obniski Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Chciałbym sobie kupić nowy wizjer do SUOMY VANDAL. I zastanawiam sie jaka jest róznica miedzy lustrem a dark tinted? Nie mam nikogo znajomego kto by posiadał inny wizjer niz oryginalny i nie mogę porównać. Mógł by mi ktoś powiedzieć jak to wygląda. Który bardziej przyciemnia, jak się jeździ w nocy. Osobiście wolał bym mirror. Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Pozdrawiam Robert Obniski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Lustro jest najciemniejsze. A w nocy na tym się nie jeźdźi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziura Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Obydwa są nielegalne (proszę mnie poprawić, jeżeli się mylę) i przez obydwa w nocy g...o widać (sprawdzone) :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dirty Harry Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Obydwa są nielegalne (proszę mnie poprawić, jeżeli się mylę) i przez obydwa w nocy g...o widać (sprawdzone) :cool: Zgadza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdia Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgadza się. Z tego co wiem dopuszczone sa tylko do jazdy na torze. Na drogach publicznych są zabronione. Ja używam do marushina wizjera fotochrom dark, szyba ciemnieje na słońcu, jeździ się w tym idealnie, nikt się dotychczas nie czepiał. Podczas przypadkowej kontroli policjant najpierw stwierdził, że mam wizjer ciemny zabroniony ale w radiowozie jak szyba się rozjaśniła oznajmił, że szyba jest klar i chyba mu się wydawało. Problem tylko z nabyciem takiego wizjera bo nie wszędzie to mają, nie do każdego modelu i nie jest tani. Ja kupowałem w niemcowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaJaN Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 (edytowane) Obydwa są nielegalne (proszę mnie poprawić, jeżeli się mylę) i przez obydwa w nocy g...o widać (sprawdzone) :cool: Gdy kupowałem swoją do HJC (chciałem przyciemnianą, nie lustro), chciałem jak najciemniejszą, to sprzedawca mnie uświadomił, że wszystkie oryginalne są legalne i dopuszczone do ruchu, a jeśli chcę ciemniejszą (nie akcesoryjną) to będzie bez homologacji - nielegalna. Kupiłem dark smoke i jestem zadowolony. Edytowane 8 Lipca 2010 przez JaJaN Cytuj GPZ 500s => GSX-R 750 K2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus68 Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Siemka Nie wiem o czym piszecie i skad macie taki info o tej rzekomej nielegalnosci. Ja ma do swojego szuja zarowno clar jak i dark smoke + ciemny pinlock. I jedyne info jaki sa na tych szybach to "Daytime only". A nie znam zadnego przepisu zakazujacego jazdy w dzien w przyciemnianej szybie - podobnie jak w przyciemnianych okularach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 W moim Arai'u na mocno przyciemnianej widnieje "Daylight use only". Nie wiem jak regulują wizjery przepisy, ale być może jest tak jak z szybami samochodowymi? U kumpla w Sharku w lustrze natomiast jest wytłoczone "Racing use only" więc tutaj już nie ma wątpliwości :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacuś Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 W moim Arai'u na mocno przyciemnianej widnieje "Daylight use only". Nie wiem jak regulują wizjery przepisy, ale być może jest tak jak z szybami samochodowymi? U kumpla w Sharku w lustrze natomiast jest wytłoczone "Racing use only" więc tutaj już nie ma wątpliwości :biggrin: Wiec po prostu nie ma normy zalezy tlyko od tego jaka firma produkowala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Wiec po prostu nie ma normy zalezy tlyko od tego jaka firma produkowala Kacuś, to są dwa różne zdania o dwóch zupełnie innych znaczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obniski Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Super dzieki za tak odpowiedzi w 100% usatysfakcjonowała mnie uzyskana wiedza. Pozostaje tylko znaleść wizjery do suomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaquzie Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 (edytowane) Od początku jeździłem na standardzie - przezroczystej szybce. Jak się podrapała, pomyślałem - kupię lustro.. Po 1, nie to, że jest nielegalne, poprostu nie ma homologacji na ulice, a ma na tor :D Wielki plus, że b.dobra szybka na b.słoneczne dni. Po 2, w nocy.. hm, jeździć się da, ale faktycznie gucio widać. Jedynie dobrze oświetlone drogi. Wracając z Sopotu w noc musiałem zamienić się kaskiem z kobietą ;) Nie ryzykując, że w końcu w coś przydzwonię sprezentowałem sobie kolejną przezroczystą. I tak teraz sobie zmieniam: na dzień lustro, na noc przezroczysta :) Edytowane 8 Lipca 2010 przez jaquzie Cytuj W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 :>http://sites.google.com/site/jaquzie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k o b 22 Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 A gdzie można sprawdzić czy dana szybka posiada homologację i jest dopuszczona do ruchu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 9 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 Powinna być wytłoczona bądź naklejka na wizjerze z normą. Albo też w dokumentach od kasku. A co do dwóch wizjerów to raczej naturalne, że lepiej mieć dwa :) Zwłaszcza jak się często lata w trasy. Super dzieki za tak odpowiedzi w 100% usatysfakcjonowała mnie uzyskana wiedza. Pozostaje tylko znaleść wizjery do suomy. Sprawdź w fc moto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k o b 22 Opublikowano 9 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 Hehe. Shoei xr1000 kupiony w UK z dwoma wizjerami. Biały "Made in USA" ma tam jakieś napisy, więc pewnie jest homologacja. Ciekawostka jest to, że ma także "daytime use only". Natomiast drugi wizjer, Dark smoke nie posiada, żadnych napisów. Ale żyjemy na policyjnym kontynencie. Wszystko musi posiadać homologacje, nawet durna szybka czy też kierunkowskaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi