mariuuuszek Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Witam, ostatnio wymieniałem olej w motorze. Wszystko poszło sprawnie, zalałem olej do max. w miedzyczasie zmienilem filtr i zostawiłem motor w spokoj do wiosny. Nie odpałalem go po wymianie. Z uwagi na fakt ze dzisiaj byla fajna pogoda i weekend zapowiada sie słonecznie zdecydowałem uruchomic moja Suzi:) Poczekałem az motor sie nagrzeje, gdy szykowałem sie juz do krótkiej jazdy zobaczyłem 3 malutkie plamy oleju pod motocyklem na dodatek w 3 roznych miejscach ale niedaleko od siebie. Wydawało mi sie jak bym czul zapach spalonego oleju. Zgasilem motor popatrzylem czy nie ma wycieków ( pod śrubą spustowa i przy filtrze bylo sucho, w innych miejscach tez nic nie widzialem) Wiec znowu zapalilem moto i wyjechalem pojezdzic. Zrobilem mala rundkę po osiedlu i wrocilem do domu. Znowu wydawalo mi sie ze czuje spalony olej w momencie jak postawilem motor w garazu. Sprawdzilem stan oleju i nie wiem jak sie to stalo ale bylo ponizej min ( zalane bylo do max tyle ze go nie odpalame po wymianie wczesniej wiec nie wiem czy to ma jakies znaczenie) Zdjąłem owiewki, wlalem jakies pół litra oleju moze troche mniej nie wiem dokladnie . Na wskazniku jest posrodku miedzy min a max. Zapalilem go aby popatrzec czy sa jakies wycieki. Chodzil jakies 5 minut nagrzalem go do ponad 100 stopni i zadnych sladow oleju ani na ziemi ani na silniku. Stan oleju w motorze tez sie nie zmienil. Co to moze być?? Sumując to ile razem wlalem oleju patrzac ile mi jeszcze zostalo wychodzi jakies 3.2-3,4 litra . Nie wiem co jest grane. Dodam ze wczesniej nie mialem zadnych problemow z motorem, oleju mi nie bral a tu taka dziwna sytuacja. Wie ktos co to moze byc?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 (edytowane) Część oleju została "na zawsze" w nowym filtrze, część oleju została rozrzucona tu i tam po silniku, stąd niski poziom. A wyciek to niekoniecznie wyciek. :biggrin: Przy spuszczaniu oleju na pewno trochę Ci kapneło tu i ówdzie, np.na kolektory wydechowe stąd dymienie po odpaleniu i kropki na podłodze. Jeśli po jeździe nic nie kapie już to spoko. Pilnuj tylko poziomu oleju i wszystko będzie git. Edytowane 17 Marca 2010 przez qurim MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asmodan Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Witam W 90% przypadkow po odpaleniu motocykla po wymianie spada poziom oleju z max do minimum albo nawet bardziej, dlatego jak wymieniasz olej to odpalasz motocykl i czekasz az zgasnie lampka kontrolna cisnienia oleju po czym gasisz silnik. czekasz chwile i uzupelniasz do Max, dzieje sie to dlatego iz olej musi wypelnic pusty filtr oraz cala magistrale olejowa z ktorej uciekl olej podczas odkrecenia filtra i zlewania oleju. Co do zapachu spalonego oleju to zlewajac go z silnika zlales go "po kolektorach" i dlatego smierdzialo spalenizna. Same krople oleju czasami pojawiaja sie jak olej wcisnie sie gdzies miedzy kolanka wydechu i po odpaleniu robi sie bardzo plynny od temperatury i ucieka najnizej jak sie da czyli na ziemie. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Jeśli podczas zakładania nowego filtra nie napełniłeś go olejem to to będzie powodem tego tajemniczego ubytku. Krople oleju też mogą być pozostałością po wymianie. Mogło zostać trochę oleju na kolektorach (stąd zapach spalenizny) który przez zimę sobie skapł. Myślę że nie masz się czym przejmować, sprawdzaj tylko przez następnych kilka dni czy nie pojawiają się nowe krople pod motocyklem, jeśli nie to wszystko powinno być w porządku. Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuuuszek Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Dzieki wielkie za info:) Tak własnie przypuszczałem ze to wlasnie moze byc przyczyna ale nie bylem pewny i chcialem sie upewnic czy tak wlasnie jest. Szczerze to juz sie troche wystraszylem ale mialem nadzeje ze to wlasnie bedzie tak wygladac jak opisaliscie :) Z góry dzieki za wszelkie info :) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi