rafał 84 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Witam. Tak więc mam taki problem: strasznie mi świszcze alternator. O części się nie martwię bo zanim oddam ten do regeneracji to mam możliwość zamontowania drugiego z "zapasowego" silnika. Pytanie: czytałem gdzieś, że nie trzeba spuszczać oleju z silnika przy odkręcaniu dekla od alternatora, a jedynie na zimnym silniku przechylić motocykl. Będzie się to wiązało z niewielkim wyciekiem. Ile jest w tym prawdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 1 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 Ja bym spuscil olej dla latwiejszego zdjecia i zalozenia nowej uszczelki. Przy wymianie z cieknacym z silnika olejem trudna oczyscic powierzchnie pod uszczelka i zlozyc to "na czysto". Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał 84 Opublikowano 3 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Ja bym spuscil olej dla latwiejszego zdjecia i zalozenia nowej uszczelki. Przy wymianie z cieknacym z silnika olejem trudna oczyscic powierzchnie pod uszczelka i zlozyc to "na czysto". Adam M. Słuszna uwaga Adamie. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgsxr Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Spokojnie mozna zdjac pokrywe alternatora wystarczy motor parawą kierownicą oprzec o sciane i wyleci pare kropel oleju,ale jak lubisz komplikowac sobie proste sprawy to mozesz spuscic caly olej a nawet wyjac silnik :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Co za problem zlac olej, a potem go wlac. Sposob z oparciem motocykla kierownica o sciane jest swietny tym bardziej jak trzeba przylozyc troche sily przy zdejmowaniu statora umieszczonego w pokrywie ( pokonac sile przyciagania magnesow rotora ) do momentu jak sie cos nie "omsknie". Wowczas prosta i bezpieczna operacja zmienia sie w cos zupelnie innego. Dlatego jesli pozwolisz nie bedziemy propagowac go na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi