Skocz do zawartości

Jak zmienic kolektor w hondzie xx?

tanik12
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

a jaki jest powód zmiany kolektora? przy tej robótce musisz uważac zeby nie urwac szpilek od glowicy.

Zdejmujesz plastiki chlodnice i wszystko co przeszkadza no i do dzieła :) u mnie koszt 100zł liczone według roboczogodziny, jak cos to zapraszam do Zabrza

2KH

Musisz spokojnie przysiasc przy bike'u i popotrzec pomyslec i zrobic ;p zdejmij tłumik koncowy uwazaj na kabel z sondy przy kolektorze sruby z kolektora powinny pójśc xx to młody i porządny motor :D działaj jakbyś sięz czymś wachał to pytaj :)

Nalezy zaczac od wymontowania tlumikow i zdjecia dolnych owiewek.

Owiewki mozna zostawic razem,tzn. lewa z prawa,w tym celu nalezy polozyc np.koc pod motorcyklem i wysunac je z boku.

Chlodnica moze zostac,wystarczy tylko poluzowac lub tez wypiac dolne mocowanie i odchylic ja do przodu.

Pomiedzy glowica a chlodnica jest malo miejsca,radze uzyc jakies rekawiczki,bez nich pocharatasz dlonie.

Domyslam sie ze motocylk nie jest pierwszej mlodosci,dobrym pomyslem jest spryskanie wszelkich srub mocujacych wydech WD40 lub tez innym srodkiem penetrujacym pare ladnych godzin przed operacja a najlepiej dzien wczesniej.

Zanim się do tego zabierzesz to radzę przez kilka dni co wieczór zalać śruby i szpilki jakimś penetratorem/odrdzewiaczem pomoże później przy odkręcaniu. Jeśli wydmuchałeś dziury w kolektorze to szansa że szpilki też są pordzewiałe, a wtedy duża szansa że urwiesz choć jedną. Wtedy to grzanie lub wiercenie lub spawanie ale to już raczej na warsztacie (przerebiałem to miesiąc temu w FZS600)

Powodzenia

PS. hehee widzę że tomekd w tym samym momencie napisał o WD40

Edytowane przez W-max

przed odkrecaniem śrób od kolektora tez radził bym ci je wczesniej kilkakrotnie potraktować jakimś odrdzewniaczem jakis Cortanin F lub wd-40 albo coca-cola heh ja uzywam odrdzewniacza wurth gdyz mam go dostatek w pracy :) i naprawde jest bardzo dobry a z reszta tak jak chłopaki pisali zdjąć plastiku zlać wode z chłodnicy zdjąć chłodnice odkręcić tłumiki i zabrac sie za kolektory

Śruby z kolektrora są często grzane do wysokich temperatur i sporadycznie są z nimi problemy, nie chcę się wymądrzac ale troche tego odkreciłem sam/motocykle i jakoś dziwnym trafem bez cyrków i psikania jak zapsikasz to później będziesz tą chemię wypalał przez 5 godzin i będzie się kopcic...:) sprubuj najpierw bez psikania. I pamiętaj lepiej trochę miejsca sobie zrobic niz jak kolega pisał

Chlodnica moze zostac,wystarczy tylko poluzowac lub tez wypiac dolne mocowanie i odchylic ja do przodu.

Pomiedzy glowica a chlodnica jest malo miejsca,radze uzyc jakies rekawiczki,bez nich pocharatasz dlonie.

ja radzę w takich przypadkach jednak zrobic sobie miejsce pozdrawiam 2KH

Kolego 2KH zabrze,w tym przypadku jest to absolutnie zbedne,ale ja wyraznie na ten temet nic nie wiem pomimo posiadanie cbr1100xx w takiej lub innej formie przez ostatnie 11lat. :icon_rolleyes:

Mozna sie obejsc bez usuwanie chlodnicy,chyba ze ktos nie wie jak sie poslugiwac narzedziami. ;)

Nie jestes jedyny tutaj ktory mial klucz w reku.

Wiecej syfu i balaganu sie zrobi poprzez usuwanie chlodnicy niz przez uzycie WD40.