abu Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Witam, mam pytanie to obeznanych w elektryce. Zakładam instalacje elektryczną i mam schemat do "+" na masie, problem polega na tym, że regulator mam z "-" na masie i chciałbym go wykorzystać. Nie mam pojęcia jak to ugryźć, ale jestem przekonany że da się. Z tego co wyczytałem to trzeba "zanadać" cewce prądnicy odpowiednią biegunowość "biegunowość" i zadziała. Dzieki Cytuj wspomóż biednego -> http://warszawa.menelgame.pl/change_please/5580475/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Mozna sprobowac zmienic biegunowosc z + jako pradowym, odpalic moto i powoli zwiekszac obroty, niektore pradnice same w ten sposob zmieniaja swoja biegunowosc. Dobrze jest kiedy zmienisz przewody zewrzec wylacznik pradu zwrotnego w regulatorze i wowczas odpalic moto, dac mu chwile pochodzic lekko zwiekszajac obroty przez jakas minute. I ponownie odpalic juz normalnie, powinno byc ok… Badz tez jezeli jestemy bardziej przezorni mozemy to wykonac nastepujaco: 1) wylaczamy zaplon, odlaczamy wszystkie urzadzenia elektryczne 2) zamieniamy przewody na akumulatorze tak, zeby na masie byl (-) 3) odkrecamy 2 przewody ze zaciskow regulatora (16 i 18 - zaciski twornika i wzbudzenia, o ile posiadasz pradnice obcowzbudna jak np. w junaku) - te ktore ida do pradnicy 4) laczymy je razem na czas proby 5) stykamy je na chwile do zacisku regulatora (nr. 19) - pradnica wowczas powinna zaczac pracowac jak silnik elektryczny 6) podlaczamy odlaczone przewody do regulatora tak jak byly podlaczone oryginalnie 7) odpalamy silnik i sprawdzamy czy kontrolka ladowania gasnie 8) cieszymy sie z jazdy z przebiegunowana pradnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Dokladnie jak Moc napisal w punktach. Jaki to regulator z "-" na masie, ktory chcesz podpiac do Lucasa ? Masz tam oddzielny iskrownik czy Magdyno i jak dales sobie rade z iskrownikiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abu Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Ten opis (chyba) do Syreny czytałem, wolę nie liczyć, że prądnica "się przestawi". Poza tym z tego co pamiętam założenie było takie, że jest mechaniczny regler Regulator elektroniczny http://www.nanocontrols.co.uk/auto/v-reg2.htm (z takim przyszło moto, teraz jest w puszcze na regler). W prądnicy wymieniłem wirnik i cewkę, moto jeszcze nie odpalane. Jest oryginalne magdyno, wirnik w magnecie po przezwajaniu i wymianie kondensatora. nie wiem czy tam też muszę coś zmieniać, mam nadzieję, że nie... Wyczytałem, że wystarczy przytknąć kilka razy do przewodu cewki prądnicy napięcie dodatnie akumulatora z minusem zmasowanym i prądnica powinna już dawać "-" na masę. O elektryce trzeba mi jak krowie na miedzy :icon_razz: Cytuj wspomóż biednego -> http://warszawa.menelgame.pl/change_please/5580475/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Czy to syrena, Junak, Traban czy inne ustrojstwo w kazdym jednym przypadku dziala to w jednakowy sposob. Jezeli masz pradnice swiezo po przezwojeniu to pusc ja jako silnik, podlaczajac + jako pradowy z - na mase. NIech sobie chwilke pochodzi. Zakladaj juz ze zmieniona biegunowoscia do moto, odpalaj i melduj o wykonaniu zadania. :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abu Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Już się wyjaśniło, jeśli masa ma być "-" na cewkę w prądnicy na chwile trzeba przyłożyć "+" z akumulatora i zmasować "-" na obudowie prądnicy (jak ma być "+" na masie to odwrotnie). Do odpalenia jeszcze trochę, ale zamelduję Cytuj wspomóż biednego -> http://warszawa.menelgame.pl/change_please/5580475/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi