Shinigami Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Dzisiaj byli u mnie państwo z Administracji w sprawie reklamacji wywalonego okna balkonowego PCV. Nie uwzględnili niestety :icon_rolleyes: W międzyczasie rozmowy wyszło, że koniecznie chcieli wiedzieć ilu jest lokatorów w mieszkaniu. Moja babcia jest najemcą, ja jestem zameldowanym lokatorem ale mam też współlokatora i tu jest problem. Czy jeśli administracja wpadnie mi z kontrolą to powinni się zapowiedzieć "tego i tego dnia zostanie przeprowadzona kontrola" czy mogą zwyczajnie zapukać i wpaść jak burza ? Nie widzi mi się dopłacanie za to, że mam tymczasowego mieszkańca a ilość osó w mieszkaniu i tak oscyluje wokół dwóch, bo wspomniana wyżej babcia musi być u rodziców pod stałą opieką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sestorme Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 A nie da sie powiedziec, ze ta druga osoba wpadla z wizyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cubamen Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 jakis absurd :icon_rolleyes: jaka kontrola :icon_question: kontrola to moze byc biletow w srodkach komunikacji miejskiej :icon_idea: masz prawo ich nie wpuscic ( bo niby na jakiej podstawie kontrola i czego dotyczy ? ) moga wrocic w asyscie dzielnicowego ( wtedy mozesz ich wpuscic ale tez nie musisz bez konkretnego nakazu rewizji np ) poza tym wszystkim masz przwo przyjmowac gosci o kazdej porze dnia i nocy ( tym samym to gosc nie lokator nawet jesli spi w twoim łuzku to tylko zmeczony gosc ) jak tak dalej pojdzie to bedziesz musiał udowodnic ze nie jestes WIELBŁADEM bo oni sobie tak zazycza :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarenty Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 (edytowane) Nie taki znowu absurd. Administrator ma prawo wiedzieć ile osób przebywa w danym lokalu. Od ilości osób są naliczane pewne opłaty. Nie chcę teraz tworzyć ale w lokalu dodatkowe osoby ( poza zameldowanymi) mogą przebywać do 7 lub 14 dni. Potem musisz ten fakt zgłosić do Administracji. Zresztą zadzwoń do administracji anonimowo i spytaj się jak te sprawy wyglądają. Edytowane 5 Października 2010 przez jarenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 5 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 chwilę po napisaniu tematu dowiedziałem się, że kontrola dotyczyła hałasów. Nie wiem o czym mowa bo wszyscy tutaj są głusi jak pień. Drugą osobę udało się wmówić, że jest tymczasowo a rzeczona babcia w szpitalu ale chce wiedzieć czy mogę ich nie wpuścić bez zapowiedzi. Bo jak któregoś dnia wlecą a ja nie powiem lokatorowi na czas żeby się ulotnił to mogą mi wciskać dopłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cubamen Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 chwilę po napisaniu tematu dowiedziałem się, że kontrola dotyczyła hałasów. Nie wiem o czym mowa bo wszyscy tutaj są głusi jak pień. Drugą osobę udało się wmówić, że jest tymczasowo a rzeczona babcia w szpitalu ale chce wiedzieć czy mogę ich nie wpuścić bez zapowiedzi. Bo jak któregoś dnia wlecą a ja nie powiem lokatorowi na czas żeby się ulotnił to mogą mi wciskać dopłaty. przyjsc moga ( kazdemu wolno chodzic ) ja bym nie wpuscił z przekory nie bo nie ( a wy przedstawcie podstawe prawna ze musze ) ale jak wezma asyste pana dzielnicowego to jesli nie masz doswiadczenia powinienes wpuscic ( ja bym nie wpuscil nawet z dzielnicowym bez nakazu prokuratora do ktorego moge zadzwonic potwierdzic czy ten nakaz to nie fałszywka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek-J8 Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 wpuscic ich musisz,zobacz se w decyzji którą ma główny lokator,a co do tego kto tam jescze mieszka to jeżeli przebywa do 48 godzin to g..im do tego.niech ten ktosik co był u cie gada jak co ze niemieszka tylko zaszedł w odwiedziny.kto ci udowodni że jakis ktoś u ciebie mieszka?mieszkają tylko te osoby które są zameldowane prawda?no. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek-J8 Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Nikogo nie musi wpuścić, a na siłę nikt nie wejdzie, bo jest to wtedy naruszenie miru domowego. Szimingami, po prostu mieszkasz sam w mieszkaniu babci. mam decyzje na swą chate i pisze w niej iż musze wpuscic zarządce domu,w przeciwnym razie ma prawo wejśc w asyscie policji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek-J8 Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Pamiętaj że każda umowa najmu jest inaczej skonstruowana. Do mnie próbowali wejść i się nie udało dwukrotnie. być może,ja poprostu wziołem swą decyzje na mieszkanie i co przeczytawszy to napisawszy.w każdym bądz razie i tak h..mu zrobią bo mieszkają tylko zameldowani. :flesje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cubamen Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 mam decyzje na swą chate i pisze w niej iż musze wpuscic zarządce domu,w przeciwnym razie ma prawo wejśc w asyscie policji sorki ale sam sobie zaprzeczasz musisz czy nie musisz ?? jesli musisz to po co dopisek o asyscie policji ?? a odnosnie asysty policji to juz inna bajka ktora powinna sie zaczac od pytania kto i w jakich przypadkach ma prawo o asysty policj za moje pier.........one podatki ?? ( jak juz wspomnialem nie ma ktos doswiadenia to juz z policja powinien wpuscic ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 5 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Dobrze więc hipotetycznie zakładając, że muszę wpuścić zarządcę budynku jakim jest administracja dzielnicy Włochy. Budynek jest komunalny mogłem wspomnieć.... Czy moga robić co im się żywnie podoba w mieszkaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezsek Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 (edytowane) Nikogo nie musisz wpuszczać, jeśli nie ma zagrożenia lub nie robią np. odczytów podzielników itp. Administracja może wejść do lokalu jedynie za zgodą lokatora lub w przypadku "zagrożenia", gdy np. pękła rura wodociągowa, a nikogo nie ma w mieszkaniu i trzeba dokonać naprawy. Zresztą sprawę reguluje ustawa o ochronie praw lokatorów. Art. 10 1. W razie awarii wywołującej szkodę lub zagrażającej bezpośrednio powstaniem szkody lokator jest obowiązany niezwłocznie udostępnić lokal w celu jej usunięcia. Jeżeli lokator jest nieobecny lub odmawia udostępnienia lokalu, właściciel ma prawo wejść do lokalu w obecności funkcjonariusza Policji lub straży gminnej (miejskiej), a gdy wymaga to pomocy straży pożarnej - także przy jej udziale. 2. Jeżeli otwarcie lokalu nastąpiło pod nieobecność lokatora lub pełnoletniej osoby stale z nim zamieszkującej, właściciel jest obowiązany zabezpieczyć lokal i znajdujące się w nim rzeczy do czasu przybycia lokatora; z czynności tych sporządza się protokół. 3. Po wcześniejszym ustaleniu terminu lokator powinien także udostępnić właścicielowi lokal w celu dokonania: 1) okresowego, a w szczególnie uzasadnionych wypadkach również doraźnego, przeglądu stanu i wyposażenia technicznego lokalu oraz ustalenia zakresu niezbędnych prac i ich wykonania, 2) zastępczego wykonania przez właściciela prac obciążających lokatora. 4. Jeżeli rodzaj koniecznej naprawy tego wymaga, lokator jest obowiązany opróżnić lokal i przenieść się na koszt właściciela do lokalu zamiennego, jednak na czas nie dłuższy niż rok. Po upływie tego terminu właściciel jest obowiązany udostępnić lokatorowi w ramach istniejącego stosunku prawnego naprawiony lokal. Czynsz za lokal zamienny, bez względu na jego wyposażenie techniczne, nie może być wyższy niż czynsz za lokal dotychczasowy Edytowane 5 Października 2010 przez cezsek Cytuj Do czasu, kiedy skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że w kraju jest tylu idiotów. (by S. Lem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 5 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Czyli jeśli dobrze rozumiem mogę im zwyczajnie odmówić i jeśli im zależy to powinni we własnym zakresie zoorganizować sobię asystę policji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezsek Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Policja, Straż Miejska może uczestniczyć w "odwiedzinach" tylko w uzasadnionych przypadkach: awaria, naruszenie porządku, itp. Inną sprawą jest uczestnictwo służb w sytuacjach, w których nie powinno ich być. Ale to już inna bajka... tak, jak pisał Cubamen. Cytuj Do czasu, kiedy skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że w kraju jest tylu idiotów. (by S. Lem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 5 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Poczytałem zacytowaną przez Ciebię ustawę. Dość pobieżnie ale wystarczająco żeby zrozumieć niektóre rzeczy. Jakie było moje zdziwienie gdy wyczytałem, że jestem odpowiedzialny za prawidłowe utrzymanie wszystkiego w lokalu. Kontrola przyczepiła się do brakujących płytek na ścianie kuchni. Całe szczęście, że nie wnikali w niedziałającą kuchenkę gazową. Do której i tak pozbyłem się butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi