jeszua Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 60% max. 6tys odlicza się od osobówki, i nie odlicza vat od paliwa (brutto w koszty). od ciężarówek, vat1, kratek - 100% vat od nabycia + vat od paliwa. przynajmniej do zmiany przepisów, która może wejdzie w tym roku (a lepiej, żeby wcale) jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiczmar Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Auto osobowe z kratką, z Fabryczną homologacją w garści, 4-osobowe, zarejestrowane na ciężarowy.odliczasz VAT od paliwa.Spędziłem dwa dni na ustaleniach w US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipr Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 (edytowane) Tutaj macie trochę w kwestii odliczania VAT od samochodu i od paliwa opisane: http://www.vat.pl/wzor_lisaka_samochod_a_vat_946.php Aczkolwiek z pewnością był okres kiedy wzór lisaka nie obowiązywał a o tym czy auto kwalifikuje się jako ciężarowe czy jako osobowe decydował jedynie stosunek długości przedziału pasażerskiego do przedziału towarowego (bagażowego). Wtedy właśnie w zasadzie tylko pick-upy spełniały ten warunek. Jak jest obecnie nie wiem, ale widać że znów wiele aut można kupić w wersji z homologacją. Co do założenia kratki do osbówki i przekwalifikowania jej na ciężarowy to sprawa nie jest taka prosta a może i niemożliwa, ponieważ taki samochód musi posiadać homologację. Dlatego właśnie jak wchodzi jakiś nowy model na rynek nie od razu jest dostępny w wersji ciężarowej ponieważ czeka na homologację. Pozdr. F. Edytowane 28 Czerwca 2010 przez filipr Cytuj https://www.facebook.com/EASRacingTeam/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zbycho Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Kupuj Pickupa. Pełny odpis VAT za samochód i paliwo, dłuższa fujara i mnóstwo frajdy z jazdy. Wad niestety jest więcej. Paka cieknie, załadować trudno bo wysoko, duże, długie bydle. Zaparkowanie w centrum to wyzwanie. Polecam ... co ... niby tylko ja mam się męczyć ? Poza tym, towar przywozi kurier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachu10 Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Panowie a moze mi powiecie czy jak przywiozłem Zafirę zza granicy iauto ma kratke ale w dowodzie rej.ma pisane osobowy to czy da się coś zrobić zebym nie płacił akcyzy i zarejestrował go jako ciężarowy.ozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi