Skocz do zawartości

Motor z silnikiem 250

chilu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam w planach w tym sezonie, ewentualnie pod koniec poprzedniego kupić motor o pojemności 250 albo 500. Spokojna jazda. nad jezioro, morze czy góry z plecakiem - 2 osoby łącznie z 150 kg z czego 2/3 z przodu ;) ze względu na swój okrojony budżet bardziej myślę o zakupie czegoś o pojemności 250 np: Romet R 250 (poczytalem troche rezygnuje z ROMET-a), Kawasaki EL 250 albo, Honda CMX Rebel czy tez Yamaha Virago.

http://otomoto.pl/kawasaki-el-250-M2466100.html

http://otomoto.pl/honda-cmx-rebel-sprzedam-lub-zamienie-M2496142.html

czy moze takie cudo http://otomoto.pl/inny-inny-regal-raptor-dd250e-9b-M2496585.html

Moje pytanie brzmi czy z takim obciążeniem motor da rade jechać z prędkością 100-120 km/h (bo więcej na prawdę nie potrzebuję). Słyszałem już opinie że to zależy wyłącznie od tego ile dam gazu. Jeśli tak to ile wtedy taka maszyna może palić.

Pozdrawiam,

Chilu

Edytowane przez chilu

jeśli w ogóle prędkość max tych motocykli wynosi 110-120kmh, to jak uważasz?

dla porównania: xv535 miała vmax 144, ale w praktyce 130 podczas wyprzedzania to było u mnie max, a jeździłem sam i nie ważyłem wtedy tyle co teraz

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Hmm, a nie lepiej za tą samą kase kupić jakaś 500, typu er5 czy gs500?

Choppera zawsze zdążysz sobie kupić a teraz przynajmniej będziesz miał coś co sobie w znacznie lepszym stopniu poradzi z dwoma osobami.

"Ja tylko nie wierzę w jednego więcej boga niż ty. Gdy zrozumiesz, dlaczego nie wierzysz we wszystkich pozostałych, zrozumiesz, dlaczego ja nie wierzę w twojego." Stephen Roberts

Mam virago 250 od roku. W zeszłym sezonie byłem nią w górach (z plecakiem:D) - moto spisuje się bardzo dobrze. Średnia prędkość na trasie to ok 90-100km/h (max poleci 120, ale ze względów oczywistych z tą prędkością podróżować nie radzę). Dużym plusem tej pojemności jest spalanie - w moim przypadku w granicach 3L na 100km:). Moto (jak przystało na japoński motocykl) jest bezawaryjne, oczywiście jeśli dbamy o wszystkie czynności obsługowe(olej, łańcuch, itp.). Osobiście wolałbym używanego japońca niż nowego chińczyka - póki co nie mam do nich zaufania. A i największy plus virago - silnik w układzie V :) Pozdrawiam

Szanuje Twoa decyzje z pojemnoscia 250 ccm. Da sie nia dojechac praktycznie wszedzie. Mimo tego proponowal bym zakup czegos w klasie 500 ccm i 2 cylindrach. Moto ma rezerwy koszty ekspluatowania sa przyjazne nieduzo odbiegaja od klasy 250.

:crossy:

• 1 miesiąc temu...
Gość Lefthandy

Mam virago 250 od roku. W zeszłym sezonie byłem nią w górach (z plecakiem:D) - moto spisuje się bardzo dobrze. Średnia prędkość na trasie to ok 90-100km/h (max poleci 120, ale ze względów oczywistych z tą prędkością podróżować nie radzę). Dużym plusem tej pojemności jest spalanie - w moim przypadku w granicach 3L na 100km:). Moto (jak przystało na japoński motocykl) jest bezawaryjne, oczywiście jeśli dbamy o wszystkie czynności obsługowe(olej, łańcuch, itp.). Osobiście wolałbym używanego japońca niż nowego chińczyka - póki co nie mam do nich zaufania. A i największy plus virago - silnik w układzie V :) Pozdrawiam

A, tam. Już się tak nie jaraj.

https://lh5.googleusercontent.com/_D0r6bsXFM-g/TcZx8eBVqWI/AAAAAAAAAtM/EMFy4E1tx6g/fota%20rude%20bettie.jpg

Edytowane przez Lefthandy

Mam w planach w tym sezonie, ewentualnie pod koniec poprzedniego kupić motor o pojemności 250 albo 500. Spokojna jazda. nad jezioro, morze czy góry z plecakiem - 2 osoby łącznie z 150 kg z czego 2/3 z przodu ;)

Z doświadczenia Ci powiem, że Rebelka jest super... na miasto i "wokół komina". We dwie osoby na długą trasę i wyprzedzanie tirów - nie polecam. W pojedynkę do 80km/h extra potem już wolniej do 120 (z wiatrem w plecy :) ). I siedzenie dla pasażera nie nazwałbym podróżnym.

Moje pytanie brzmi czy z takim obciążeniem motor da rade jechać z prędkością 100-120 km/h (bo więcej na prawdę nie potrzebuję). Słyszałem już opinie że to zależy wyłącznie od tego ile dam gazu. Jeśli tak to ile wtedy taka maszyna może palić.

Stówą spokojnie można jechać. Spokojnie :) Moja 250 pali w granicach 5L po mieście w korkach (2km trasy i 10km korka).

Nie neguję w żadnym razie 250 jako wyboru motocykla. Jestem zadowolonym użytkownikiem Rebelki.

Dla mnie pojemność i moc 250-tki jest samoistnym bezpiecznikiem, bo i tak czasem muszę się pukać w łeb 2011. I działa :)

• 2 tygodnie później...

A ja kupiłbym na początek Magnę V30 (tylko obejrzaną przez gościa, który wie co i gdzie słychać). Spalanie małe (ok. 6l), prędkości zadowalające (jeśli wystarczy Ci 100 km/h przy ok 5500 obr/min - a silnik kręci do 11000 obr?), a moc to ok 70 koników (przy 10 000 obr). W sumie dla gościa do wzrostu 175 - może być i o graty nie jest tak trudno. Przy kosztach zbliżonych do małych motorków będzie już średni z całkiem przyzwoitymi możliwościami podróżowania w 2 osoby. Najpierw jednak warto się przejechać (a'propos wyważenia bo mnie niestety ono trochę przeszkadzało , ale to rzecz gustu).