Skocz do zawartości

drganie kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem podczas jazdy samochodem, że już przy prędkości 70-80 km/h kierownica wpadała w drgania?! Zaznaczam, że nie dzieje się to podczas hamowania tylko przy zwykłej jeździe. Najpierw myślałam, że może to kwestia zmiany biegów ale nie, zmiana biegu na wyższy nic nie daje. To problem z kołami czy układem kierowniczym?!

Pozdrawiam!

M4NIEK napisał:

obstawiam niewyważone, bądź krzywe koło/a

..hmm, może.. ale wówczas działoby się to już od dłuższego czasu a mnie się dzieje od dwóch dni. No chyba, że się coś zadziało w międzyczasie. Tydzień temu miałam klejoną lewą przednią oponę w dwóch miejscach - może to przez to?!

Jak Wojtek nabazgrał.

Również często same opony generują takie wibracje.Stare, gówniana firma etc.

Ciśnienie w gumach i jak M4NIEK napisał warto wyważyć na nowo koła.

Jeśli to wszystko nie pomoże to sprawdzić stan drążków kierowniczych i ich końcówek oraz zbieżność.

A jak to nie pomoże to inne opony.

Potem możesz już tylko zmienić auto.

Edytowane przez _Monter_

lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383
prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1
...i tak wszyscy umrzemy...

wojtek-rr napisał:

Na początek sprawdż ciśnienie w oponach,potem czy gula nie złapały lub innego wybrzuszenia.Jak ustalisz stan faktyczny wymienionych to napisz,my coś doradzimy :wink:

OK, dziękuję za radę :biggrin: ..napewno zbadam tę sprawę.

P.S.:

..i dziękuję za miłe słowo ;) cieszę się, że nie jestem już kobietą z wąsami :icon_mrgreen:

_Monter_ napisał:

Jak Wojtek nabazgrał.

Również często same opony generują takie wibracje.Stare, gówniana firma etc.

Ciśnienie w gumach i jak M4NIEK napisał warto wyważyć na nowo koła.

Jeśli to wszystko nie pomoże to sprawdzić stan drążków kierowniczych i ich końcówek oraz zbieżność.

A jak to nie pomoże to inne opony.

Potem możesz już tylko zmienić auto.

Dziękuję za mądre rady - nawet nie wiedziałam o paru faktach, o których napisałeś. Na tych oponach jeżdżę drugi sezon ale nie pamiętam jaka firma. Widzę, że bez wizyty w serwisie się nie obejdzie. Nie chciałabym, żeby spotkała mnie wkrótce na drodze jakaś niemiła niespodzianka.

YUBY napisał:

Podjedź do wulkanizatora i niech wyważy koła.

OK. Tak zrobię. Dziękuję za radę ;)

Predkosc przy ktorej zaczynaja drgania kol przenosic sie na kierownice zaleza od masy niewywazenia. Tak wiec tak jak przedmowcy napisali czeka cie wizyta u wulkanizatora badz mechanika, ktory posiada wywazarke do kol.

MOC napisał:

Predkosc przy ktorej zaczynaja drgania kol przenosic sie na kierownice zaleza od masy niewywazenia. Tak wiec tak jak przedmowcy napisali czeka cie wizyta u wulkanizatora badz mechanika, ktory posiada wywazarke do kol.

Dzięki za fachową odpowiedź i poradę ;) ..ja to się mam ostatnio z kołami swojego autka... :icon_eek:

• 3 tygodnie później...
  Villemo1681 napisał:

..a mnie się coś wydaje, że przyjdzie mi sprzedać to autko. I tak miałam to w planach w niedługim czasie. Czegoś większego i szybszego mi trzeba :) ..i innych - nowych emocji związanych z jazdą, choć to co mam... kocham całym sercem.

Jak to mówią małe jest piękne ale dopiero duże /auto/ potrafi dostarczyć satysfakcji :icon_razz:

wojtek-rr napisał:

Jak to mówią małe jest piękne ale dopiero duże /auto/ potrafi dostarczyć satysfakcji :icon_razz:

Dokładnie tak :) chyba już mi potrzeba nowych wrażeń związanych z jazdą i zawsze wiąże się to z odkrywaniem czegoś nowego.. :) ..poznawaniem i wyczuwaniem

P.S:

Podoba mi się ta Twoja RR-ka. Już od dawna mam na nią baczenie. Niestety nie mogę powiedzieć, że konkretnie Twoja (bo jej nie widziałam) choć napewno też jest fantastyczna ale.. ten motocykl w ogóle od dawna mi się podoba. :) Może kiedyś.. ;)

Edytowane przez Villemo1681

Villemo1681 napisał:

P.S:

Podoba mi się ta Twoja RR-ka. Już od dawna mam na nią baczenie. Nie, że konkretnie Twoja (bo jej nie widziałam) ale.. ten motocykl w ogóle od dawna mi się podoba. :) Może kiedyś.. ;)

Myślę że i Ty byś się jej spodobała,dawno nie miała na sobie atrakcyjnej kobiety..... :wink: