu 40 tys km zwróci mi różnica zakupu. Czyli Mazdą 2 1.5 sport będę jeździł za darmo 2 lata... dopiero po 2 latach będę oszczędzał ok 150 zł na każdym 1000 km jeśli kupię 1.6d.

Więc na chwilę obecną mazda 2 1.5 Pb siedzi mi w głowie. W tygodniu przejadę się do VW i zobaczę jakie mają ceny, ale na pewno nie będzie taniej.

Nie wiem jak Ty liczysz rożnice:) ale roznica w cenie 20tys napewno nei zwrocic Ci sie po 40tys. Pozatym jeszcze troche i ceny ON wzrosna w polsce znacznie. jezeli Pb 95 dajmy na to kosztuje 5zł a ON 4.80 (teoretycznie) to roznica miedzy nimi to 20gr, fakt diesel troche mneijsze spalanie , chociaz w miescie neidogrzany diesel to masakra , wiem sam jezdze. Roznica w cenie 20tys to Ci sie wyrowna dopiero po 200tys km conajmniej. Przelicz dobrze:)

Nie wiem jak Ty liczysz rożnice:) ale roznica w cenie 20tys napewno nei zwrocic Ci sie po 40tys. Pozatym jeszcze troche i ceny ON wzrosna w polsce znacznie. jezeli Pb 95 dajmy na to kosztuje 5zł a ON 4.80 (teoretycznie) to roznica miedzy nimi to 20gr, fakt diesel troche mneijsze spalanie , chociaz w miescie neidogrzany diesel to masakra , wiem sam jezdze. Roznica w cenie 20tys to Ci sie wyrowna dopiero po 200tys km conajmniej. Przelicz dobrze:)

Po przeliczeniu podatków za diesla i za benzynę a także różnicę w cenie paliwa która wynosi 1 zł/litr wyszło mi że benzyniakiem bede jeździł ok 40.000 km zanim zacznie mi się zwracać różnica w spalaniu i cenie zakupu.

Po przeliczeniu podatków za diesla i za benzynę a także różnicę w cenie paliwa która wynosi 1 zł/litr wyszło mi że benzyniakiem bede jeździł ok 40.000 km zanim zacznie mi się zwracać różnica w spalaniu i cenie zakupu.

Gdzie ropa jest tańsza od benzyny o 1 zł...??? Jak bym nie patrzył to różnica waha się od 10 do 15 groszy. O dziesięć razy mniejsza niż zakładasz :icon_razz: A na zachodzie nie widziałem, aby w € to było więcej niż 2-5 centów...

Mózg elektroniczny będzie za nas tak myślał, jak krzesło elektryczne za nas umiera... (S.J. Lec)

Rowniez chetnie dowiem sie gdzie to takie roznice w cenach paliw wystepuja, bo u nas to kilka groszy co najwyzej a zdaza sie ze ON drozszy od Pb.

\

Kopenhaga...

Normalna cena za Pb 95 to 12.90 kr duńskich a za ON 11.00kr...

Cena promocyjna Pb 11.30 do 11.50 a ON 9.00 do 9.70

Ceny zmieniają się kilkakrotnie w ciągu dnia i są duże wahania. Nie wiem od czego jest to zależna, ale zawsze tankuje na promocjach czyli on ok 9.50-10kr a Pb ok 11.50kr.

Średnia róznica między ceną Pb a ON to ok 1.5 kr czyli ok 80 groszy. Często róznica ta wzrasta do 2 kr a to daje 1.10zł

tu można sprawdzić aktualną cenę...

http://www.q8.dk/Priser/Prisliste.aspx

Lub

http://www.ok.dk/priser/

...

Edytowane przez KAROLSKI

\

Kopenhaga...

Normalna cena za Pb 95 to 12.90 kr duńskich a za ON 11.00kr...

Cena promocyjna Pb 11.30 do 11.50 a ON 9.00 do 9.70

Ceny zmieniają się kilkakrotnie w ciągu dnia i są duże wahania. Nie wiem od czego jest to zależna, ale zawsze tankuje na promocjach czyli on ok 9.50-10kr a Pb ok 11.50kr.

Średnia róznica między ceną Pb a ON to ok 1.5 kr czyli ok 80 groszy. Często róznica ta wzrasta do 2 kr a to daje 1.10zł

tu można sprawdzić aktualną cenę...

to ciekawe co piszesz...bo z tego co wiem , to wszedzie podatek na diesla jest wiekszy, ceny serwisow wyzsze(czesci zamienne itp) , diesel zdaje egzamin w przypadku dluzszych tras , w innym wypadku dla mnie to fanaberia;) sorka ale tak uwazam:)

Edytowane przez RockDriver

to ciekawe co piszesz...bo z tego co wiem , to wszedzie podatek na diesla jest wiekszy, ceny serwisow wyzsze(czesci zamienne itp) , diesel zdaje egzamin w przypadku dluzszych tras , w innym wypadku dla mnie to fanaberia;) sorka ale tak uwazam:)

Dzisiaj dostałem nowe cenniki. Cena jednego i drugiego samochodu jest taka sama. 1.6 ON kosztuje tyle samo co 1.5 Pb.

Licząc średnie spalanie na poziomie 6l/100km ON i przebieg roczny 25.000km potrzebuje na paliwo ok 16.800dkk

a w przypadku Pb licząc, że będzie spalał 8l/100km i przebieg roczny 25.000km zużyję na paliwo 26000dkk. Czyli różnica wynosi 9200dkk

Sprawdziłem dokładnie wysokość podatku. Za Mazdę 2 ON wynosi on 2000dkk a za Pb 1500dkk

Jeżdżąc dieslem zaoszczędzę 8700 dkk rocznie a to jest 4500zł.

Nie wiem jeszcze dokładnie jaka jest cena przeglądów ale różnica nie jest wielka. Czyli oszczędność jazdy na ON wyniesie ok 4000zł.

Teraz trzeba dobrze to przemyśleć i dokonać zakupu.

...

Dzisiaj dostałem nowe cenniki. Cena jednego i drugiego samochodu jest taka sama. 1.6 ON kosztuje tyle samo co 1.5 Pb.

A to ciekawa historia :) ale skoro tak mówisz to pewnie tak jest ;) pierwszy raz w histori motoryzacji ;) Skoro tak racjonalnie myslisz nie wiem po co pytasz o opinie na forum :) wszystko wyliczasz sam , odpowiadasz sobie sam na pytania :) Bierz te Mazde i bedziesz zadowlony :) pozdrawiam

A to ciekawa historia :) ale skoro tak mówisz to pewnie tak jest ;) pierwszy raz w histori motoryzacji ;)

nie pierwszy, juz od dłuższego czasu np francuzi robią promocję w stylu diesel w cenie benzyny, tak było chyba w peugeot jakies 2 lata temu.

Ja bym brał benzynkę, diesel to jednak nie jest to, tymbardziej jeśli latasz głównie po mieście - swoje potrafi wypić, jak jeździ nierozgrzany.