Skocz do zawartości

Problem ze sprzęgłem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, znajomy kupił w zeszłym roku vulcana 1500 93/94r. W tym roku zaczęły się problemy ze sprzęgłem. Ciężko było wrzucić bieg, oraz ciągło sprzęgło. Okazało się że było zapowietrzone. Po odpowietrzeniu przez jakieś 100km chodziło dobrze a później zaczęło ślizgać przy odkręceniu manetki i brało przy samym końcu. Stwierdziliśmy że tarcze są padnięte, wszystko na to wskazywało. Rozebrałem sprzęgło, założyłem nowe tarcze. Znajomy kupił nowe i mechanik z warsztatu powiedział żeby zakładać po kolei jak są w pudełku bo jak pomieszam to będą jaja. Tak zrobiłem chociaż wydała mi się to wielka bzdura ale tak zrobiłem. Stan przekładek blaszanych jest ok. Po odpaleniu na nowym sprzęgle okazuje się że sprzęgło dalej bierze przy samym końcu i trochę ślizga. Ja już zgłupiałem bo nie wiem w czym szukać winy? Może nie odbija sprzęgło do końca ale jak jest hydrauliczne to nie ma na nim regulacji. A i takie pytanie czy faktycznie ma znaczenie kolejność zakładania tarcz? W sensie że w kolejności z pudełka?

Kolejność z pudełka może mieć sens.

Ważne jest przy rozbiórce i montażu tego samego sprzęgła aby tarcz nie pomylić w kolejności a przed demontażem oznaczyć ich położenie względem kosza, tak aby wróciły do kosza dokładnie w tej samej pozycji w jakiej były wyjęte.

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Kolejność z pudełka może mieć sens.

Ważne jest przy rozbiórce i montażu tego samego sprzęgła aby tarcz nie pomylić w kolejności a przed demontażem oznaczyć ich położenie względem kosza, tak aby wróciły do kosza dokładnie w tej samej pozycji w jakiej były wyjęte.

Tarcze są nowe założone i sprzęgło nadal bierze przy końcu i trochę ślizga. Czy takie sprzęgło musi się dotrzeć czy coś?

Był ostatnio w rodzinie podobny przypadek ze sprzęgłem. Okazało się, że Motul był trefny. Kupiony z pewnego źródła od razu rozwiązał całą grupę problemów.

wymień ją póki nie jest za poźno, bo będziesz musiał kupić drugie tarcze i wymiana tej sprężyny Cię nie ominie!

Od razu mówię, dostępna tylko w ASO.

8.96s 1/4mili GSX-R K1 1000 TURBO/NITRO
SPEEDBIKE.PL TURBO TAKŻE W TWOIM MOTOCYKLU!

SERWIS MOTOCYKLI- WARSZAWA, HAMOWNIA - STROJENIE

https://www.facebook.com/bados84/