Super stunter piter Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Witam, wie ktoś może co może być przyczyną stukania na zimnym silniku? gdy nabierze temperatury zaczyna chodzić normalnie i nic mu nie dolega, tylko na zimnym. prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Jak nie stuka na ciepło, to jest OK. Zawsze pracę silnika ocenia się w jego roboczej temperaturze, ma być cicho jak jest rozgrzany. A dwa - nie napisałeś, jakie to stukanie i skąd pochodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super stunter piter Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 wydaje mi sie że coś z góry silnika, takie stukanie jak śrubokrętem w aluminium, tak jakby zawór, ale czy to zawór jeśli stuka na zimno? i jeszcze jedno pytanie jaki wlać tam olej vfr 750 1990r 72tys przebiegu? jest pól syntetyk 10w40, ktoś mi radził żeby wlać 15w40? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Wcale nie musisz zalewać 15w40. Zalej taki jak zaleca producent. Jest kilka tematów o olejach gdzie zostały zburzone mity różnej, bzdurnej maści. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 wydaje mi sie że coś z góry silnika, takie stukanie jak śrubokrętem w aluminium, tak jakby zawór, ale czy to zawór jeśli stuka na zimno? i jeszcze jedno pytanie jaki wlać tam olej vfr 750 1990r 72tys przebiegu? jest pól syntetyk 10w40, ktoś mi radził żeby wlać 15w40? Jezeli z gory silnika i na zimnym to zapewnie zawor(y). Luzy na zimnym silniku sa wieksze, po rozgrzaniu luzy sie zmniejszaja i stuk ucicha. Czeka sprawdzenie i regulacja zaworow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RIDER1PRZEMEK Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Ja w swojej vfr-ce mam zalany MOTUL 5100 10w-40 ester i jestem z niego bardzo zadowolony, a jeśli chodzi o pukanie to musisz koniecznie sprawdzić luzy na zaworach bo to jest niemożliwe, i odpisz co było. A od kiedy lub od jakiego momentu zaczeło pukać? bo to ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hondodajny Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 bez obawy, w większości motocykli coś lekko stuka, puka na zimnym a po 5 minutach jest już dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super stunter piter Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 od ok tygodnia, a przynajmniej tak zauważyłem.. będe musiał sprawdzić te zawory.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RIDER1PRZEMEK Opublikowano 9 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 od ok tygodnia, a przynajmniej tak zauważyłem.. będe musiał sprawdzić te zawory.. to ja nie wiem co może być bo luzy na zaworach się nie zwiększają lecz mogą się jedynie zmiejszyć musisz koniecznie do niego zajżeć, może być jeszcze inna opcja że do wymiany jest łańcuszek który napędza pompe oleju jest to jedyny łańcuszek w tym silniku i lubi on tak właśnie popukiwać o ile wiem to znajduje się on gdzieś pod prawą pokrywą ( tam gdzie sprzęgło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 9 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 vfr często wydaje z siebie takie dźwięki, nawet jak sądobrze ustawione zawory. Powiem inaczej - rzadko kiedy są źle. W tym modelu luzy bardzo rzadko się przestawiają. Nie zapominajcie, ze toto ma rozrząd na kołach, którego praca potrafi być glośna (właśnie takie "cykanie"). Wydaje mi się, że wszystko jest OK. Przy okazji możesz sprawdzić synchronicację gaźników - im równiej pracuje silnik, tym mniejsze są problemy z odgłosami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi