Hondodajny Opublikowano 28 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Witam. Moja honda cm 400 nadal ma problem z cykaniem jakiegoś elementu w silniku. Wziąłem się ze znajomych mechanikiem za rozkręcenie silnika i sprawdzenie co mu dolega. Jak jest zimna nie słychać tego dźwięku w silniku. Jeżeli się już nagrzeje motocykl i pojeżdżę nim trochę zaczyna stukać, cykać coś. Dodam, że zawory ustawione fachowo, łańcuszek rozrządu jest nowy, napinacz odpowiednio wyregulowany, sworznie tłoków są ok, klawiatura - wszystko ok, korbowody też ok, olej jest nowy zalany, filtry nowe. Co to może tak perfidnie cały czas cykać. Dźwięk jest podobny do dźwięku łańcuszka rozrządu jak jest poluźniony na napinaczu. Łańcuszek od pompy olejowej, łańcuszek od alternatora, coś ze skrzyni, tryby? Może gniazda zaworów pod wpływem temperatury się lekko poszerzają? Strasznie ten dźwięk dokucza jeżeli chodzi o estetykę, a nie wiem czy coś mi się przypadkiem nie sypie w silniku. Silnik tak w ogóle chodzi elegancko, ładnie się wkręca, chodzi stabilnie. Proszę o pomoc bo już mi ręce opadają. silnik NC01 cm400 custom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 To cykani ejest jednostajne czy nasila sie wraz z obrotami, slychac na postoju czy w czasie jazdy :icon_question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hondodajny Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 na postoju słychać jak się nagrzeje i w czasie jazdy również. Wraz z obrotami nie cyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 30 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Wraz ze wzrostem obrotow przestaje cykac, dobrze zrozumialem :icon_question: Jaka mniej wiecej jest predkosc obrotowa kiedy cykanie ustaje :icon_question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hondodajny Opublikowano 31 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Cyka cały czas, tylko cykanie nie nasila się wraz ze wzrostem obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 31 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Chcesz powiedziec ze cykanie jest jednostajne nie zalezne od predkoci obrotowej silnika :icon_question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hondodajny Opublikowano 1 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 To bardzo dziwne, gdyz w silniku wlasciwie wszystkie dzwieki zsynchronizowane sa z predkoscia obrotowa silnika. Postaraj sie zlokalizowac miejsce gdzie dokladnie cyka i wowczas bedzie mozna cos bardziej konkretnie powiedziec :icon_rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Czy sprawdzałeś już uszczelki kolektorów wydechowych? Nieszczelność w tym miejscu może się objawiać podobnie jak opisujesz... Cytuj Moto Psycho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidolie Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 ja mam podobny problem tylko że u mnie to w miare ze wzrostem obrotów cykanie ma wieksza czestotliwość. czy to cos niepokojacego? chyba w zdrowym silniku to nic nie powinno cykać? dodam ze posiadam kawasaki zx9r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulreaver Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 (edytowane) chyba w zdrowym silniku to nic nie powinno cykać? To zależy w jakim silniku, w niektórych "cykanie" jest zupełnie normalne - w moim moto silnik "cyka" mimo że w ASO stwierdzili że wszystko jest w idealnym porządku, zawory również. Czasem jest tak że jak chcesz coś niepokojącego usłyszeć to właśnie to usłyszysz. Dla świętego spokoju sprawdziłbym luzy zaworowe. Edytowane 2 Czerwca 2010 przez soulreaver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidolie Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 To zależy w jakim silniku, w niektórych "cykanie" jest zupełnie normalne - w moim moto silnik "cyka" mimo że w ASO stwierdzili że wszystko jest w idealnym porządku, zawory również. Czasem jest tak że jak chcesz coś niepokojącego usłyszeć to właśnie to usłyszysz. Dla świętego spokoju sprawdziłbym luzy zaworowe. no ja juz wlasnie oddzielny post zakladalem o podobnym temacie, na wysokich obrotach slychać uciażliwy pisk w silniku (doslownie gwizd) i tez mi ktos polecił wyregulować zawory, bo moga miec luzy. ZX9R kupilem niedawno i jeszcze nie zarejestrowałem ale jak zarejestruje to sie przejade do serwisu jakiegos i go odstawie zeby sprawdzili mi i zrobili co trzeba. w koncu silnik to raczej jest zdrowy, ma 23 tys. przebiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi