Guzik Opublikowano 19 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 (edytowane) A jak to jest z tymi wizami? Ile to kosztuje, gdzie to załatwić? I jak z cenami w BY? Bo byłem w UA i wcale nie jest jakoś tanio. Owszem wódka, fajki tak ale żarcie w sklepach to tak jak u nas albo i drożej. wiza 25 euro nie trzeba zadnych zaproszen tylko zalatwiasz sobie jakis adres jako docelowy i wpisujesz powod wjazdu: odwiedziny znajomych wszystko zalatwia sie oczywiscie w ambasadzie lub konsulatach (w Wawie, B-stoku) czekasz ok tygodnia zarcie na BY jest w podobnych cenach jak u nas. wg mnie ciut taniej. hotele sa slabe i niezbyt tanie a pozatym jest ok ps. zielona karta wystarcza, do wizy wykupujesz w Polsce ubezpieczenie obowiazkowe (ok 20 zł). ps.2 faktycznie jak wjezdzasz pierwszy raz i nie wracasz tym samym przejsciem to becalujesz 15 $- radze miec przy sobie bo urzedas na granicy mial dosc dziwny kurs (mialem tylko PLN) nie pamiętam, ale jak masz czas to wiza 25 euro w trybie normalnym 5 dni roboczych, a 50 jak ci się siedzenie pali (24 H) ale ja załatwiłem w jeden dzień, ale trzeba być wcześniej w kolejce :) składasz wniosek rano a odbierasz po południu ;) Przed złożeniem kwitów trzeba wykupić ubezpieczenie w towarzystwie EUROPA, w warszawie punkt znajduje się przy ambasadzie, ale jak jesteś trzeci w kolejce i jesteś sam to ciężko to pogodzić, ja jakoś to załatwiłem, ale stać w kolejce i się ubezpieczać to spore wyzwanie ;) ja zalatwialem wize w maju -nie zauwazylem kolejek. ale robilem ja trybem normalnym. zlozylem wniosek wizowy, wplacilem na konto 25euro, kazano mi przyjsc za tydzien z ubezpieczeniem. i tyle. najpierw płacisz a potem tankujesz więć jak się przeliczysz to możesz sobie nalać do kieszeni ;) nie przesadzaj ;) zwracaja ci po prostu kase - przetestowalem osobiscie Zjazd w pomniejsze mieściny, miasteczka, wioski - to większy lub mniejszy off-road :D Niezla reminescencja z czasów komuny, starsi sobie przypomną, a młodsi zobaczą, jak było :D ja sie przetelepalem przez pare niezlych dziur kazda miala niezly asfalt Edytowane 19 Czerwca 2010 przez Guzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romans Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 ubezpieczenie EUROPA jedyne co się liczy :) no i do wizy aktualne zdjęcie :) jechałem ze szwagrem w 2008 r na zlot za Mińskiem i na granicy super, swobodnie wjeżdzasz, wypełniasz dwoisty kwitek i cała akcja nie trwa dłużej jak 20-30 minut... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzik Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 ubezpieczenie EUROPA jedyne co się liczy :) no i do wizy aktualne zdjęcie :) jechałem ze szwagrem w 2008 r na zlot za Mińskiem i na granicy super, swobodnie wjeżdzasz, wypełniasz dwoisty kwitek i cała akcja nie trwa dłużej jak 20-30 minut... no ja jeszcze wypelnialem kwitek na wjazd czasowy autem- na dowod ze nim wroce ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavtra Opublikowano 4 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 Witajcie, gadamy tu jak te stare k***sy, właśnie wróciłem z Krymu, poznałem wspaniałe wschodnie klimaty, poznałem życzliwych ludzi i hieny z ukraińskiej policji . Pytanie brzmi - kiedy jedziemy !!! Mi pasuje druga połowa sierpnia, tanie owoce i warzywa, poza tym trzeba załatwić jeszcze wizę. Czekam na propozycję terminu i marszruty. Typ wyjazdu - spanie na kwaterach i namiotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romans Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 (edytowane) 6 VIII mam robotę, a potem można wyskoczyć. Potrzebny plan co zwiedzamy i gdzie śpimy bo hotele mają taryfę "dla zagraniczniaków" ;) Mam rodzinę w Baranowiczach, ale nie jestem pewien czy mogę Was jej przedstawić ;) sprawdzę czy nie ma tam jakiegoś zlotu ;) w lipcu (23-25)jest zlot w Łagojsku za Mińskiem http://www.rollinganarchy.com/image/RA-5s.jpg po 17 VII też mam czas ;) Edytowane 6 Lipca 2010 przez romans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panz Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 (edytowane) Czołem. Ja wybieram się 3 rok z rzędu, kilka dni pod namiotem nad jeziorem, kilka w bazach turystycznych (standard i klimat z epoki ZSRR ,ale ceny na poziomie 30zł za noc, kuchnia w domku, kibel i prysznic na zew.) 4-14.VIII wyjazd z Gdańska. Wjazd na BY z Druskiennik. W zeszłym roku nie pobierano wyższych opłat za noclegi dla turystów z poza układu Rosja-Ukraina-Białoruś. Nie skasowano mnie również za wyjazd tranzytowy (wjazd Druskienniki - wyjazd Kuźnica). Na stacjach można "załatwić" tankowanie do pełna, a następnie zapłatę (raz mi odmówiono). Kierowcy mają zwyczaj jeździć bez świateł nocą! Milicja nie zatrzymała mnie nigdy do kontroli i jest jej ogólnie bardzo mało na drogach, więcej krawężników w miastach. Motocykli na drogach mało, głównie sowieckie boksery. Kultura innych użytkowników dróg - ok. Ruch poza autostradą minimalny, drogi proste i szerokie. Co tu pisać to trzeba zobaczyć ;) Dla zainteresowanych tym rejonem (właśnie wróciłem z gdańskiego konsulatu): -kasę za wizę należy wpłacać w jedynie słusznym banku millenium w dniu złożenia wniosku wizowego, kartkę z numerem konta itd dostajemy w konsulacie. Pracownicy konsulatu sprawdzają w kompie czy nasza kasa wpłynęła na ich konto i wówczas rozpatrują wniosek. Bank pobiera prowizję 5zł, możliwość wpłaty w zł. -bezkonkurencyjne i obowiązkowe ubezpieczenie firmy "Europa" kosztuje na dzień dzisiejszy 27zł (do 9 dni pobytu). Ja za 11 dni zapłaciłem 32zł. Ogólnie im dłużej tym taniej. W konsulacie jest adres i mapka biura tejże "Europy" (50m od konsulatu). -wniosek wizowy można pobrać tutaj jest dostępny w "pdf" po najechaniu kursorem na rubryki wyświetlają się podpowiedzi. Do wniosku dołączamy jedno zdjęcie. -odbiór wizy mam w piątek więc czas oczekiwania tylko 4 dni. Tutaj można znaleźć noclegi wg podziału administracyjnego kraju i typu bazy noclegowej. Dostępne foty ośrodków, czasami są zamieszczone ceny, dokładna lokalizacja itd. Strona z Agroturystyką. Ceny trochę przesadzone, widocznie nastawiają się na bogatych turystów z Rosji :) Bardzo dobre mapy drogowe każdego z obwodów można dostać w księgarniach na miejscu, cena ok. 4zł. W razie pytań służę pomocą :icon_biggrin: Edytowane 19 Lipca 2010 przez panz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romans Opublikowano 22 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 w Warszawie kasę wpłacało się bezpośrednio w ambasadzie. Mam prośbę posiadam "GPS" MIO P 550 w mapach brak Białorusi, a jak jest to dwie drogi na krzyż, czy ktoś z kolegów, koleżanek ma dostęp do czegoś dokładniejszego, słyszałem, że rosjanie posiadają dokładne mapy. Jak ktoś coś załatwi to go ozłocę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzik Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 w Warszawie kasę wpłacało się bezpośrednio w ambasadzie. Mam prośbę posiadam "GPS" MIO P 550 w mapach brak Białorusi, a jak jest to dwie drogi na krzyż, czy ktoś z kolegów, koleżanek ma dostęp do czegoś dokładniejszego, słyszałem, że rosjanie posiadają dokładne mapy. Jak ktoś coś załatwi to go ozłocę ;) wplaca sie w banku Millennium dostajesz kartke z kontem tylko trzeba te 25 EUR miec swoje bo oplata w banku jest z d.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panz Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 wplaca sie w banku Millennium dostajesz kartke z kontem tylko trzeba te 25 EUR miec swoje bo oplata w banku jest z d.... To fakt, kurs mają zawyżony. W poniedziałek było to 4,26zł=1€. Najlepiej przygotować odliczoną kwotę bo reszty oczywiście nie mają wydać :biggrin: w Warszawie kasę wpłacało się bezpośrednio w ambasadzie. Mam prośbę posiadam "GPS" MIO P 550 w mapach brak Białorusi, a jak jest to dwie drogi na krzyż, czy ktoś z kolegów, koleżanek ma dostęp do czegoś dokładniejszego, słyszałem, że rosjanie posiadają dokładne mapy. Jak ktoś coś załatwi to go ozłocę ;) Tutaj możesz znaleźć mapy. Białoruś widzę, że jest aktualna. Dla fanów papierowych map polecam zajrzeć tutaj Ile tego złota oferujesz? :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzik Opublikowano 29 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 opis naszej wycieczki http://kolumber.pl/g/136719-Rozwiewanie%20...ru%C5%9B%202010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hero Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Fajny opis i piękne zdjęcia, kusi mnie żeby znowu po 15 latach wybrać się na Białoruś i zobaczyć co się zmieniło :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panz Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 (edytowane) Tutaj kilka pól namiotowych w naroczańskim parku. Ceny biwakowania są śmieszne i nie zawsze ściągane. Dwa lata temu spędziłem tam kilka dni. Edytowane 3 Sierpnia 2010 przez panz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romans Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 koło jakiej miejscowości jest to pole namiotowe, bo w opisie brak mapki, ale strona fajna :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwh Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 (edytowane) Ja wiem czy taka masakra te drogi na UA .. 750 km do Kijowa na motocyklach w 6.5 h :biggrin: Ale tam drogi już pod Euro zrobili nawet 2 lata temu (np. z Saren tylko jeszcze nie otwarta i przejazd nią to 5 $.. w łapę ) Ale z drugiej strony.. w Polsce jak gonisz 140 km/h w ter. zabudowanym dostajesz 500 zł + 10p. a na UA dajesz 5$ (16 zł..) i wolny jak ptak.. Mi się to podoba, troszkę języka tylko trzeba załapać. U mnie czyli wschodniej Polsce "B" na pewno nie są drogi lepsze... Edytowane 5 Sierpnia 2010 przez bwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurjuszi Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 no a jak sobie klapne przed namiotem na dziko nad Kanalem Augustowskim to tez nie mozna? ;) To popełnisz wykroczenie, bo nie wolno się w Polsce rozbijać na dziko namiotami. Na tym polega wolny kraj :) pozdr :) Jedno co mają do dupy to mapy, brak papierowych i na GPS, chyba że masz kumpli w Rosiji. Ja zakupiłem białoruską mapę wydaną przez niemców ;) Ja używałem "setek" z 1959. Nadają się ;) pozdr Cytuj "Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi