goral Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Witam . Kupilem trzy dni temu skuteraka Piaggio x9 125 cm . Juz jak nim wracalem do domu , zapalila mi sie kontrolka oleju ( poprzednia wlascicielka , mowila , ze do wymiany jest lancuszek rozrzadu , a tak wszystko super :( ) . Tak sobie myslalem , ze moze malo oleju i tyle i , ze spokojnie sobie dojade . Musze dodac, ze kiedys moj kolezka zrobil na suzuki an 150 , doslownie z paroma kroplami oleju ponad 100 km i suza zyje do dzisiaj . No i kontynuowalem jazde , az zaczal mi "puchnac " . Mysle - koniec - zajechalem go i juz zaprzestalem dalszej jazdy . Na drugi dzien , na zimno odpalil bez problemow , ale zaraz zapalila sie kontrolka , wiec go wylaczylem . Cos mi sie zdaje , ze nie wkreca sie na obroty , chyba silnik dostal w dupe ( ale nie jestem pewny , bo juz go nie chcialem dalej meczyc ) . I teraz powstaje pytanie , co moglo byc przyczyna tego spadku cisnienia , pompa olejowa , stary olej ( sprawdzilem stan - jest ok ) , stary filtr , czy moze juz wczesniej dojechany silnik ? Sam nie wiem , czy to czasem nie jest glupie pytanie , bo przeciez nikt nie jest Kaszpirowskim ... , ale moze juz ktos cos mial podobnego ? Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Zatarty zapewne na panewkach. Ale gdybać nie ma co tylko rozbiórka. Jak kupiłeś i nie dojechałeś do domu to oddaj. Prawo jest po Twojej stronie. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 A kontrolka, to była od ciśnienia czy poziomu oleju? Jak jest łożyskowany silnik: tocznie czy ślizgowo? Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 A kontrolka, to była od ciśnienia czy poziomu oleju? Jak jest łożyskowany silnik: tocznie czy ślizgowo? X9 nie widzialem w dwusowie ( ale moze sie myle ) wiec nie ma kontrolki poziomu oleju . Nie wiem co to znaczy lozyskowany silnik ? bo jesli chodzi o korbe to na 99 % panewki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 X9 nie widzialem w dwusowie ( ale moze sie myle ) wiec nie ma kontrolki poziomu oleju . Nie wiem co to znaczy lozyskowany silnik ? bo jesli chodzi o korbe to na 99 % panewki ;) sa czterosuwy z kontrola poziomu oleju a nie cisnienia, za duzo rzeczy nie wiesz, wiec mechanik czeka na Ciebie... Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 sa czterosuwy z kontrola poziomu oleju a nie cisnienia, za duzo rzeczy nie wiesz, wiec mechanik czeka na Ciebie... No tak ... dzieki za podpowiedz , okazuje sie , ze naprawde malo wiem ... Moze za malo studiuje , jakiejs "gadzet - ciarskiej " literatury , bo naprawde jak zyje nie widzialem kontrolki poziomu oleju , albo moze po prostu nie zwrocilem uwagi na taka nie potrzebna pie**ole ... przeciz sa wzierniki i bagnety ... :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Przede wszystkim nie zastanawiaj sie na ;lampka tylko udaj z powrotem do bylego wlasciciela i zazadaj zwrotu pieniedzy. Kupiles skuter na ktorym nawet nie dales rady dojechac do domu - to znaczy ze niezaleznie od wszystkich lampek towar sprzedany ci byl wadliwy, a ty zaplaciles za pelnosprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral Opublikowano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Niestety , nie moge zwrocic ... Kupilem go z ebaya , gdzie wlascicielka w anonsie umiescila adnotacje , ze "na czesci , lub do naprawy " . Dodam , ze cena byla nizsza od " normalnej" . No nic , nie ma co plakac , bo tak jak wspomnialem -cena- tylko trzeba rozbierac . A na przyszlosc juz nie bede wierzyl pieknym kobietom ... i zapewnieniom , ze do wymiany tylko lancuszek rozrzadu :) Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi