Skocz do zawartości

Olej do amorkow

m16
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przyszla pora na wymiane uszczelniaczy i oleju przedniach amorkach.

Amorki juz rozkrecone, uszczelniacze wyjete, nowe zakupione - zostal tylko olej :-)

Ale nie wiem jaki kupic. Nie znam sie na tym totalnie.

Producent zaleca olej: "Amortyzol wg BN-80/0335-50" ale takie cos juz chyba nie jest produkowane ;-) to raz a dwa to to, ze przodek z takim olejem jest strasznie miekki.

Planuje niebawem zamiane hamulca na duzo skuteczniejszy wiec chcialbym odrazu troche "utwardzic" amorki. Nie chce miec tez znowu sztywnego przodu ;-) tylko tak troche twardszy. Jaki olej polecacie zalac ?? I o co chodzi z "W" oleju ?

Bede bardzo wdzieczny za szybkie info (chce kupic olej jutro ;-) )

Z gory dzieki

Nie wiem jakie własciwości ma ten olej, o którym piszesz. Podstawowe zasady są następujące. Olej miękki to np. 2,5-5w, potem masz średni 10w (najbardziej popularny, można uznać go za uniwersalny, a potem masz np. 15-20w (Mobila) czy 20W uznawany za twardy. Jak chcesz ze swego rumaka zrobić "superbika" to dawaj ten ostatni. Mozesz też eksperymentować i mieszac oleje uzyskując wartości pośrednie - często tak robię dając połowę 10w i 20w szczególnie do starszych sprzętów, gdzie pasowanie elementów nie jest tak dobre i zalecany np. 10w daje za miękka charakterystyke.

POzdro, Pawel

Przyznam szczerze, ze na Ciebie najbardziej liczylem piszac tego posta :mrgreen:

Mozesz też eksperymentować i mieszac oleje uzyskując wartości pośrednie - często tak robię dając połowę 10w i 20w szczególnie do starszych sprzętów, gdzie pasowanie elementów nie jest tak dobre i zalecany np. 10w daje za miękka charakterystyke.

No w sumie moj sprzet sie raczej do starych zalicza - 2t z 89r.

Co bys mi radzil zalac ? Bo 20 W to chyba "troszke" za twarde bedzie ;-)

Tak jak powiedzialem, nie wiem co to jest to wyjsciowe gówno o jakim napisałeś. Kup Mobila 15-20, jest on tani (20 zł litr) i działaj - będziesz miał punkt wyjściowy. Moze ktoś, kto robił taką mszynę jak Twoja się wypowie, bo nie chcę wprowadzić Cię w błąd snują tu opowieści dziwnej treści. To co pisze opiera się o praktykę z japończykami a Chartem (tak masz w podpisie :-)) nie miałem do czynienia :-).

Kup Mobila 15-20, jest on tani (20 zł litr) i działaj - będziesz miał punkt wyjściowy.

Ok - jutro robie wypad na miasto w poszukiwaniu tego oleju :-)

Dzieki wielkie - jak zaleje to powiem jak chodzi :-)

A wiec uszczelniacze wymienione (nawet latwo poszlo ;-) ), olej zmieniony (mobil 15-20 tak jak radziles) i wydaje mi sie, ze teraz chodza tak jak chcialem :-)

Ale to dopiero jutro powiem jak je do moto zaloze.

Mam jednak jeszcze kilka pytan:

1)Czy musze to teraz jakos odpowietrzyc ? (tak mi cos gadal taki znajomy ale ja pierwsze o tym slysze)

2)Niestety stracilem uszczelki od tej sruby od spodu i jeszcze takiej malej z boku (chyba sa to spust i wlew) poniewaz sie spalily. Skrecilem to na silikonie (tym czerwonym do silnikow bo tylko to mialem pod lapa) i teraz mam wyzuty sumienia ;-)

Bedzie to ok czy raczej nie ?

3) (To juz tak z ciekawosci ;-) ) Jaki jest najgesciejszy olej do amorkow ?