m16 Opublikowano 19 Maja 2004 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2004 WitamPrzyszla pora na wymiane uszczelniaczy i oleju przedniach amorkach.Amorki juz rozkrecone, uszczelniacze wyjete, nowe zakupione - zostal tylko olej :-)Ale nie wiem jaki kupic. Nie znam sie na tym totalnie.Producent zaleca olej: "Amortyzol wg BN-80/0335-50" ale takie cos juz chyba nie jest produkowane ;-) to raz a dwa to to, ze przodek z takim olejem jest strasznie miekki. Planuje niebawem zamiane hamulca na duzo skuteczniejszy wiec chcialbym odrazu troche "utwardzic" amorki. Nie chce miec tez znowu sztywnego przodu ;-) tylko tak troche twardszy. Jaki olej polecacie zalac ?? I o co chodzi z "W" oleju ?Bede bardzo wdzieczny za szybkie info (chce kupic olej jutro ;-) )Z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 19 Maja 2004 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2004 Nie wiem jakie własciwości ma ten olej, o którym piszesz. Podstawowe zasady są następujące. Olej miękki to np. 2,5-5w, potem masz średni 10w (najbardziej popularny, można uznać go za uniwersalny, a potem masz np. 15-20w (Mobila) czy 20W uznawany za twardy. Jak chcesz ze swego rumaka zrobić "superbika" to dawaj ten ostatni. Mozesz też eksperymentować i mieszac oleje uzyskując wartości pośrednie - często tak robię dając połowę 10w i 20w szczególnie do starszych sprzętów, gdzie pasowanie elementów nie jest tak dobre i zalecany np. 10w daje za miękka charakterystyke. POzdro, Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 19 Maja 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2004 Przyznam szczerze, ze na Ciebie najbardziej liczylem piszac tego posta :mrgreen: Mozesz też eksperymentować i mieszac oleje uzyskując wartości pośrednie - często tak robię dając połowę 10w i 20w szczególnie do starszych sprzętów, gdzie pasowanie elementów nie jest tak dobre i zalecany np. 10w daje za miękka charakterystyke. No w sumie moj sprzet sie raczej do starych zalicza - 2t z 89r. Co bys mi radzil zalac ? Bo 20 W to chyba "troszke" za twarde bedzie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 19 Maja 2004 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2004 Tak jak powiedzialem, nie wiem co to jest to wyjsciowe gówno o jakim napisałeś. Kup Mobila 15-20, jest on tani (20 zł litr) i działaj - będziesz miał punkt wyjściowy. Moze ktoś, kto robił taką mszynę jak Twoja się wypowie, bo nie chcę wprowadzić Cię w błąd snują tu opowieści dziwnej treści. To co pisze opiera się o praktykę z japończykami a Chartem (tak masz w podpisie :-)) nie miałem do czynienia :-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 19 Maja 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2004 Kup Mobila 15-20, jest on tani (20 zł litr) i działaj - będziesz miał punkt wyjściowy.Ok - jutro robie wypad na miasto w poszukiwaniu tego oleju :-)Dzieki wielkie - jak zaleje to powiem jak chodzi :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 20 Maja 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2004 A wiec uszczelniacze wymienione (nawet latwo poszlo ;-) ), olej zmieniony (mobil 15-20 tak jak radziles) i wydaje mi sie, ze teraz chodza tak jak chcialem :-)Ale to dopiero jutro powiem jak je do moto zaloze.Mam jednak jeszcze kilka pytan:1)Czy musze to teraz jakos odpowietrzyc ? (tak mi cos gadal taki znajomy ale ja pierwsze o tym slysze)2)Niestety stracilem uszczelki od tej sruby od spodu i jeszcze takiej malej z boku (chyba sa to spust i wlew) poniewaz sie spalily. Skrecilem to na silikonie (tym czerwonym do silnikow bo tylko to mialem pod lapa) i teraz mam wyzuty sumienia ;-)Bedzie to ok czy raczej nie ?3) (To juz tak z ciekawosci ;-) ) Jaki jest najgesciejszy olej do amorkow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi