Skocz do zawartości

Odłaczone przewody od właczników podnoszenia szyb

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem naciągnąć linkę od hamulca postojowego i musiałem wymontować plastikową osłonę tunelika środkowego. Odłączyłem też w tym celu przewody z włączników elektrycznych szyb, a kolory przewodów spisałem na karteczkę. Niestety karteczka się zgubiła i nie wiem jak mam połączyć te przewody z włącznikami.

Bardzo proszę o szybką pomoc bo zapowiadają gorące dni, a ja nie mam klimatyzacji w swojej Cordobie :icon_biggrin:

Cordoba rok 2003 z włącznikami podnoszenia szyb przy dźwigni hamulca awaryjnego. Są cztery kolory przewodów: niebieski, czarny, czerwony i brązowy :wink:

Komar 2320 > WSK 125 > CBR 600F2 > CBR F4I SPORT > Kymco Active > YBR 125 > CBR 600RR PC 40

Ja myślę sobie tak, że jeśli są 4 przewody, to przypadają po dwa na stronę, czyli jeden otwiera, drugi zamyka. Jeśli są tylko 4, to oznacza, że jest sterowanie masą, która dostaje się do tych włączników poprzez podwozie auta, czy inny metalowy element - wyłącznik łączy przewody z masą w zależności od pozycji tegoż.

Ja bym spróbował przytknąć na chwilę przewód do masy i zobaczył co się stanie (może się też nic nie stać, jak trafisz na przewód zamykający, a szyby są zamknięte, zawsze też można wpiąć amperomierz pomiędzy przewód a masę, to zobaczysz, czy prąd przepływa czy nie, no chyba, że jest jakieś zabezpieczenie, zeby nie zamykać zamknietych szyb). Jeśli zrobi się zwarcie to bezpiecznik wywali, więc ryzyko jest nie wielkie. Ja bym tak kombinował, jeśli nie odnalazłbym schematu elektrycznego auta, albo informacji od kogoś, jak to ma być.

• 3 tygodnie później...