Skocz do zawartości

Dławi przy większych prędkościach CBR 600

witbike
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nabyłem niedawno motorek zrobiony do stuntu, czyli brak jakichkolwiek owiewek i tym podobnych rzeczy. Jednak ja używam go do normalnej jazdy i zauważyłem, że przy większych prędkościach motor się dławi (nie mam licznika ale myślę, że ok 120 km/h) Moje podejrzenia padły na odsłonięty wlot powietrza który i tak jest w 2/3 zaklejony plastrem. Czy możliwe, że motor dostaje zbyt dużo powietrza, i dlatego się dławi?

Dodam, ze motor ma nowy silnik do hornety z 2004 r

Może pomogą w czymś zdjęcia (Hondzina ma założoną normalną zębatkę seryjną):

MOTOR

Moje podejrzenia padły na odsłonięty wlot powietrza który i tak jest w 2/3 zaklejony plastrem.

Mówisz o tym wlocie powietrza pod dolną półką? On nie może być niczym zasłonięty ani zaklejony bo silnik nie będzie dostawał wystarczająco dużo powietrza.

Why... So... Serious

w f3 (zresztą w innych gaźnikowych moto z doładowaniem tez) od wlotów idzie dodatkowa rurka (albo dwie?) do gaźników. Kiedy do wlotów powietrza na airbox wpada więcej powietrza przy większej prędkosci do tych rurek proporcjonalnie również co daje wzbogacenie mieszanki. Sprawdz swiece - ale stawiam na to ze sa białe.

Spróbuj w koniec tej rurki wetknąć lejek o średnicy jakis 5cm i umocuj do ramy aby wpadało do niej więcej powietrza.

W 600RR tez była podobna sytuacja ale tam wtrysk nie radził sobie z dodatkową ilością powietrza. Trzeba było zasłonić 2/3 wlotów w ramie.